Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F C14NZ] Bendiks mówi papa?

Featured Replies

Napisano

Koledzy jak w temacie, przy niższych temperaturach auto po zakręceniu rozrusznikiem i odpaleniu wydaje dziwny dźwięk (1-2sek) taki jakby zgrzyt.

Myślę że może być to bendiks rozrusznika, ale dziwi mnie fakt że to dzieje się przy niższych temperaturach - dolegliwość zaczęła się w tamtym roku, problemu z odpalaniem auta nie mam.

Czy warto to teraz wymieniać czy po zimie?

Pozdrawiam

Napisano

Najpierw rozbierz rozrusznik, oczysc wnetrznosci i przesmaruj. Powinno pomoc i rozrusznik jeszcze dlugo posluzy.

PS: dzisiaj wyjalem rozrusznik z AF (X16SZR) kumpla na parkingu, w calkowitych ciemnosciach, wszystko na wyczucie i "po palcu"- w 10 minut... zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

Zanim cokolwiek wymienisz - rozbierz, wymyj i zapodaj świeży smar.

Ot i spóźniłem się... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

A jaki to ma być smar?

Hmm moze sklece z tego jakis manual hmm.gif

Napisano

> A jaki to ma być smar?

W porównaniu z tym, co tam jest teraz, każdy będzie dobry wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A jaki to ma być smar?

Moze byc lozyskowy LT 43 lub grafitowy, absolutnie NIE miedziowy.

> Hmm moze sklece z tego jakis manual

Ostatnio rozkladalem rozrusznik Valeo D6RA32 tyle razy, ze moge to robic z zamknietymi oczami...ale manual by sie przydal dla potomnych...Moze bede szybszy, bo mam taki rozrusznik do naprawy, jutro... zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> W porównaniu z tym, co tam jest teraz, każdy będzie dobry

Zazwyczaj egzystuje tam ciekawa frakcja brunatna o konsystencji pasty do czyszczenia zlewozmywakow... hmm.gif

Zima idzie, musze zajrzec do rozrusznika (pomimo ze dziala bezawaryjnie), przesmarowac i do tylnych hamulcow...

Pozdrawiam

Napisano

> frakcja brunatna o konsystencji pasty do czyszczenia zlewozmywakow...

Nooo... I nawet w smaku podobna... grinser006.gifzlosnik.gif

> Zima idzie, musze zajrzec do rozrusznika (pomimo ze dziala bezawaryjnie)

Ja mam z głowy, Jakiś czas temu zapodałem sobie nówkę smile.gif

> do tylnych hamulcow...

Ja już po zabiegu smile.gif Zaglądam co jakiś czas, bo w lewym tylnym kole blaszka blokująca ząbki samoregulatora ma tendencję do spadania z ząbków. Co dziwne, w drugiej Astrze jest to samo, w tym samym kole. Znam przyczynę: blaszka siedzi na bolczyku jak na osi i tam jest nadmierny luz. W drugim kole luzu nie ma, no i blaszka jakby inna wydaje się. Cieńsza nieco. Szkoda, że wyrzuciłem stare bebechy przy wymianie, bo bym sobie podmienił.

Pozdroofka

Napisano

> Ja mam z głowy, Jakiś czas temu zapodałem sobie nówkę

Zajrze czysto prewencyjnie zlosnik.gif Drugi mam na zapas....hehe

> Ja już po zabiegu Zaglądam co jakiś czas, bo w lewym tylnym kole blaszka blokująca ząbki

> samoregulatora ma tendencję do spadania z ząbków. Co dziwne, w drugiej Astrze jest to samo, w

> tym samym kole. Znam przyczynę: blaszka siedzi na bolczyku jak na osi i tam jest nadmierny

> luz. W drugim kole luzu nie ma, no i blaszka jakby inna wydaje się. Cieńsza nieco. Szkoda, że

> wyrzuciłem stare bebechy przy wymianie, bo bym sobie podmienił.

Tez zajrze prewencyjnie zlosnik.gif

Prewencja jest podstawa bezawaryjnosci. O dziwo, w mojej 17 letniej rakiecie wszystko dziala bezawaryjnie, pomimo przebiegu (90% czesci jest oryginalnych).

Napisano

> Zima idzie, musze zajrzec do rozrusznika (pomimo ze dziala bezawaryjnie), przesmarowac i do tylnych

> hamulcow...

No i ja muszę zajrzeć do rozrusznika, gdyż ostatnio zbyt długo odbija bendiks no i ogólne przeczyszczenie i przejrzenie by się przydało.

Chciałbym również pociągnąć nowy (lub nawet dodać) do rozrusznika od akumulatora - jestem w posiadaniu przewodu 4 kwadrat tak jak stosuje się do wtyczek na 32 A do trójfazy - nada się ??

PZDR VEN

Napisano

> Chciałbym również pociągnąć nowy (lub nawet dodać) do rozrusznika od akumulatora - jestem w

> posiadaniu przewodu 4 kwadrat tak jak stosuje się do wtyczek na 32 A do trójfazy - nada się ??

Wedlug mnie bedzie dobry, tez zastosuje-od spawarki zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Wedlug mnie bedzie dobry, tez zastosuje-od spawarki

Jakby kolega chciał to mogę podrzucić 5 żył ze dwa metry takiego kabelka zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.