Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Numery nadwozia - przebicie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy ktoś się orientuje i mógłby napisać jak wygląda i ile kosztuje procedura przebicia numerów nadwozia jeśli są jeszcze czytelne ale zaczyna ruda jest powoli brać... Czy jest to w ogóle do zrobienia?

Czy pozostaje czekać aż je zje i wtedy starać się o nowe hmm.gif

Bo na lokalnej SKP powiedzieli mi, że numerów nie da się przebić trzeba otrzymać nowe w WK i wtedy oni mogą nabić... niewiem.gif

Napisano

> Witam.

> Czy ktoś się orientuje i mógłby napisać jak wygląda i ile kosztuje procedura przebicia numerów

> nadwozia jeśli są jeszcze czytelne ale zaczyna ruda jest powoli brać... Czy jest to w ogóle do

> zrobienia?

> Czy pozostaje czekać aż je zje i wtedy starać się o nowe

> Bo na lokalnej SKP powiedzieli mi, że numerów nie da się przebić trzeba otrzymać nowe w WK i wtedy

> oni mogą nabić...

Lucyfer do tablicy! zlosnik.gif

Napisano

> Witam.

> Czy ktoś się orientuje i mógłby napisać jak wygląda i ile kosztuje procedura przebicia numerów

> nadwozia jeśli są jeszcze czytelne ale zaczyna ruda jest powoli brać... Czy jest to w ogóle do

> zrobienia?

> Bo na lokalnej SKP powiedzieli mi, że numerów nie da się przebić trzeba otrzymać nowe w WK i wtedy

> oni mogą nabić...

dobrze Ci powiedzieli

za przebicie to są spore wakacje banned.gif

opinie rzeczoznawcy że numery skorodowane i odczytanie jest na tyle kłopotliwe że w przyszłości będzie niemożliwe ( ew. w części niemożliwe ale identyfikacja pojazdu w 100 % pewna )

wydział komunikacji wydaje skierowanie na nabicie numeru ( podaje co nabić )

na wskazaną przez wydział stację ( najczęściej jedna konkretna z takimi uprawnieniami )

tam PAN nabija numer i wystawia odpowiednie kwity

do wydziału na zmiane dowodu rejestracyjnego na taki z nowymi numerami nadwozia

Napisano
  • Autor

> za przebicie to są spore wakacje

Ale przebicie w jakim sensie?

Mnie chodzi o przeniesienie w inne miejsce cfaniaczek.gif

Gdzieś kiedyś wygóglałem, że da się załatwić przeniesienie hmm.gif

Napisano

ok.gif> dobrze Ci powiedzieli

> za przebicie to są spore wakacje

> opinie rzeczoznawcy że numery skorodowane i odczytanie jest na tyle kłopotliwe że w przyszłości

> będzie niemożliwe ( ew. w części niemożliwe ale identyfikacja pojazdu w 100 % pewna )

> wydział komunikacji wydaje skierowanie na nabicie numeru ( podaje co nabić )

> na wskazaną przez wydział stację ( najczęściej jedna konkretna z takimi uprawnieniami )

> tam PAN nabija numer i wystawia odpowiednie kwity

> do wydziału na zmiane dowodu rejestracyjnego na taki z nowymi numerami nadwozia

ok.gif dokładnie tak robiliśmy w Ducato

Napisano

> Ale przebicie w jakim sensie?

> Mnie chodzi o przeniesienie w inne miejsce

> Gdzieś kiedyś wygóglałem, że da się załatwić przeniesienie

pod słowem przebicie ukrywa się nabicie innego numeru w tym samym miejscu wink.gif

Napisano

> Witam.

> zrobienia?

> oni mogą nabić...

Znaczy się Fiat Uno? zlosnik.gif

Napisano

> Być może w innych również, ale uniacz to chyba norma.Czy się mylę?

uno .... tak to normalne

+ znikający nr. z silnika z tego co pamiętam biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> pod słowem przebicie ukrywa się nabicie innego numeru w tym samym miejscu

Nie koniecznie w tym samym miejscu. Można nabić gdziekolwiek.

Numer jest całkiem inny niż dotychczasowy, dochodzi też dodatkowa tabliczka znamionowa pod maską. Koszt całej zabawy czyli rzeczoznawca, nabicie numeru i zmiana dowodu to ok 500zł

Napisano

> Nie koniecznie w tym samym miejscu. Można nabić gdziekolwiek.

> Numer jest całkiem inny niż dotychczasowy, dochodzi też dodatkowa tabliczka znamionowa pod maską.

> Koszt całej zabawy czyli rzeczoznawca, nabicie numeru i zmiana dowodu to ok 500zł

przeczytaj co napisałem

dzięki hehe.gif

Napisano

> Być może w innych również, ale uniacz to chyba norma.Czy się mylę?

Norma. Mojego sprzedałem bo z numeru zostały trzy cyfry.

Napisano
  • Autor

> Znaczy się Fiat Uno?

Tak, Fiat Uno... numery jeszcze są... ale zaczyna je brać...

wg. tego co czytałem na vwgolf forum to sprawa jest prosta... trzeba się udać do WK z wnioskiem, koszt 20zł, a potem na wyznaczoną stację diag. koszt 60zł... ale ile w tym prawdy???

Chodzi o to, że jeśli będę musiał spawać kielich to spaw pójdzie najprawdopodobniej po obecnych numerach :/

Napisano

> oni mogą nabić...

W lokalnej WK składasz wniosek, oni go rozpatrują (zazwyczaj pozytywnie) i z tak rozpatrzonym wnioskiem idziesz do uprawnionej do wykonywania takich usług stacji diagnostycznej. WK ma obowiązek dać Ci pełną liste takich stacji. Cennik jest urzędowy - ceny identyczne wszędzie. Aktualnych nie znam - przerabiałem to w 2007 albo 2008 - już nie pamietam.

Napisano

> Tak, Fiat Uno... numery jeszcze są... ale zaczyna je brać...

> wg. tego co czytałem na vwgolf forum to sprawa jest prosta... trzeba się udać do WK z wnioskiem,

> koszt 20zł, a potem na wyznaczoną stację diag. koszt 60zł...

Wniosek 20zł, 60zł sama tabliczka. Tylko tabliczka ma NOWY numer, nie VIN stary obok nabity. Np. dla Lublina LUX*** *** *** *** ****, dla Krakowa KRX*** *** *** *** **** itd. W związku z nowym numerem VIN MUSISZ zmienić: tablice, dowód, naklejkę lagalizacyjna i zgłosić do ubezpieczyciela. Tylko ostatnia zmaiana jest za free. Jeśli przeżarło Ci numer powinieneś też pospawać kielich - kolejne koszty. Dodatkowo, jeśli potrzebny rzeczoznawca - kolejne koszty.

> ale ile w tym prawdy???

Jak wyżej...

> Chodzi o to, że jeśli będę musiał spawać kielich to spaw pójdzie najprawdopodobniej po obecnych

> numerach :/

I niech idzie. Tylko najpierw załatw papiery, potem spawaj. Odwrotnie możesz mieć problemy, że umyślnie uszkodziłeś pole numerowe ( w świetle prawa traktowane jako dokument!).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.