Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG a silnik Diesla

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam czy ktoś w naszym kraju montuje instalacje gazowe do silników diesla (i robi to dobrze) ?

Czy ma to w ogóle sens ?

Jakie silniki najlepiej gazować, turbo czy zwykłe ?

Napisano

> Czy ma to w ogóle sens ?

kiedyś czytałem ze wygląda to tak jak z bezpośrednim wtryskiem noPB, czyli LPG jest spalane tylko pod małym obciążeniem silnika, np przy delikatnym jeżdżeniu po autostradzie niewiem.gif,

KIedy dociśniemy pedał gazu przełącza się na 'fabrycznie" przewidziane paliwo

Napisano
  • Autor

> kiedyś czytałem ze wygląda to tak jak z bezpośrednim wtryskiem noPB, czyli LPG jest spalane tylko

> pod małym obciążeniem silnika, np przy delikatnym jeżdżeniu po autostradzie ,

> KIedy dociśniemy pedał gazu przełącza się na 'fabrycznie" przewidziane paliwo

Ja znowu słyszałem że oba paliwa są spalane równolegle w proporcji około 70% ropy do 30% LPG. ale nie wiem ile w tym prawdy

Ale że taka instalacja zwiększa moc silnika o ok 30%

Napisano

w robocie w wózku widłowym przerabialiśmy diesla Perkins 3 na LPG podciśnieniowe. w miejsce pompy wtryskowej montowaliśmy cewkę zapłonową, w miejsce świec żarowych zwykłe. dłubania było od cholery. ale działał smile.gif

Napisano

> w robocie w wózku widłowym przerabialiśmy diesla Perkins 3 na LPG podciśnieniowe. w miejsce pompy

> wtryskowej montowaliśmy cewkę zapłonową, w miejsce świec żarowych zwykłe. dłubania było od

> cholery. ale działał

Autorowi tematu chyba chodzi o układ dwupaliwowy, dalej z zapłonem samoczynnym.

Napisano

> Tak się zastanawiam czy ktoś w naszym kraju montuje instalacje gazowe do silników diesla (i robi to dobrze) ?

> Jakie silniki najlepiej gazować, turbo czy zwykłe ?

Trochę z lpg-forum:

"Ta instalacja to rozwinięcie LPi i nosi nazwę LPdi - jak na razie instalacje te są osiagalne do aut z grupy VAG,a od końca 2010 ma się gama marek samochodów powiększyć.

Vialle generalnie mocno rozbudowało ilość instalacji np. LPxi-do samochodów,które normalnie nie "znoszą"(trwałość np.głowicy)gazu,LPdm-do silników diesla czy LPfi-instalacja bez konkretnej dedykacji(uniwerslana).I wszystkie te modyfikacje na bazie jakże poczciwego LPi. "

Ale ceny pewnie powalają ...

Napisano

> Tak się zastanawiam czy ktoś w naszym kraju montuje instalacje gazowe do silników diesla (i robi to

> dobrze) ?

> Jakie silniki najlepiej gazować, turbo czy zwykłe ?

Tu masz firme ktora sie tym zajmuje LINK . Kontakt na wyspie ale skoro brytole to robia to w PL napewno kogos znajdziesz kto sie tym zajmuje!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.