Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mapa i ustawienia do oceny

Featured Replies

Napisano

Witam, może ktoś rzucić okiem na tą mapę? Niby mapy się pokrywają ale mnożnik jakiś taki dziwaczny wychodzi.

lanos-mapa.png

lanos-ustawienia.png

Wymieniałem wtryski z valteków na MJ(pojedyncze), reszta gratów to centralka stag 300, reduktor scorpion mini. Wtryski są podłączone przez filtr z rozdzielaczem.

Napisano

> Witam, może ktoś rzucić okiem na tą mapę? Niby mapy się pokrywają ale mnożnik jakiś taki dziwaczny

Dlaczego dziwaczny? Wszystko w normie wg mnie. Mnożnik startuje od 1.1 przy wolnych obrotach, nie przekracza 1.6 a przy odcięciu schodzi do 1. Jak auto dobrze chodzi, pali w normie to zostaw

Napisano
  • Autor

startuje lekko powyżej 1 pod koniec(map) jest lekko powyżej 1,2, wg. instrukcji niby powinien się zaczynać wyżej niż się kończy...

Taka mapa wyszła przy włączonym wariatorze na gazie. Nie wiem czy to dużo zmienia

Napisano

> startuje lekko powyżej 1 pod koniec(map) jest lekko powyżej 1,2, wg. instrukcji niby powinien się

> zaczynać wyżej niż się kończy...

Jest takie zdanie w instrukcji? Powinna byc blisko 1 i tyle wg tego co piszą na forum AC. No a u Ciebie tak do końca nie wiadomo - bo mapki kończą sie przy 6000 RPM - czy tam masz odcięcie? Jesli nie pojeździj na wyższych obrotach i zobacz jak się wyrysuje (tylko jak chcesz zeby mapa gazowa też sie wyrysowała zwieksz ustawienie max obrotów na gazie w programie STAGa bo teraz ma 6000 tys)

> Taka mapa wyszła przy włączonym wariatorze na gazie. Nie wiem czy to dużo zmienia

Tego nie wiem

Napisano
  • Autor

> Jest takie zdanie w instrukcji? Powinna byc blisko 1 i tyle wg tego co piszą na forum AC.

Sam się zastanawiam czemu mi tak się utarło, faktycznie instrukcja tego nie mówi... więcej mówią użytkownicy

No a u

> Ciebie tak do końca nie wiadomo - po mapki kończą sie przy 6000 RPM - czy tam masz odcięcie?

> Jesli nie pojeździj na wyższych obrotach i zobacz jak się wyrysuje.

Mapy zbierałem w warunkach codziennego użytkowania zarówno benzyny jak i gazu, max obroty jakich używam w mieście to 3,5k.obr, czasami(sporadycznie) 4-4,5.

Nie wiem jaką procedurę wybrać regulacji, moze ktoś się wypowie, czy najpier zbierać i dograć mapy bez włączonego wariatora a po dograniu map włączyć wariator?

Napisano

Zastanawia mnie tez dlaczego min temp gazu masz na 25 a nie na 0. Mocniej przygazujesz jak auto nie rozgrzane i sie na benzyne przełączy

Napisano
  • Autor

> Zastanawia mnie tez dlaczego min temp gazu masz na 25 a nie na 0. Mocniej przygazujesz jak auto nie

> rozgrzane i sie na benzyne przełączy

Nie zmieniałem do tej pory tej temperatury, jakoś nie gazuję zbyt mocno. Jeśli zdaży się przełączanie pewnie obniżę temperaturę

Napisano

> Nie wiem jaką procedurę wybrać regulacji, moze ktoś się wypowie, > czy najpierw zbierać i dograć mapy

> bez włączonego wariatora a po dograniu map włączyć wariator?

a po co Ci ten wariator ? chyba w sekwencji nie stosuje się takich rzeczy?

Napisano
  • Autor

> a po co Ci ten wariator ? chyba w sekwencji nie stosuje się takich rzeczy?

A to dlaczego w sekwencji nie stosuje się takich rzeczy? Gaz do sekwencji jest inny niż do 2 gen? Nikogo nie namawiam ale sądze że powinno to być nieodłącznym elementem instalacji IVgen.

Napisano

> A to dlaczego w sekwencji nie stosuje się takich rzeczy? Gaz do sekwencji jest inny niż do 2 gen?

kolego, to ja się Ciebie pytam, więc nie odpowiadaj pytaniem na pytanie smile.gif

> Nikogo nie namawiam ale sądze że powinno to być nieodłącznym elementem instalacji IVgen.

Pierwszy raz słyszę ze wariator zakłda się do IV generacji, do wcześniejszych tak i owszem ale do IV nie słyszałem.

A propo Twojej mapy to, rzeczywiście dziwnie wygląda.

" Drugi punkt od lewej to punkt pracy silnika na wolnych obrotach czyli punkt pracy podczas autokalibracji. Wartość mnożnika dla tego punktu powinna zawierać się w granicach pomiędzy 1.1 a 1.6 " u Ciebie jest chyba równo 1.1, może obniż ciśnienie na reduktorze i koniecznie zmień je w programie w okienku Robocze (chyba, że zrobisz od nowa autokalibrację).

No i oczywiście mnożnik powinien opadać aż do 1.

Miałem kiedyś taką mapę jak miałem REG OMVL oraz źle wkręcone dysze wtryskiwaczy. Rozumiem, ze u Ciebie nie ma takiego problemu i wszystkie mają jednakową długość i wkręcone są w jednakowej odległości od wtryskiwaczy benzynowych i nie pod wiatr?

Napisano
  • Autor

> kolego, to ja się Ciebie pytam, więc nie odpowiadaj pytaniem na pytanie

> Pierwszy raz słyszę ze wariator zakłda się do IV generacji, do wcześniejszych tak i owszem ale do

> IV nie słyszałem.

Ja nie słyszałem żeby nawet do starszych gen. którykolwiek gaziarz zaproponował(a co dopoiero o montowaniu mówić) wink.gif

> A propo Twojej mapy to, rzeczywiście dziwnie wygląda.

> " Drugi punkt od lewej to punkt pracy silnika na wolnych obrotach czyli punkt pracy podczas

> autokalibracji. Wartość mnożnika dla tego punktu powinna zawierać się w granicach pomiędzy 1.1

> a 1.6 " u Ciebie jest chyba równo 1.1, może obniż ciśnienie na reduktorze i koniecznie zmień

> je w programie w okienku Robocze (chyba, że zrobisz od nowa autokalibrację).

> No i oczywiście mnożnik powinien opadać aż do 1.

> Miałem kiedyś taką mapę jak miałem REG OMVL oraz źle wkręcone dysze wtryskiwaczy. Rozumiem, ze u

> Ciebie nie ma takiego problemu i wszystkie mają jednakową długość i wkręcone są w jednakowej

> odległości od wtryskiwaczy benzynowych i nie pod wiatr?

Wężyki dałem nowe o równych długościach, wkrętki w kolektorze zostawiłem stare ale wydają się być w identycznej odległości od wtryskiwaczy, na pierwszysch wtryskiwaczach(valteki 1ohm) całkiem dobrze pracował.

Nie wiem czy nie mam gdzieś nieszczelnego układu, albo walniętego czujnika ciśnienia, w spoczynku wskazuje ciśnienie w okolicach 0,54 po uruchomieniu wskazuje lekko wyższe, a po jakiejś minucie pracy na gazie wskazuje właściwe, nieważne czy nagrzany czy nie.

Jak będę miał czas to rozbiorę jeszcze raz cały majdan i sprawdzę wtryskiwacze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.