Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odszkodowanie od zarządcy drogi (szybkie pytanko)

Featured Replies

Napisano

Droga osiedlowa, remontowany chodnik.

Jakieś barany wyciągnęły na drogę dwie płyty chodnikowe i ułożyły jedna na drugą. Pogoda marna to i było małe bum.

Uszkodzona felga, opona, nadkole plastikowe. Jakieś 300zl chyba że coś więcej wyjdzie.

Czy jest możliwość ubiegania się o odszkodowanie od zarządcy drogi? Skomplikowana ta cała procedura?

Wzywać i czekać na drogówkę? (2 godz. na obecną chwile)

Napisano

> Droga osiedlowa, remontowany chodnik.

> Jakieś barany wyciągnęły na drogę dwie płyty chodnikowe i ułożyły jedna na drugą. Pogoda marna to i

> było małe bum.

> Uszkodzona felga, opona, nadkole plastikowe. Jakieś 300zl chyba że coś więcej wyjdzie.

> Czy jest możliwość ubiegania się o odszkodowanie od zarządcy drogi? Skomplikowana ta cała

> procedura?

> Wzywać i czekać na drogówkę? (2 godz. na obecną chwile)

Ja, po wpadnięciu w dziurę szybko i bezproblemowo dostałem wymianę opony i amortyzatora. IMO warto.

Napisano
  • Autor

Tylko czy płyty (celowo wywleczone) = dziura na drodze ?

Na rano z drogówką się umówiłem. Protokół będzie to sie pomyśli co dalej.

Napisano

> Tylko czy płyty (celowo wywleczone) = dziura na drodze ?

> Na rano z drogówką się umówiłem. Protokół będzie to sie pomyśli co dalej.

Nie, płyty to nie dziura. Wywleczone płyty to niestaranne zabezpieczenie miejsca prac remontowych. Notatka z miejsca zdarzenia koniecznie! Ja w takim przypadku miałem i moje szczęście bo za parę dni "okazało się" (kierownik prac remontowych poświadczył), że ulica była wyłaczona z ruchu poprzez postawienie znaku czerwona.gif I niby im ten znak zaginął facepalm.gif

Napisano

> Droga osiedlowa, remontowany chodnik.

> Jakieś barany wyciągnęły na drogę dwie płyty chodnikowe i ułożyły jedna na drugą. Pogoda marna to i

> było małe bum.

> Uszkodzona felga, opona, nadkole plastikowe. Jakieś 300zl chyba że coś więcej wyjdzie.

> Czy jest możliwość ubiegania się o odszkodowanie od zarządcy drogi? Skomplikowana ta cała

> procedura?

> Wzywać i czekać na drogówkę? (2 godz. na obecną chwile)

Znajomy niedawno zakończył ubieganie się o odszkodowanie od drogowców, a ja właśnie od miesiąca przechodzę podobną procedurę. Procedura nie jest skomplikowana, tylko trochę upierdliwa - trochętrzeba na początku polatać i popisać, a dodatkowo uszkodzony element musisz odłożyć w garażu.

Rób zdjęcia, wezwij drogówkę koniecznie, dobrze mieć świadków i spisać zeznania. Potem ustal zarządcę drogi, zanieś mu pismo z opisem zdarzenia i żądaniem czego chcesz, dołącz zdjęcia, dołącz kopię protokołu policji. Jeśli chcesz coś odzyskać, to nie pisz że ktoś rozrzucił to na drodze - zarządca nie będzie odpowiadał za czyjeś działąnie. Napisz że to było zaniedbanie firmy budowalnej która zostawiła materiały budowlane na środku drogi.

Jak dobrze pójdzie, to zarządca drogi prześle pismo do wykonawcy remontu, a ten jeśli ma ubezpieczyciela, to prześle do ubezpieczyciela. Czasowo - obstawiałbym z 2 m-ce.

Napisano
  • Autor

Ok to już wiem co i jak. Ide, cykne fotki.

Dzięki koledzy za podpowiedzi.

Napisano

> procedura?

We Włocławku tego typu sprawy załatwiają (czasownik w trybie niedokonanym) w przeciągu 10 miesięcy sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.