Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tym razem pytanie o głośniki

Featured Replies

Napisano

Ostatnio pytałem o radyjko wybór padł na lg lac 5900 teraz nastał czas na wybór głośników. Pacjentem jest tymczasowo lanos, cały wyciszony matami. Potrzebuje głośników 165mm obecnie mam 3 drożne z przodu i 2 drożne z tyłu plus 2 gwizdki.

Teraz co mi się marzy: czysty dźwięk, głęboki bass. Nie musi być głośno ma być czysto i ładnie. Naoglądałem się głośników i jest tego od groma. Jeśli możecie to doradźcie jakiej firmy i może jakie modele warto by kupić.

Zastanawiałem się nad opcją głośników typowo basowych na tył i 3 drożnych na przód ale wole najpierw podpytać znawców. Czekam na wasze podpowiedzi smile.gif

Napisano

> Ostatnio pytałem o radyjko wybór padł na lg lac 5900 teraz nastał czas na wybór głośników.

> Pacjentem jest tymczasowo lanos, cały wyciszony matami. Potrzebuje głośników 165mm obecnie mam

> 3 drożne z przodu i 2 drożne z tyłu plus 2 gwizdki.

> Teraz co mi się marzy: czysty dźwięk, głęboki bass. Nie musi być głośno ma być czysto i ładnie.

> Naoglądałem się głośników i jest tego od groma. Jeśli możecie to doradźcie jakiej firmy i może

> jakie modele warto by kupić.

> Zastanawiałem się nad opcją głośników typowo basowych na tył i 3 drożnych na przód ale wole

> najpierw podpytać znawców. Czekam na wasze podpowiedzi

napisze prosto i na temat - ILE !!

Napisano
  • Autor

> napisze prosto i na temat - ILE !!

powiedzmy do 400PLN za 4 głośniki

Napisano

Za 4 stówki cztery 3-drożne głośniki?? To nie ma prawa grać ani czysto, ani z głębokim basem. Z żadnym basem, chyba, że bucząca pulpa to bas. Kup sobie odseparowany zestaw dwudrożny na przód i będziesz szczęśliwy. Na rok zabawy spokojnie wystarczy, a za rok kupisz wzmaka i suba za drugie 4 stówki ( na używkę wystarczy) . Właśnie widziałem HSK165, nowe, za prawie 4 stówki, ktoś wystawił. A to już okazja.

Napisano

> Za 4 stówki cztery 3-drożne głośniki?? To nie ma prawa grać ani czysto, ani z głębokim basem. Z

> żadnym basem, chyba, że bucząca pulpa to bas. Kup sobie odseparowany zestaw dwudrożny na przód

> i będziesz szczęśliwy. Na rok zabawy spokojnie wystarczy, a za rok kupisz wzmaka i suba za

> drugie 4 stówki ( na używkę wystarczy) . Właśnie widziałem HSK165, nowe, za prawie 4 stówki,

> ktoś wystawił. A to już okazja.

Tylko że HSK pod radiem nie zagra za ciekawie.... trzeba szukać czegoś o małej mocy i z dużą skutecznością.

Napisano

> Tylko że HSK pod radiem nie zagra za ciekawie.... trzeba szukać czegoś o małej mocy i z dużą

> skutecznością.

Nie żartuj. Nowe HSK za 4 stówki, to okazja. Uśmiech zawiązany na kokardkę za uszami gwarantowany nawet pod radiem. Gdy dołoży wzmaka, to nie uwierzy. Jak uzbiera na suba, to zapomni, że Lanosem jeździ. smile.gif Pewnie. Można poczekać i coś upolować, ale trzeba wiedzieć co się szuka, a kolega nie wie, bo chce jakieś 3-drożne coś kupić, z drugiej strony chce, żeby dobrze grało, więc znalazłem. Na chwilę obecną nic lepszego nie widziałem.

Napisano

> Nie żartuj. Nowe HSK za 4 stówki, to okazja. Uśmiech zawiązany na kokardkę za uszami gwarantowany

> nawet pod radiem. Gdy dołoży wzmaka, to nie uwierzy. Jak uzbiera na suba, to zapomni, że

> Lanosem jeździ. Pewnie. Można poczekać i coś upolować, ale trzeba wiedzieć co się szuka, a

> kolega nie wie, bo chce jakieś 3-drożne coś kupić, z drugiej strony chce, żeby dobrze grało,

> więc znalazłem. Na chwilę obecną nic lepszego nie widziałem.

Nie żartuję... a HSK miałem już w aucie jakieś 10 lat temu i śledzę produkty tej marki do tej pory. Znam dokładnie możliwości tego zestawu i wiem że jak go nie zasilisz z zewnętrznej końcówki mającej bliżej do 100W niż do zera (a radia samochodowe to raczej bliżej do dolnej granicy mają niż do wspomnianych 100W) to niestety - ale ten zestaw zagra baaardzo przeciętnie i nie współmiernie do wydanej kasy. Dlatego warto sobie na początku zadać pytanie w którą stronę się idzie - bo jeśli w rozbudowany system ze wzmacniaczem zewnętrznym to OK - HSK jest fajną propozycją i napewno warto ją rozważyć. Ale jeśli ma być to tylko radio - to niestety ale wogóle się z Tobą nie zgodzę. Jeśli pod radio - to bardzo fajnie sprawdzają się DLS'y C6A.

Napisano

....... Jeśli pod radio - to bardzo fajnie sprawdzają się DLS'y C6A.

Albo seria DSK ok.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie nie wiem jak to zestroić nie koniecznie szukam 3 drożnych głośników. Chciałbym jakieś 4 głośniczki które zagrają lepiej niż obecny zestaw. Lanos to nie jest cud techniki i nawet po wyciszeniu nie jest tak fajnie jak w autach wyższej klasy więc cudów nie zdziałam i wiem o tym.

Zastanawiałem się nad głośnikami basowymi w tylną półkę i 3 drożne na przód, żeby poprawić bass. Mam 2 syczki które zostwiłbył to wysokie dźwieki też byłoby ładnie słychać. Nie mam doświadczenia w budowaniu takich zestawów. Co do wzmacniacza to raczej nigdy nie planowałem zakupu ale może może grinser006.gif

Napisano

> Zastanawiałem się nad głośnikami basowymi w tylną półkę i 3 drożne na przód, żeby poprawić bass.

Głośniki w półce sobie daruj, to bardziej buczy niż gra 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Głośniki w półce sobie daruj, to bardziej buczy niż gra

czyli lepiej pozostać przy głośnikach 2 drożnych w półce

Napisano

> czyli lepiej pozostać przy głośnikach 2 drożnych w półce

Nie, lepiej pozostać przy zestawie odseparowanym na przód a tył olać. Jak masz 400 zł do wydania to nie poszalejesz, słuchaj czego Ci tu ludzie radzą i sie stosuj, bo jak na razie to przyszedłeś się pochwalić swoim pomysłem (złym) na audio i nie bierzesz pod uwagi opinii ludzi, którzy się naprawdę na tym znają.

Napisano
  • Autor

spokojnie kolego

czyli cos odseparowanego na przód tak jak koledzy mówili HSK albo DLS. 3 drożne czy 2 drożne?

Wybiegając w przyszłość zapytam od razu co na tył, jak się z czasem dorobię to bym tak też coś porządnego założył.

Napisano

> spokojnie kolego

> czyli cos odseparowanego na przód tak jak koledzy mówili HSK albo DLS. 3 drożne czy 2 drożne?

> Wybiegając w przyszłość zapytam od razu co na tył, jak się z czasem dorobię to bym tak też coś

> porządnego założył.

Ja jestem przespokojny, tylko szlag mnie trafia jak lubie pytają na forum prosząc o pomoc, ktoś się produkuje a potem jak groch o ścianę zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif... Jeśli masz wytłumione drzwi z przodu, to domyślam się, że głośniki są osadzone na dystansach ok.gif ? Jeśli tak, to spoko, jak nie to pierwszy zakup (ok 20-30 zł MDF). Do tego głośniki CI doradzą, ja słuchałem DLS C6A, takich jak tu :

http://allegro.pl/dls-c6a-i1330813307.html

(świetna cena btw) i polecałbym Ci pod samo radio. Kiedyś zainwestujesz we wzmacniacz 4ro kanałowy i dokupisz do tyłu skrzynkę z subwooferem (20 cm da już miły bas, 25 będzie optymalna).

Zrobisz jak chcesz wink.gif

Napisano

jaki Ty teraz mądry jesteś zlosnik.gifok.gif

Napisano

> jaki Ty teraz mądry jesteś

Już sobie nie szydź zlosnik.gif, napisałem tyle ile każdy kto miał jakikolwiek zestaw odseparowany podłączony pod wzmacniacz napisać może, od reszty są tu inni mądrzy tego forum, np Ty zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

cała buda jest wyklejona matami, oczywiście głośniki siedzą na MDF bo oryginalnie było miejsce na 100mm i wydawało mi się trochę mało.

Dawniej były inne ważniejsze sprawy i nie inwestowałem w rzeczy mniej ważne jak nagłośnienie teraz trochę mi się ustabilizowała sytuacja finansowa. Mogę powoli coś dokupować do samochodu.

Dziękuje wszystkim za pomoc i wyjaśnienie co i jak z głośniczkami. 20.GIF

aukcja akurat z mojego terenu grinser006.gif

Napisano

> cała buda jest wyklejona matami, oczywiście głośniki siedzą na MDF bo oryginalnie było miejsce na

> 100mm i wydawało mi się trochę mało.

> Dawniej były inne ważniejsze sprawy i nie inwestowałem w rzeczy mniej ważne jak nagłośnienie teraz

> trochę mi się ustabilizowała sytuacja finansowa. Mogę powoli coś dokupować do samochodu.

> Dziękuje wszystkim za pomoc i wyjaśnienie co i jak z głośniczkami.

Teraz z przodu masz 16tki ?

Napisano

> spokojnie kolego

> czyli cos odseparowanego na przód tak jak koledzy mówili HSK albo DLS. 3 drożne czy 2 drożne?

> Wybiegając w przyszłość zapytam od razu co na tył, jak się z czasem dorobię to bym tak też coś

> porządnego założył.

Wybiegając w przyszłość, to podam Ci kolego ( i tym, którzy jeszcze nie wiedzą też podam) gotową, sprawdzoną i nie podlegającą żadnej dyskusji receptę na podstawowe, poprawne i cieszące ucho car audio w samochodzie. Nie licząc radyjka, musisz mieć odseparowany dwudrożny system głośnikowy. Gdyby ktoś nie wiedział, to informuję, że w skład takiego systemu wchodzą głośniki średnioniskotonowe (13-16cm), wysokotonowe (20-25mm) i zwrotnice. Następnym elementem zestawu, jest wzmacniacz czterokanałowy (w granicach 4x50W RMS na pewno nie będzie złym wyborem na początek) i głośnik subbasowy ( min 25cm, z całym szacunkiem dla głośników mniejszych). To jest w zasadzie podstawowa i jedynie słuszna droga. Każdy inny wybór, to tylko błądzenie po jakichś ścieżynkach, to półśrodki i wieczny brak zadowolenia. Z drugiej strony, skoro wybrałeś radyjko LG, to znaczy, że wybrałeś pewną ścieżkę i taką też będziesz jeszcze długo podążał, zanim trafisz na właściwą drogę. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Recepta fajna co radia jeszcze nie kupione ale podoba mi się. Nadal nie mam czasu jechać na odsłuch radyjek. Jak posłucham sobie tego alpine i lg to wtedy kupie.

Osobiście jestem zadowolony, że w ogóle mogę zaczać podążać tą drogą do świetnego car audio bo pół roku wcześniej nie wiedziałem czy jakakolwiek drogą podążę pozdrawiam

Napisano

> wcześniej nie wiedziałem czy jakakolwiek drogą podążę pozdrawiam

Hihi. Nie narzekaj. Było źle, jest lepiej, będzie dobrze. Trzeba tak myśleć, bo inaczej się nie da. Jak kupisz Alpinkę ( przynajmniej jak Ci się znudzi, to chociaż ją sprzedasz), na przód 16cm koaxy, a na tył 6x9, to też będzie grało. Tyle tylko, że krótka wizyta w sklepie z radyjkami niewiele rozwiązuje. Tam wszystko gra podobnie, a w ciągu kilkunastu minut, które poświęci Ci sprzedawca i tak wybierzesz to, co wpadło Ci w oko, a nie w ucho i co było w Twoim zasięgu finansowym. Takie życie. Finanse determinują nasze wybory, więc warto się dwa razy zastanowić. Jeżeli uważasz, że obecne zakupy, to koniec Twoich wydatków na car audio, to popatrz na Mac Audio. Odseparowany dwudrożny zestaw, z kondziołkiem dla tweetera kupisz za jakieś 130-140złociszy, do tego 3-drożne 6x9 za drugie tyle i już. Będziesz miał w miarę poprawnie zestrojony zestaw 4 głośników, zupełnie przyzwoicie brzmiący pod dobrym radyjkiem i to za 3 stówki.

Napisano
  • Autor

Naoglądałem się głośników przed założeniem tego wątku ponieważ nie znałem się na firmach i ich produktach. Głośniki Magnat "wyglądają" fajnie, alpine, boschmann również. Phono car i Hertz to już od dawna wiedziałem, że sa fajne ale takich firm jak pisałeś to szczerze mówiąc nawet nei ogladałem bo myślałem, żę to chinole. Człowiek sie nie zna i tak wychodzi

Napisano

Dzisiaj wszystko chinole. Sam używam jeszcze Mac Audio Mac Diamond 3.20. Stara niemiecka szkoła. Mają dobre 10 lat, a wyglądają i grają jakby wczoraj z fabryki wyszły. zlosnik.gif. Zmieniałem autka, a głośniczki zostawały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.