Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sonda lambda

Featured Replies

Napisano

WITAM.Czy jest różnica między sondą do silnika 0,899 a silnika np. 1,6 ponieważ podejrzewam że w moim uno wstawiono sondę od fiata brawo.POZDRAWIAM.

Napisano

> WITAM.Czy jest różnica między sondą do silnika 0,899 a silnika np. 1,6 ponieważ podejrzewam że w

> moim uno wstawiono sondę od fiata brawo.POZDRAWIAM.

w 1.6 miałem sondę z 1.0 i różnicy nie było waytogo.gif

Napisano

> WITAM.Czy jest różnica między sondą do silnika 0,899 a silnika np. 1,6 ponieważ podejrzewam że w

> moim uno wstawiono sondę od fiata brawo.POZDRAWIAM.

Podejrzewam że nie ma żadnej. Działanie sondy lambda polega na wykrywaniu trującego związku węgla i w zależności od jego zawartości sygnalizowaniem tego napięciem w zakresie 0,1/0,2 - 0,8/1,0V - komp te napiecia odczytuje i odpowiednio reaguje regulując dawkę paliwa, powietrza. Ot i wszystko. Ponieważ zawartość toksycznych spalin jest ściśle okreslona przepisami to nie ma znaczenia wielkość silnika, więc i sonda powinna być ta sama/tak samo reagować w tych samych warunkach/.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam że nie ma żadnej. Działanie sondy lambda polega na wykrywaniu trującego związku węgla i

> w zależności od jego zawartości sygnalizowaniem tego napięciem w zakresie 0,1/0,2 - 0,8/1,0V -

> komp te napiecia odczytuje i odpowiednio reaguje regulując dawkę paliwa, powietrza. Ot i

> wszystko. Ponieważ zawartość toksycznych spalin jest ściśle okreslona przepisami to nie ma

> znaczenia wielkość silnika, więc i sonda powinna być ta sama/tak samo reagować w tych samych

> warunkach/.

WITAM.Po odłączeniu sondy nie widać żadnej różnicy w pracy silnika a sonda była nowa to w takim razie chyba nie pracuje jaka może być przyczyna.POZDRAWIAM.

Napisano

> Podejrzewam że nie ma żadnej. Działanie sondy lambda polega na wykrywaniu trującego związku węgla i

> w zależności od jego zawartości sygnalizowaniem tego napięciem w zakresie 0,1/0,2 - 0,8/1,0V -

> komp te napiecia odczytuje i odpowiednio reaguje regulując dawkę paliwa, powietrza. Ot i

> wszystko. Ponieważ zawartość toksycznych spalin jest ściśle okreslona przepisami to nie ma

> znaczenia wielkość silnika, więc i sonda powinna być ta sama/tak samo reagować w tych samych

> warunkach/.

oj kolego nie do końca tak...

sonda lambda mierzy zawartośc tlenu w spalinach (a dokładniej to różnicę ilości tlenu na zewnątrz [otoczenie] i wewnątrz [rura wydechowa].

im jest większa różnica w zawartości tlenu tym większe napięcie jest wytwarzane.

pozdr

Napisano

> WITAM.Po odłączeniu sondy nie widać żadnej różnicy w pracy silnika a sonda była nowa to w takim

> razie chyba nie pracuje jaka może być przyczyna.POZDRAWIAM.

Bo po odłączeniu sondy lambda nasze kompy mają takie sprytne oprogramowanie, że potrafią ją sobie emulować, czyli istnieje ona wtedy wirtualnie. Wskazania takiej sondy nie mają się nijak do rzeczywistej zawartości spalin, ale dzięki temu silnik pracuje. To taka specjalna funkcja awaryjna, abyś na wypadek awarii sondy w trasie mógł wrócić do domu, oczywiście wpływająca na zwiekszoną ilość spalanego paliwa i nieprecyzyjną wartość mieszanki, ale się dojedzie. Emulacja sondy nie działa tylko wtedy gdy sonda zepsuła ale dalej podaje napięcie a komp stara sie dopasować do sygnałów otrzymywanych z sondy, wtedy dzieją się cuda, samochód muli bo dostaje za mało paliwa, albo spala niebotyczne ilości paliwa. W takim przypadku aby stwierdzić na prędce czy wina nie leży po stronie lambdy, zaleca sie jej odłaczenie (a czasem i reset kompa) - samochód powinien wrócić na ustawienia domyślne a silnik sie uspokoić, wtedy diagnoza mówi, że awarii uległa sonda lambda.

W Twoim przypadku skoro nie ma różnicy czy lambda jest wpieta czy nie znaczy ze ona działa poprawnie, ale dla precyzji diagnozy polecam Ci jeszcze po odpięciu lambdy i nie włączaniu jej zresetowanie kompa, pojeździj chwilę z wypiętą sondą i wtedy stwierdzisz czy jest różnica.

Napisano

> oj kolego nie do końca tak...

> sonda lambda mierzy zawartośc tlenu w spalinach (a dokładniej to różnicę ilości tlenu na zewnątrz

> [otoczenie] i wewnątrz [rura wydechowa].

> im jest większa różnica w zawartości tlenu tym większe napięcie jest wytwarzane.

> pozdr

Oooo wiedziałem że gdzieś tu w zaroślach skowronek cwierka, ale nie pamietałem na zawartość czego reaguje lambda (miałem napisać że na zawartość CO - ale sie powstrzymałem bo cos mi mówiło ze to chyba nie to). Dzieki za poprawienie. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Oooo wiedziałem że gdzieś tu w zaroślach skowronek cwierka, ale nie pamietałem na zawartość czego

> reaguje lambda (miałem napisać że na zawartość CO - ale sie powstrzymałem bo cos mi mówiło ze

> to chyba nie to). Dzieki za poprawienie.

Dzięki Marek.Spróbuję tak zrobić jak radzisz bo chodzi o to że mój uniaczek nie muli ale spala niebotyczne ilości paliwa na 100km w trasie około 8l a w mieście to szkoda gadać może masz jeszcze jakieś inne sugestie.POZDRAWIAM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.