Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze światłami w skuterze

Featured Replies

Napisano

Witam . Jak w temacie jest problemik . Mam skuter marki Zipp model Smart 2007r jest tak, że po odpaleniu lampa (główna) się nie świeci, dział tylko tylne światło oraz wszystkie kierunki .. Czym to może być spowodowane ?

Napisano

> Witam . skuter marki Zipp model Smart 2007r po odpaleniu lampa (główna) się nie świeci, dział tylko tylne światło oraz wszystkie kierunki ..

> Czym to może być spowodowane ?

uszkodzeniem żarówki? zgonem bezpiecznika? (chyba że takowego nie ma) sprawdziłeś ją, zanim napisałeś na forum? nie działa mijania i drogowe? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> uszkodzeniem żarówki? zgonem bezpiecznika? (chyba że takowego nie ma) sprawdziłeś ją, zanim

> napisałeś na forum? nie działa mijania i drogowe?

żarówki są całe, bezpiecznika tam nie widać ... a nie działa mijania i pozycja z przodu .. a z tylu działa

Napisano

> żarówki są całe, bezpiecznika tam nie widać ... a nie działa mijania i pozycja z przodu .. a z tylu działa

wygląda to na przerwę gdzieś po drodze... pooglądaj przewody na tyle, na ile to możliwe - może są gdzieś uszkodzone/złamane (niekiedy izolacja jest OK, a w środku przerwa icon_eek.gif), jeśli jest możliwość to zaczął bym od włącznika świateł - czy z niego wychodzi napięcie na mijania (skoro drogowe są OK - bo nie wspominasz o ich braku, to wykluczam brak masy do żarówki reflektora). plus ew. przełącznik mijania/drogowe, choć ten nie ma wpływu na światło pozycyjne... hmm.gif

niestety - na odległość to możemy jedynie zgadywać - podwijaj rękawy, multimetr w dłoń + schematy, jeśli masz - i do dzieła waytogo.gif30.GIF

Napisano
  • Autor

> wygląda to na przerwę gdzieś po drodze... pooglądaj przewody na tyle, na ile to możliwe - może są

> gdzieś uszkodzone/złamane (niekiedy izolacja jest OK, a w środku przerwa ), jeśli jest

> możliwość to zaczął bym od włącznika świateł - czy z niego wychodzi napięcie na mijania (skoro

> drogowe są OK - bo nie wspominasz o ich braku, to wykluczam brak masy do żarówki reflektora).

> plus ew. przełącznik mijania/drogowe, choć ten nie ma wpływu na światło pozycyjne...

> niestety - na odległość to możemy jedynie zgadywać - podwijaj rękawy, multimetr w dłoń + schematy,

> jeśli masz - i do dzieła

hmm .. właśnie nie mam ani jednego ani drugiego .

Napisano

> hmm .. właśnie nie mam ani jednego ani drugiego .

miernik kosztuje 10zl, a schematy sa niepotrzebne, w koncu to prosta instalacja jest

Napisano
  • Autor

> miernik kosztuje 10zl, a schematy sa niepotrzebne, w koncu to prosta instalacja jest

zależy dla kogo smile.gif

Napisano

U mnie przy identycznej sytuacji okazało się, że kostka żarówki miała zbyt słabo przynitowane blaszki i po włożeniu żarówki pomiędzy jednym stykiem, a żarówką była przerwa dosłownie 0,2mm.

Tylko mi nie działały krótkie światła, a długie były ok.

U Ciebie długie światła działają?

Napisano

skoro spytales na forum to rozumiem, ze wolalbys oszczedzic pare dyszek za elektryka, wiec dzialaj - miernikiem patrzysz czy jest napiecie w mocowaniu zarowki - jak jest to zmieniasz zarowke, jak nie ma idziesz dalej po kabelku i patrzysz czy w jakiejs kostce/przelaczniku/przekazniku jest napiecie i az tak do znalezienia przyczyny - to naprawde proste ok.gif

Napisano
  • Autor

> skoro spytales na forum to rozumiem, ze wolalbys oszczedzic pare dyszek za elektryka, wiec dzialaj

> - miernikiem patrzysz czy jest napiecie w mocowaniu zarowki - jak jest to zmieniasz zarowke,

> jak nie ma idziesz dalej po kabelku i patrzysz czy w jakiejs kostce/przelaczniku/przekazniku

> jest napiecie i az tak do znalezienia przyczyny - to naprawde proste

hmm .. no okej . to najpierw muszę miernik zakupić albo pożyczyć.

Napisano

> hmm .. no okej . to najpierw muszę miernik zakupić albo pożyczyć.

U mnie w Kymco Agility nie świeciło ani zwykłe, ani długie, jedynie postojówka.

Z tyłu wszystko ładnie działało.

Powód? zanieczyszczone/zaśniedziałe styczniki w przełączniku świateł.

Jest ich tam dużo, bo przełącznik jest tak skonstruowany, że każde światełko ma osobny stycznik.

Przypuszczam na 95%, że to właśnie to, bo to generalnie bardzo podobne konstrukcje.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Jeśli cały przód nie świeci to może po prostu wypięła się kostka od świateł pod osłoną? Samo przestało świecić czy może grzebałeś tam coś i ściągałeś obudowę?

Napisano

nie wiem jak w zippie ale w mojej why przod jest zasilany bezposrednio z pradnicy[czesc cewek] a reszta z akumulatora.jesli u ciebie jest podobnie to moze cos stalo sie z cewkami zasilajacymi reflektor?

Napisano
  • Autor

> U mnie w Kymco Agility nie świeciło ani zwykłe, ani długie, jedynie postojówka.

> Z tyłu wszystko ładnie działało.

> Powód? zanieczyszczone/zaśniedziałe styczniki w przełączniku świateł.

> Jest ich tam dużo, bo przełącznik jest tak skonstruowany, że każde światełko ma osobny stycznik.

> Przypuszczam na 95%, że to właśnie to, bo to generalnie bardzo podobne konstrukcje.

> Pozdrawiam

Nie . Specjalnie kupiłem nowy przełącznik ..

> Jeśli cały przód nie świeci to może po prostu wypięła się kostka od świateł pod osłoną? Samo przestało świecić czy może grzebałeś tam coś i ściągałeś obudowę?

Nic tam się nie dotykałem ... Zastanawiam się czy nie zrobić " własną konstrukcją " Czyli podłączyć żarówkę pod normalny przełącznik i prosto do akumulatora . tyle .. Tylko że będzie samo krótkie światło ..

Napisano

Kolego a czy próbowałem zamienić żarówkę?

u siebie miałem też kiedyś takiego pacjenta...świateł z przodu brak, żarówka dobra.....żarnik nie przerwany....

rozgrzebałem całą elektrykę, przełącznik....i nic....z głupoty wsadziłem nową żarówkę i świeci smile.gifangryfire.gif myślałem że się pochlastam....

Napisano
  • Autor

> Kolego a czy próbowałem zamienić żarówkę?

> u siebie miałem też kiedyś takiego pacjenta...świateł z przodu brak, żarówka dobra.....żarnik nie

> przerwany....

> rozgrzebałem całą elektrykę, przełącznik....i nic....z głupoty wsadziłem nową żarówkę i świeci

> myślałem że się pochlastam....

; o Jak tak będzie to się pochlastam ;d Ale w pozycyjne diode na razie wsadziłem .. ;d

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.