Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzyma tylne koło

Featured Replies

Napisano

Panowie jaka może być przyczyna. Kiedyś w maju Panda stała na parkingu przez 14 dni z zaciągniętym ręcznym akurat myslałem że bede częściej jechał ale 14 dni stała nie ruszana. Następnie gdy spuściłem ręczny koła dalej blokowały się przez jakieś 50metrów aż do strzelenia takiego metalicznego i puściły. Teraz jakoś po zmianie na zimówki zauwayżyłem żę coś na lekkich górkach czy minimalne różnice auto nie z tacza się. Zaciągnełem pare dni temu ręczny spuściłem było ok następnie podniosłem tył auta lewe koło ruszało się ok ale przy obracaniu do tyłu słychać było metaliczny dźwięk a natomiast prawe koło wogóle nie chciało się ruszyć do przodu do tyłu dopiero 2 rękoma powoli się ruszało. Czego możę być wina przyczyna?

Napisano

> Panowie jaka może być przyczyna. Kiedyś w maju Panda stała na parkingu przez 14 dni z zaciągniętym

> ręcznym akurat myslałem że bede częściej jechał ale 14 dni stała nie ruszana. Następnie gdy

> spuściłem ręczny koła dalej blokowały się przez jakieś 50metrów aż do strzelenia takiego

> metalicznego i puściły. Teraz jakoś po zmianie na zimówki zauwayżyłem żę coś na lekkich

> górkach czy minimalne różnice auto nie z tacza się. Zaciągnełem pare dni temu ręczny spuściłem

> było ok następnie podniosłem tył auta lewe koło ruszało się ok ale przy obracaniu do tyłu

> słychać było metaliczny dźwięk a natomiast prawe koło wogóle nie chciało się ruszyć do przodu

> do tyłu dopiero 2 rękoma powoli się ruszało. Czego możę być wina przyczyna?

najprawdopodobniej masz do wymiany cylinderki ok.gif

Napisano

ja bym sprawdził linkę ręcznego lub odklejona okładzina szczęki hamulcowej. Może być też samoregulator albo cylinderek. z zewnątrz możesz sprawdzić jedynie linkę ręcznego- reszta po zdjęciu bębna

Napisano

> Panowie jaka może być przyczyna. Kiedyś w maju Panda stała na parkingu przez 14 dni z zaciągniętym

linka nie cofa sie dobrze

Napisano

> ręcznym akurat myslałem że bede częściej jechał ale 14 dni stała nie ruszana. Następnie gdy

> spuściłem ręczny koła dalej blokowały się przez jakieś 50metrów aż do strzelenia takiego

> metalicznego i puściły. Teraz jakoś po zmianie na zimówki zauwayżyłem żę coś na lekkich

> górkach czy minimalne różnice auto nie z tacza się. Zaciągnełem pare dni temu ręczny spuściłem

> było ok następnie podniosłem tył auta lewe koło ruszało się ok ale przy obracaniu do tyłu

> słychać było metaliczny dźwięk a natomiast prawe koło wogóle nie chciało się ruszyć do przodu

Szybuś najpiew trzeba spuść hamulec ręczny hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Szybuś najpiew trzeba spuść hamulec ręczny

spuszczony parenaście razy dziennie i nic dalej trzyma frown.gif

Napisano

> spuszczony parenaście razy dziennie i nic dalej trzyma

ja nie zdejmiesz koła i bebna to nie bedziesz wiedział

Napisano

> spuszczony parenaście razy dziennie i nic dalej trzyma

u mnie stawala linka - zlapala wilgoci w srodku i najnormalniej przyrdzewiala i niemalze kazde zaciagniecie recznego konczylo sie tym ze kolo trzymalo

probvlem zniknal jak linka na tyle skorodowala ze urwalem w chwili zaciagania - zmienilem i wszystko jest tak jak powinno byc

mozesz - ale nie licz ze to cokolwiek bardziej pomoze - dostac sie do recznego przy dzwigni i w linke wstrzyknac srodka penetrujaceo/smarujacego - pomoze o tyle ze moze odpuscic linka ale na nic wiecej nie licz

Napisano
  • Autor

Czyli u Ciebie pomogła wymiana samej linki ręcznego tak?

Napisano

> Czyli u Ciebie pomogła wymiana samej linki ręcznego tak?

Szybuś- musisz zdjąć bęben- ocenić co i jak, ponieważ przyczyn może być naprawdę wiele ( od linki przez samoregulator, cylinderek do szczęk hamulcowych)

Napisano

> Szybuś- musisz zdjąć bęben- ocenić co i jak, ponieważ przyczyn może być naprawdę wiele ( od linki

> przez samoregulator, cylinderek do szczęk hamulcowych)

... na owalizacji bębnów kończąc.

Napisano

> Czyli u Ciebie pomogła wymiana samej linki ręcznego tak?

z koniecznosci - bo sie urwala - ale po wymianie (profilaktycznie druga tez wymienilem) wszystko zaczelo chodzic jak nowe

Napisano

Jeśli tylne hamulce w pandzie są takie same jak w SC to po prostu przyrdzewiała dźwignia wchodząca do środka hamulca (ta do której przymocowana jest linka ręcznego) i nie cofa się do końca po zwolnieniu ręcznego. Przerabiałem ten temat w SC po dłuższym postoju.

Napisano

> Jeśli tylne hamulce w pandzie są takie same jak w SC to po prostu przyrdzewiała dźwignia wchodząca

> do środka hamulca (ta do której przymocowana jest linka ręcznego) i nie cofa się do końca po

> zwolnieniu ręcznego. Przerabiałem ten temat w SC po dłuższym postoju.

to chyba jednak jest naczej... w pandzie linka wchodzi do srodka bebna smile.gif

tak jak mowisz bylo w uniaku - i tam faktycznie lapa potrafila stanac smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja miałem ciut podobną historię. Usłyszałem jakiś brzęk po spuszczeniu samochodu z ręcznego i cofaniu (ale po paru godzinach trzymania na ręcznym). Nic się nie działo. Więc o temacie zapomniałem. Kilak dni później na szczęście nie podczas jazdy tylko gdzieś w polu zobaczyłem , że nie mam hamulców.

Okazało się że szczeka pękła i nie trzymała tłoczka. masakra -> przy 60k km. angryfire.gif

Na szczęście mojemu synkowi zachciało się siusiu więc zjechałem w boczną dróżkę. A jak ruszaliśmy pedał hamulca wszedł do końca - > Po zaciągnięciu ręcznego i potem jego wyciśnięciu tłoczek finalnie wypadł. Całe szczęście, że podczas ruszania....

Reasumując: mechanik jak najszybciej!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.