Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuk w przednim zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu z przodu auta po stronie kierowcy podczas jazdy dobiegaja niepokojące odgłosy. Szczególnie jest to słyszalne przy przejeżdzaniu przez dziury lub wjezdzaniu na krawężnik, Czasem wystepuje to przy skręcie kół. Odgłos jaki temu towarzyszy to cos pomiędzy tępym stukiem a skrzypieniem gumy. Wszystko już obadałem, ostukałem i nigdzie nie widac/słychac luzu. Tak sobie pomyślałem, że może to poduszka amortyzatora. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Napisano

U mnie taki objaw tłuczenia się przy przejeżdżaniu przez dołki i najeżdżaniu na krawężnik był właśnie wybiciem poduch. Po ich wymianie problem ustał, ale że były założone marki 4max to efekt mam znów taki sam i będzie trzeba to zrobić, bo irytuje mnie to coraz mocniej grinser006.gif Dodatkowo skrzypienie może być wynikiem wyrobionych gum trzymających stabilizator (stabilizator jest w nich osadzony).

Napisano
  • Autor

> U mnie taki objaw tłuczenia się przy przejeżdżaniu przez dołki i najeżdżaniu na krawężnik był

> właśnie wybiciem poduch.

właśnie też tak podejrzewam

czytałem też jeden z tematów i tam ktoś pisał, że ze spadkiem temp. coraz głośniej tłuka mu amorki choc na badaniu nie sa jeszcze złe i teraz sie zastanawiam czy to u mnie tez tak nie jest hmm.gif

> Dodatkowo skrzypienie może być wynikiem wyrobionych gum trzymających stabilizator

> (stabilizator jest w nich osadzony).

nie posiadam wynalazku o nazwie stabilizator... biglaugh.gif

Napisano

U mnie wystarczy spojrzeć na poduchy i w ciemno można powiedzieć, że to one za to tłuczenie odpowiadają. Guma jest popękana na głębokość kilku mm.

> nie posiadam wynalazku o nazwie stabilizator...

Aha grinser006.gif

Napisano

> nie posiadam wynalazku o nazwie stabilizator...

Posiadając Astrę F posiadasz go czy Ci się to podoba czy nie wink.gif

No chyba, że wyciągnąłeś, tylko nie bardzo wiem po co.

Jest to metalowy pręt łączący oba przednie wahacze.

Napisano
  • Autor

> Posiadając Astrę F posiadasz go czy Ci się to podoba czy nie

widzę, że lepiej wiesz ode mnie czy go mam czy nie... biglaugh.gif

niestety nie posiadam go i mówię to świadomie, sam byłem zdziwiony ale naprawdę nie ma go

nawet kiedys na forum pytałem czy wszystkie astry posiadały go...

> No chyba, że wyciągnąłeś, tylko nie bardzo wiem po co.

ja raczej nie wyciągałem

może poprzednicy wyciagneli a może wyjechał bez niego z fabryki - mam auto z początków produkcji wiec wszystko est możliwe...

> Jest to metalowy pręt łączący oba przednie wahacze.

wiem to wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie wystarczy spojrzeć na poduchy i w ciemno można powiedzieć, że to one za to tłuczenie

> odpowiadają. Guma jest popękana na głębokość kilku mm.

no u nie guma wyglada raczej jak nowa

ale jeżeli to nie to co innego?

Napisano

Jakie jest Wasze zdanie na ten

> temat?

u mnie to był łącznik stabilizatora, i całe szczęście, że się zepsuł gdyż przy okazji wyszła śmiertelnie niebezpieczna usterka. Puknąłem niezbyt mocno młotkiem w końcówkę drążka na wysokości zwrotnicy i co się stało? Pękła. (wada materiałowa) producentem było TRW. Teraz po wymianie łączników cisza, poduchy też mogą wydawać takie odgłosy ja moje będę wymieniał w przyszłym roku, bo na podniesionym aucie minimalny luz jest wyczuwalny, ale trzeba brać poprawkę pod to, że auto nie jedzie w powietrzu tongue.gif więc swoją masą luz niweluje. Oczywiście do czasu grinser006.gif

Napisano

> właśnie też tak podejrzewam

> czytałem też jeden z tematów i tam ktoś pisał, że ze spadkiem >temp. coraz głośniej tłuka mu amorki

> choc na badaniu nie sa jeszcze złe i teraz sie zastanawiam czy to u >mnie tez tak nie jest

U mnie to samo, auto postoi całą noc, auto zimne przy ruszaniu i wybojach strasznie skrzypi aż strach i jeszcze gorzej przy skręcaniu normalnie tragedia, ale wszystko ustępuje jak się auto "rozjeździ".

I podejrzewam winę właśnie wszelakich gum gumek - a wszystko było wymieniane na początku tego roku, przejechane może jakieś 18 kkm.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> u mnie to był łącznik stabilizatora,

jak pisałem wyżej nie posiadam stabilizatora biglaugh.gif

Napisano

> jak pisałem wyżej nie posiadam stabilizatora

to w takim razie stawiam na łożysko kolumny. Łatwo sprawdzić po podniesieniu auta, jeśli luz jest zbyt wyczuwalny należy wymienić łożyska.

Napisano
  • Autor

> to w takim razie stawiam na łożysko kolumny. Łatwo sprawdzić po podniesieniu auta, jeśli luz jest

> zbyt wyczuwalny należy wymienić łożyska.

luz w której płaszczyźnie?

pionowej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.