Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 TDI do ilu obrotow .krecimy

Featured Replies

Napisano

Wiem ze bytanie brzmi banalnie, niewiem.gif ale chcialbym sie odniesc do spostrzezen kacikowiczow odnisnie wplywu obrotow na zywotnosci silnika spalanie itp... i wywolac mala debate w tym temacie!!! 893goodvibes.gifDokladnie chodzi mi o to przy jakich srednich wartosciach obrotow zmieniamy bieg,ja osobiscie staram sie nie krecic wyzej niz 2500 obr...prosze o sugestie i spostrzezenia drive.gif

Napisano

> Wiem ze bytanie brzmi banalnie, ale chcialbym sie odniesc do

> spostrzezen kacikowiczow odnisnie wplywu obrotow na zywotnosci

> silnika spalanie itp... i wywolac mala debate w tym temacie!!!

> Dokladnie chodzi mi o to przy jakich srednich wartosciach

> obrotow zmieniamy bieg,ja osobiscie staram sie nie krecic wyzej

> niz 2500 obr...prosze o sugestie i spostrzezenia

To zależy.Jak na trasie to 2500-3000,natomiat miasto ok,2000.

Pozdrawiam

Napisano

Mialem okazje pojezdzic kilkoma TDI i uwazam ze na starcie spod swiatel najlepiej krecic do 3500-4000 - wtedy najlepszy sprint, przy dynamicznej jezdzie do 3000, a przy normalnej miejskiej 2000-2500

Moj kolega posiada zchipowana Ibize TDI (z 90 na 100km) i w czasie wyscigu spod swiatel kreci do 4500 ale wydaje mi sie ze to juz za duzo

Napisano

A wg mnie po to narysowali czerwone pole na obrotomierzu, zeby na nie nie włazić. O ile dobrze pamietam to turbina na dobre rozkreca się dopiero powyzej 2500obr. i nie kocha PSJ:) - bo jej kierownice przy takim stylu jazdy nieużywane sie w końcu zapieka:)

Ja z miejsca przy dobrze rozgrzanym silniku:

- po miescie i przy krótkich odcinkach - delikatnie niezaleznie ktory bieg - szkoda krecić wysoko tylko po to zeby zaraz w heble cisnąć - tym bardziej ze wiekszosc km nabija poza miastem.

- poza miastem gdy jest szansa ze nie bede za chwile hamował - 1-wszy bieg delikatnie, 2 - mocniej i na 2000obr, 3 - roznie - przewaznie na 2500-3000 a przy wyprzedzaniu to i do 4000, 4ka - tu sporadycznie przekraczam 4000 (przy 170km/h mam 4100obr), 5tka - jak chce go pogonic to do oporu...

Uwazam, ze silnik jest przystosowany do jazdy na wyzszych obrotach, pod bezwzględnym warunkiem osiągniecia uprzednio odpowiedniej temperatury. Drugi warunek który równiez stosuje zawsze to po ostrej jezdzie turbinka ma 2-3min wolnych obrotów na przesmarowanie i ochłoniecie:)

Wydaje mi sie ze wysoki bieg i zbyt niskie obroty bardziej katuja silnik niz niski bieg przy wyższych obrotach - no ale moze mi sie tylko tak wydaje.........:]

Pozdrawiam

Napisano

> Wydaje mi sie ze wysoki bieg i zbyt niskie obroty bardziej katuja

> silnik niz niski bieg przy wyższych obrotach - no ale moze mi

> sie tylko tak wydaje.........:]

Dokłądnie tak, zwłaszcza, gdy np. jadąc 40-45kmph na V wciśniemy pedał gazu do oporu.

PZDR

Napisano

> A wg mnie po to narysowali czerwone pole na obrotomierzu, zeby na nie

> nie włazić. O ile dobrze pamietam to turbina na dobre rozkreca

> się dopiero powyzej 2500obr. i nie kocha PSJ:) -

Turbina załącza się przy ok.1900 obr. i już daje ok.90% sprawności w stosunku do obr.Zgadzam się z opinią o czerwonym polu .na które chyba nie udało mi się wkroczyć/mimo skrajnych sytuacji ,które zdarzają się czasami przy wyprzedzaniu/.Ja w zasadzie jeżdzę na "ucho"a na obrotomierz spoglądam sporadycznie.

Pozdrawiam

Napisano

to zalezy jak jezdzilem... generalnie 2500rpm nie przekraczalem przy spokojnej jezdzie, gdyz i tak przy 2100rpm mialem 320Nm do dyspozycji 893goodvibes.gif

a czasem to i do 4500rpm sie krecil drive.gif

Napisano
ku scislosci... turbina pracuje caly czas, tylko na wolnych obrotach silnika turbinka kreci sie dosyc wolno przez co nie czuc jej pracy wink.gif
Napisano

> ku scislosci... turbina pracuje caly czas, tylko na wolnych obrotach

> silnika turbinka kreci sie dosyc wolno przez co nie czuc jej

> pracy

Pracę turbiny uruchamia komputer przy określonych obrotach tzn.jest tam zawór który otwiera sie przy określonej liczbie obrotów,W przypadku 1,9 tdi vw jest to 1900obr.i wtedy rozpoczyna pracę.

Napisano

czyli co? do 1900rpm stoi w miejscu? hmm.gif

nie bardzo mi sie to widzi... cfaniak.gif

Napisano

> czyli co? do 1900rpm stoi w miejscu?

> nie bardzo mi sie to widzi...

Ale taka jest prawda.Układ uruchamia się przy 1900obr,/być może turbina obraca się,ale nie podaje ciśnienia do systemu zasilania/.Ten system uruchomiony zostaje po przekroczeniu 1900obr.

Napisano

> czyli co? do 1900rpm stoi w miejscu?

> nie bardzo mi sie to widzi...

w miejscu nie stoi,ale do tych obrotów nie jest po prostu aktywna

pozdro

Napisano
rozumiem... no mnie wlasnie chodzilo o to "krecenie" sie turbinki wink.gif
Napisano

> Ale taka jest prawda.Układ uruchamia się przy 1900obr,/być może

> turbina obraca się,ale nie podaje ciśnienia do systemu

> zasilania/.Ten system uruchomiony zostaje po przekroczeniu

> 1900obr.

Zgadzam sie..

nie wiem dlaczego palnąłem ze 2500obr sciana.gif

Pozdrawiam

Napisano

> w miejscu nie stoi,ale do tych obrotów nie jest po prostu aktywna

> pozdro

spoko, wszystko rozumiem smile.gif

Napisano

> spoko, wszystko rozumiem

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi sie ze wysoki bieg i zbyt niskie obroty bardziej katuja

> silnik niz niski bieg przy wyższych obrotach - no ale moze mi

> sie tylko tak wydaje.........:]

> Pozdrawiam

...uwazam ze jest w tym duuuzo prawdy ,a na potwierdzenie tego powiem ze mój dziadek od poczatku lat 90-tych przywoził samochody z Francji,Belgi i Holandii,a lawetę ciagał....FIATEM CROMA z turbodoladowanym silnikiem diesla 893goodvibes.gifi Croma ma juz zrobione 450000km i dalej smiga drive.gif wiec skoro przy sporych obciazeniach samochod do tej pory sprawuje sie dzielnie,moge powiedziec ze w kwesti techniki jazdy dziadek moze byc moim autorytetem,a on zawsze twierdzi ze silnik nie boi sie duzych obrotow (oczywiscie w granicach rozsadku) gorsze zdecydowanie jest "pilowanie" silnika na 5 biegu i przy 1000obr.

POZDRAWIAM

Napisano

Zaraz po uruchomieniu najczęściej po prostu silnik pracuje chwilkę na wolnych obrotach , potem pierwszy bieg bez gazu ruszam. I tak przez 50-70m (długość parkingu). A jak silnik uzyska właściwą temperaturę to też nie piłuję wysoko raczej 2000-2500 obr. Nie ma potrzeby więcej. Dynamika już jest niezął a i spalanie na zadowalającym poziomie.

Napisano

> Zaraz po uruchomieniu najczęściej po prostu silnik pracuje chwilkę na

> wolnych obrotach , potem pierwszy bieg bez gazu ruszam. I tak

> przez 50-70m (długość parkingu).

No ładnie to tak obiciążać silnik bez papu???

Przy tych marnych 800obrotach zmuszasz go do pocigniecia duzej masy:) Nieładnie.....:)

Pozdrawiam

Napisano

> Pracę turbiny uruchamia komputer przy określonych obrotach tzn.jest

> tam zawór który otwiera sie przy określonej liczbie obrotów,W

> przypadku 1,9 tdi vw jest to 1900obr.i wtedy rozpoczyna pracę.

Komputer wcale nie steruje pracą turbiny, nie włącza jej i nie wyłącza. Turbinka napędzana jest spalinami a one zawsze są przy czym oczywiście na większych obrotach jest ich więcej. Komputer steruje zaworkiem N75, który upuszcza nadmiar ciśnienie w dolocie. Mówienie więc, że turbina włącza się przy iluś tam obrotach jest nieporozumieniem.

Napisano

> Komputer wcale nie steruje pracą turbiny, nie włącza jej i nie

> wyłącza. Turbinka napędzana jest spalinami a one zawsze są przy

> czym oczywiście na większych obrotach jest ich więcej. Komputer

> steruje zaworkiem N75, który upuszcza nadmiar ciśnienie w

> dolocie. Mówienie więc, że turbina włącza się przy iluś tam

> obrotach jest nieporozumieniem.

zaworek N75 steruje albo upustem spalin, albo kierownicami turbiny - reguluje poprzez zmiane wpolczynnika wypelnienia sygnału

ale tak jak piszesz turbina kreci sie zawsze i nie ma ze sie zalacza albo wylacza

generalnie mniejsza turbina jest w stanie predzej(przy nizszych obrotach) dmuchnąc zadane powierze (na potrzeby przecietnego TDI wink.gif ) anizeli duza, mniejsza potrzebuje mniej gazow wylotowych by rozkrecila sie do wlasciwych obrotow anizeli duza turbina

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.