Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.8T dziwne chrobotanie

Featured Replies

Napisano

witam

Od niedawna jestem posiadaczem takiego oto silnika w autku passat b5fl.

I mam taki problem.

Występuje w nim chrobotanie takie dziwny, jakby jaiś wiatrak czy coś podobnego ocierało o coś, a występuje to

-od ok 2800obr/min jak gwałtownie zaczne pszyśpieszać, a jak nagle zdejme noge z gazu jak chrobota to przestanie

- na luzie to nie występuje

_jak zacznie chrobotać i nacisne sprzęgło a obroty zostaja to też przestaje chrobotać

-nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły

Co to??

Na forum passata piszą zę mozę to być łąńcuszek rozrządu ale troche inne objawy występują z ich opisywania.

Mechanik rozkłąda ręce

Napisano

> witam

> Od niedawna jestem posiadaczem takiego oto silnika w autku passat b5fl.

> I mam taki problem.

> Występuje w nim chrobotanie takie dziwny, jakby jaiś wiatrak czy coś podobnego ocierało o coś, a

> występuje to

> -od ok 2800obr/min jak gwałtownie zaczne pszyśpieszać, a jak nagle zdejme noge z gazu jak chrobota

> to przestanie

> - na luzie to nie występuje

> _jak zacznie chrobotać i nacisne sprzęgło a obroty zostaja to też przestaje chrobotać

> -nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły

> Co to??

> Na forum passata piszą zę mozę to być łąńcuszek rozrządu ale troche inne objawy występują z ich

> opisywania.

> Mechanik rozkłąda ręce

Chrobota a nie jest to przypadkiem dźwięk trącego wirnika turbiny o obudowę ?

Napisano
  • Autor

> Chrobota a nie jest to przypadkiem dźwięk trącego wirnika turbiny o obudowę ?

no tego włąsnie nie wiem,

a czy takie tarcie włąsnie tak jak opisałem by występowało??

po logach dojdzie sie że coś źle z turbiną jest?

Napisano

> no tego włąsnie nie wiem,

> a czy takie tarcie włąsnie tak jak opisałem by występowało??

> po logach dojdzie sie że coś źle z turbiną jest?

Jak ma taki duży luz, ze wirnik trze o obudowę to już porządnie będzie lała olejem, wystarczy zdjąć przewód i sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> Jak ma taki duży luz, ze wirnik trze o obudowę to już porządnie będzie lała olejem, wystarczy zdjąć

> przewód i sprawdzić.

a możesz mi dokłądnie wytłumaczyć w którym miejscu ten przewód jest?

jeśliby byłą to tak jak piszesz turbina to można jeszcze torche spokojnie pojeździć??

Napisano

Na turbo bym nie stawiał skoro w określonych przez ciebie momentach to zanika. Jak turbo jest faktycznie rozwalone tak że będzie tarło o obudowę to będzie to robić cały czas. Stawiam raczej na jakąś delikatną nieszczelność lub coś w tym rodzaju. No chyba że jest tam jakiś wirus i słychać jak turbo pompuje i daje taki efekt. Logi możesz zrobić jak najbardziej. Jeśli będzie nieszczelność to wyjdzie to na logach.

Napisano

> a możesz mi dokłądnie wytłumaczyć w którym miejscu ten przewód jest?

> jeśliby byłą to tak jak piszesz turbina to można jeszcze torche spokojnie pojeździć??

Jeśli słyszysz że coś się dzieje z autem i nie reagujesz naprawiając to, to chcesz liczyć na to że nic się nie stanie ?

Zerknij na koszt samej turbiny. Pomyśl jakie mogą być szkody gdy turbina się rozpadnie.

Zresztą co by to nie było, to żeby auto miało dobrze służyć, to trzeba je serwisować i reagować na takie oznaki.

Gdybanie nic nie da. Mi takie oznaki wybiłyby dalszą jazdę z głowy i aż do ustalenia powodu, bym zwyczajnie autem nie jeździł.

Napisano
  • Autor

> Na turbo bym nie stawiał skoro w określonych przez ciebie momentach to zanika. Jak turbo jest

> faktycznie rozwalone tak że będzie tarło o obudowę to będzie to robić cały czas. Stawiam

> raczej na jakąś delikatną nieszczelność lub coś w tym rodzaju. No chyba że jest tam jakiś

> wirus i słychać jak turbo pompuje i daje taki efekt. Logi możesz zrobić jak najbardziej. Jeśli

> będzie nieszczelność to wyjdzie to na logach.

Na logach nic nie wyszło, jedynie że termostat i zawór DV tyle ze ten zxawór jeszcze trzeba sprawdzić, a tak to bardzije obeznani z forum vw piszą że zdrowa seria

Napisano
  • Autor

> Jeśli słyszysz że coś się dzieje z autem i nie reagujesz naprawiając to, to chcesz liczyć na to że

> nic się nie stanie ?

> Zerknij na koszt samej turbiny. Pomyśl jakie mogą być szkody gdy turbina się rozpadnie.

> Zresztą co by to nie było, to żeby auto miało dobrze służyć, to trzeba je serwisować i reagować na

> takie oznaki.

> Gdybanie nic nie da. Mi takie oznaki wybiłyby dalszą jazdę z głowy i aż do ustalenia powodu, bym

> zwyczajnie autem nie jeździł.

dzięki, rozważe tą propozycje, cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.