Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai Elantra 2.0 CRDi

Featured Replies

Napisano

Przykładowa aukcja.

Co można o nim powiedzieć? 99.9% tego modelu jest wyszabrowane od okupanta, zazwyczaj mają dobre wyposażenie z klimatyzacją w standardzie. Kolega ma właśnie taką Elantrę z tym silnikiem ściągnięta z Włoch i poza wymianą fotela jak na razie nic nie musiał robić. Miałem okazję być przewożony tym autem i sprawiło na mnie dość sympatyczne wrażenie.

Ktoś z szanownej userii może ma ten model i mógłby o nim coś więcej powiedzieć? Jakie są słabe strony? Jak jest z dostępem i kosztem ewentualnych części (wtryski, turbina, części zawieszenia, itp.)?

Napisano

> Przykładowa aukcja.

> Co można o nim powiedzieć? 99.9% tego modelu jest wyszabrowane od okupanta, zazwyczaj mają dobre

> wyposażenie z klimatyzacją w standardzie. Kolega ma właśnie taką Elantrę z tym silnikiem

> ściągnięta z Włoch i poza wymianą fotela jak na razie nic nie musiał robić. Miałem okazję być

> przewożony tym autem i sprawiło na mnie dość sympatyczne wrażenie.

> Ktoś z szanownej userii może ma ten model i mógłby o nim coś więcej powiedzieć? Jakie są słabe

> strony? Jak jest z dostępem i kosztem ewentualnych części (wtryski, turbina, części

> zawieszenia, itp.)?

Witam kolegę "złośnikowca" 20.GIF

Tak się składa, że pracuję w Hyundai'u i powiem tak: Elantra jest odpowiednikiem naszego I30. Głównie można ją spotkać w krajach takich jak np: Egipt. Wyposażenie ma naprawdę dobre i jeśli chodzi o awaryjność to z ręką na sercu Ci powiem, że przez 2 lata mojej pracy zdarzył się 1 przypadek, gdzie facetowi walnęła chłodnica klimy ( można ją kupić w zamienniku za ok 250zł). Części nie są drogie - zamienniki większości podzespołów są dostępne.

Ja osobiście jeżdżę Accentem z 2000roku i nie narzekam, ale wiem, że przy następnej zmianie samochodu (jak jeszcze będę pracować w Hyundaiu )to kupię właśnie Elantrę - wydaje mi się nawet lepsza niż I30....

Napisano
  • Autor

> Witam kolegę "złośnikowca"

> Tak się składa, że pracuję w Hyundai'u i powiem tak: Elantra jest odpowiednikiem naszego I30.

> Głównie można ją spotkać w krajach takich jak np: Egipt. Wyposażenie ma naprawdę dobre i jeśli

> chodzi o awaryjność to z ręką na sercu Ci powiem, że przez 2 lata mojej pracy zdarzył się 1

> przypadek, gdzie facetowi walnęła chłodnica klimy ( można ją kupić w zamienniku za ok 250zł).

> Części nie są drogie - zamienniki większości podzespołów są dostępne.

> Ja osobiście jeżdżę Accentem z 2000roku i nie narzekam, ale wiem, że przy następnej zmianie

> samochodu (jak jeszcze będę pracować w Hyundaiu )to kupię właśnie Elantrę - wydaje mi się

> nawet lepsza niż I30....

ok.gif

mi chodzi o Elantre 3-ciej generacji (2000-2006r.)

Szkoda, że nie wypuścili kombi.

Napisano

mialem taka elantre 2 lata-bylem bardzo zadowolony.nic sie nie psulo-przebieg ponad 130kkm.wtryski,turbo,sprzeglo-bez oznak zuzycia.moze przeszkadzac zbyt miekkie zawieszenie-ale na dluzsze trasy jest OK.duzo miejsca z tylu,spory bagaznik,cichy silnik.rozrzad co 120kkm.ale jesli liczysz ze bedzie palila tyle co pasek w tedeiku to sie zawiedziesz.z przyjemnoscia polecam.

Napisano
  • Autor

> mialem taka elantre 2 lata-bylem bardzo zadowolony.nic sie nie psulo-przebieg ponad

> 130kkm.wtryski,turbo,sprzeglo-bez oznak zuzycia.moze przeszkadzac zbyt miekkie zawieszenie-ale

> na dluzsze trasy jest OK.duzo miejsca z tylu,spory bagaznik,cichy silnik.rozrzad co 120kkm.ale

> jesli liczysz ze bedzie palila tyle co pasek w tedeiku to sie zawiedziesz.z przyjemnoscia

> polecam.

Tam jest jak rozumiem dwumasa? Masz może orientację ile kosztuje w tym wymiana sprzęgła z DKZ (jeśli jest), czy wymiana rozrządu to jest jakoś specjalnie skomplikowana sprawa?

Co do spalania, to nie liczę na wynik jak w TDI zlosnik.gif Jest w tym bolidzie jakiś komp pokazujący spalanie?

Napisano

> czy wymiana rozrządu to jest jakoś specjalnie skomplikowana sprawa?

zalezy jak kto do tego podchodzi-niektore ASO wyjmuja silnik do tej operacji...

ogolnie ja za wymiane na czesciach oryginalnych dalem 950 zl[z czego ponad 700 to czesci]

> Co do spalania, to nie liczę na wynik jak w TDI Jest w tym bolidzie jakiś komp pokazujący

> spalanie?

jest ale w moim aucie sporo zawyzal spalanie[o jakies 20%] zlosnik.gif

ogolnie w miescie pali jakies 7,5-8l,na trasie 5,0-5,5.mi srednie spalanie z dwoch lat wynioslo 6,7l/100km.

co do sprzegla to nie wiem bo nie mialem z nim zadnych problemow.teraz od ponad pol roku ela jest w rekach czlowieka ktory na niej sie uczy jezdzic i mimo to sprzeglo dalej zyje ok.gif

Napisano

> Tam jest jak rozumiem dwumasa? Masz może orientację ile kosztuje w tym wymiana sprzęgła z DKZ

> (jeśli jest),

Ja mam u siebie bliskiego krewnego tego silnika - 1.5, czyli z obcietym jednym cylinderm smile.gif

Auto dobja do 200 kkm i dwumasa dojrzewa do wymiany - daje we znaki (halasy, szarpanie, utrudniony rozruch). Wiec mysle, ze dobrze jest uwazac na przebieg. Ile kosztuje wymiana - nie orientowalem sie. Auto w tej chwili prawie w ogole nie jezdzi jako drugie w rodzinie - wiec poki jedzie, nie wymieniam.

Napisano
  • Autor

> zalezy jak kto do tego podchodzi-niektore ASO wyjmuja silnik do tej operacji...

> ogolnie ja za wymiane na czesciach oryginalnych dalem 950 zl[z czego ponad 700 to czesci]

Popatrzałem po cenniku IC i widzę, jaki jest przedział cenowy.

> jest ale w moim aucie sporo zawyzal spalanie[o jakies 20%]

> ogolnie w miescie pali jakies 7,5-8l,na trasie 5,0-5,5.mi srednie spalanie z dwoch lat wynioslo

> 6,7l/100km.

ok.gif

> co do sprzegla to nie wiem bo nie mialem z nim zadnych problemow.teraz od ponad pol roku ela jest w

> rekach czlowieka ktory na niej sie uczy jezdzic i mimo to sprzeglo dalej zyje

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam u siebie bliskiego krewnego tego silnika - 1.5, czyli z obcietym jednym cylinderm

> Auto dobja do 200 kkm i dwumasa dojrzewa do wymiany - daje we znaki (halasy, szarpanie, utrudniony

> rozruch). Wiec mysle, ze dobrze jest uwazac na przebieg. Ile kosztuje wymiana - nie

> orientowalem sie. Auto w tej chwili prawie w ogole nie jezdzi jako drugie w rodzinie - wiec

> poki jedzie, nie wymieniam.

Przebieg przy zakupie używki to jest wielka niewiadoma, tym bardziej że większość tego Hyundai`a (Elantra) jest ściągana z zachodu. Dzisiaj poszukałem sobie na mobile.de i średnio przebieg dla tego auta to ~220kkm (dla roczników 2001-2003).

Jaki jest orientacyjny koszt wymiany kompletu sprzęgło + DKZ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.