Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator klema dziwny zielonkawy nalot

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu pojawia mi się na i w okolicy minusowej klemy akumulatora taki zielonkawo-biały nalot (zdjęcie poniżej). Da się go usunąć bez problemu ale po około miesiącu powraca. Akumulator nie jest najnowszy ale działa wciąż sprawnie. Silnik to 1.7 SDI VAG

284408265-Zdj%EAcie090.jpg

Co to może być i czy można tak jeździć bez obaw??

Napisano

miedz sie utlenia zlosnik.gif

ktos kiedys pisal, zeby oczyscic i posmarowac wazelina techniczna waytogo.gif

byc moze aku jest nieszczelny i przez jakas mala szczeline wydostaje sie elektrolit i taki jest efekt

Napisano

> Od jakiegoś czasu pojawia mi się na i w okolicy minusowej klemy akumulatora taki zielonkawo-biały

> nalot (zdjęcie poniżej). Da się go usunąć bez problemu ale po około miesiącu powraca.

> Akumulator nie jest najnowszy ale działa wciąż sprawnie. Silnik to 1.7 SDI VAG

> Co to może być i czy można tak jeździć bez obaw??

Też miałem coś takiego. Na jednej klemie ciągle się robił nalot i powoli wyżerał klemę. Chyba ze dwa razy klemę wymieniałem.

Podejrzewam, że była to wina nieszczelnego akumulatora.

W końcu się poddałem i wymieniłem akumulator. Teraz mam spokój smile.gif

Napisano

Możesz z tym jeździć- nic się nie stanie.

Przy biegunie aq pojawiła się nieszczelność i elektrolit tamtędy baardzo powoli się sączy. Możesz to dobrze oczyścić, posmarowac grubo wazeliną techniczną (albo jakimś innym preparatem do klem) i to spowolni proces zarastania tymi smarkami dość znacznie (choć go nie wyeliminuje zupełnie)

PS

sprawdź ładowanie, bo dosć często takie akcje się dzieją, gdy altek podaje za duże napięcie i standardowe odpowietrzenie aq nie wyrabia przez co opary muszą szukać sobie innej drogi ujścia.

Napisano

Biały nalot (siarczan ołowiu) w tym miejscu świadczy o nieszczelności na styku elektroda/obudowa akumulatora . Możesz powoli myśleć o zakupie nowego akumulatora .

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pomierzę ładowanie i sprawdzę ogólną kondycję akumulatora.

Napisano

> Biały nalot (siarczan ołowiu) w tym miejscu świadczy o nieszczelności na styku elektroda/obudowa

> akumulatora . Możesz powoli myśleć o zakupie nowego akumulatora .

Mam to samo w niespełna rocznym akumulatorze. Spokojnie można oddać na gwarancji?

Napisano

> Mam to samo w niespełna rocznym akumulatorze. Spokojnie można oddać na gwarancji?

czy uznają to jako wadę fabryczną czy może zaczną doszukiwać się uszkodzenia mechanicznego z winy użytkownika... nie wiem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Mam to samo w niespełna rocznym akumulatorze. Spokojnie można oddać na gwarancji?

No mój już niestety dawno po gwarancji.

Napisano

> czy uznają to jako wadę fabryczną czy może zaczną doszukiwać się uszkodzenia mechanicznego z winy

> użytkownika... nie wiem

No ciekawe co wymyślą. Oni mi montowali, byłem już u nich 2 razy na przeglądzie aku, gdzie gość sprawdza poziom wody, napięcie etc i nie zwrócił w ogóle uwagi na ten nalot, a ja nie przypuszczałem że to może być objaw uszkodzonego akumulatora... Sam się wcale do niego nie dotykałem wink.gif

Napisano

> Biały nalot (siarczan ołowiu) w tym miejscu świadczy o nieszczelności na styku elektroda/obudowa

> akumulatora . Możesz powoli myśleć o zakupie nowego akumulatora .

Kiedyś na pewno. Można z czymś takim pojeździć dłużej, niż z akumulatorem bez tego efektu. Czysta loteria.

Napisano

> Kiedyś na pewno. Można z czymś takim pojeździć dłużej, niż z akumulatorem bez tego efektu. Czysta

> loteria.

Problem w tym, że ten nalot jest żrący i powoli wypala klemę. Przynajmniej u mnie się tak działo hmm.gif

Więc istnieje niebezpieczeństwo, że pewnym najmniej oczekiwanym momencie, samochód Ci nie odpali bo będzie kiepskie połączenie pomiędzy akumulatorem a klemą.

Napisano

> Problem w tym, że ten nalot jest żrący i powoli wypala klemę. Przynajmniej u mnie się tak działo

> Więc istnieje niebezpieczeństwo, że pewnym najmniej oczekiwanym momencie, samochód Ci nie odpali bo

> będzie kiepskie połączenie pomiędzy akumulatorem a klemą.

Nie tyle nalot, co przyczyna nalotu, czyli opary elektrolitu, a dokładniej to zawartego w nim kwasu siarkowego. Wazelina techniczna w znacznym stopniu pozwala ograniczyć ten efekt, podobnie jak stosowanie ołowianych a nie mosiężnych klem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.