Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moja Barbórka

Featured Replies

Napisano

Takie kilka wspomnień i refleksji. smile.gif

Wyposażywszy się w akredytację FOTO cfaniaczek.gif ruszyłem z rana na odcinek Żerań. Mimo iż Babórkę zaliczam w różny sposób (przygotowywanie trasy, safety, pomiar czasu, oglądara) od wielu lat i byłem na wszystkich odcinkach (Karowa, Bemowo, Cytadela, Bronisze), Żerania nigdy jeszcze nie miałem przyjemności oglądać. Pierwsze wrażenie - krajobrazy jak z filmów Barei. Ruiny hal, niszczejące pordzewiałe obiekty myśli motoryzacyjnej krajów ogólnie uważanych za postkomunistyczne wink.gif, wszystko zarośnięte haszczami, stawy z różnokolorową wodą i tabliczkami co by pod żadnym pozorem nie próbować się kąpać hehe.gif, etc. Kosmos po prostu. icon_eek.gif

Szedłem sobie od mety pstrykając fotki w różnych miejscach i podziwiając różne startujące autka. Fiat 125p Monte Carlo - piękny, ale jakoś jechać nie chciał. wink.gif Polonez 2000 - mniej piękny, ale szedł z wyciem kolotki jak zły. Duża moc, RWD i kumaty kierowca dały w sumie mieszankę naprawdę wybuchową. Zasuwało to pięknie i potem tylko człowiek mógł się chwilę pozastanawiać, gdzie się podziała nasza sportowa myśl techniczna. buu.gif Omlet w swoim Escorcie - jak zwykle piękne boki, ułańska fantazja, czasem trochę rozpaczliwie, ale dla miłośników boków i rajdowej techniki jazdy tylnonapędowcem prawdziwa uczta. claps.gif Nawet maluszek jechał naprawdę ładnie, choć takich braków mocy nie dało się niestety ukryć... wink.gif Na dokładkę przedstawicielstwo grupy rajdowych legend, czyli Lancia Delta HF Integrale.

Po takiej dawce pozostaje nam tylko żałować, że rajdy samochodów historycznych (czy ogólnie rajdowa grupa samochodów z utraconą homologacją) jakoś zupełnie nie chce się u nas przyjąć. frown.gif

Potem cała banda osiek. Pugi, niesamowicie wchodzące na obroty Hondy, Ople, Fiaty, etc. Akurat na ich przejazdy dotarłem do fajnego kawałka odcinka. Najpierw po długiej prostej dość nieprzyjemny lewy zacieśniający łuk przez szczyt, w dodatku zalodzony, zabłocony i ogólnie bardzo śliski, potem kawałek (jakieś 80m) łuku w prawo pod górę, dość szeroka szykana prawy-lewy również pod górę i na końcu ciasny zasyfiony prawy. Piękny kawałek trasy, na którym idealnie było widać różne techniki jazdy kierowców. Jedni na okrągło, inni "kanciasto" i nerwowo. Jedni hamują, inni wcale. devil.gif Jedni dobrze opisali trasę, innych co i raz coś zaskakiwało. hehe.gif Co drugą załogę mniej więcej wypluwało w krzaki na zewnętrznej. Z tej grupy najlepsze wrażenie na mnie wywarła załoga w niebieskim Stilo. Świetnie technicznie, szybko, mimo iż fura niekoniecznie konkurencyjna. Naprawdę mi się podobało.

Tuż przed tym jak się zaczęły 4-łapkowce, znalazłem się w kolejnym ciekawym miejscu. Prosta jakieś 250-300m, potem 180* w prawo, ze 20m zjazd z wału, 180* w lewo i długa prosta. Coś jak znak Zorro. hehe.gif Tutaj też było fajnie popatrzeć, jak niektóry potrafią skręcać, a niektórzy jakoś jakby mniej. Jak jedni pokonują ten trudny w końcu fragment na okrągło, bez poślizgów (czasem nawet na 3, jak na egzaminie na prawo jazdy zlosnik.gif), a inni zarzucają pięknie tyłki i przelatują te agrafki płynnie, niemal jednym ciągiem. Widać było również jak na dłoni różnice w dohamowaniu przed tymi agrafkami. Jedni dużo wcześniej, z piskiem opon, ledwo dotaczając się do nawrotu. Inni do końca pełnym ogniem, hamowanie krótkie i bardzo mocne zakończone złożeniem się w nawrót. Czasem miałem wątpliwości, czy na pewno uda się dohamować odpowiednio. Ale zawsze się udawało. smile.gif

Potem jeszcze był Ptaszek. zlosnik.gif Głośno, zamaszyście, fontanny ziemi fruwające we wszystkie strony, ryk silnika, widać, że mocy to ustrojstwo ma aż nadto. I w sumie bardzo fajnie pod względem wizualnym. Szczególnie kawałek prawy 90*, zjazd z wału (mocno w dół) o długości jakichś 30m i potem lewy łuk. Ptaszek się złożył, postawiło go cokolwiek za bardzo bokiem, zupełnie bokiem i raczej bez kontroli przejechał ten 30-metrowy zjazd, dopiero tam wyprostował i pojechał dalej. Takie ratowanie, ale wyglądało super. smile.gif A dosłownie 15 sekund później Hołek. To zaświadczyło o prędkości podróżowania Ptaszka... wink.gif

Po Żeraniu był drugi przejazd na Bemowie. Trochę się spóźniłem, bo na Żeraniu byłem do samego końca, a dojazd się wziął i zakorkował. Ale za to zacząłem ostro - pierwsza fura (Nivette) złapała jakiegoś doła na lewym łuku na szutrze i zamiast ładnie bokiem mi przed obiektywem przelecieć... wycięła prosto we mnie. icon_eek.gif Na szczęście mam zwyczaj patrzenia nie tylko w wizjerek aparatu, ale również drugim okiem na "plan ogólny", więc wyczułem co się święci i dałem nogę. Skończyło się na upaćkanych spodniach i delikatnym uderzeniu w kolano pacniętą przez samochód oponą. Czyli bez strat własnych. Ale za to "przedśmiertną" fotkę mam elegancką, bo aparacik cały czas fotki seryjne walił... hehe.gif Z punktu widzenia fotografa stojącego za mną wyglądało to mniej więcej tak (to pomarańczowe w czapce to ja zlosnik.gif):

img_0974.jpg

Poza tym wydarzeniem standardzik. Mostek, szerokie łuki po betonie, walka z żywiołem na szutrze. Nieźle wizualnie pojechał Ptaszek. Ta jego Corollka ma jednak odpał nieprawdopodobny. Przejeżdżał te łuki w pięknych poślizgach. Dość śmiesznie mister Baumgartner, który jednak kierowcą to specjalnie nie jest. Najfajniej jak przed samą metą niemal się zatrzymał, żeby na pewno w bramę trafić. hehe.gif Za to miał przepiękne felgi w swojej Imprezie. serduszka.gif Sołek też fajnie poszedł - sporo boków, ale dość szybko. Hołek natomiast jak po sznurku.

Po Bemowie szybko do domu na coś ciepłego, zrzucenie fotek i doładowanie aparatów (nie ma to jak mieszkać blisko trasy rajdu) i potem Karowa. Wow... Takiego festynu to tam chyba jeszcze nigdy nie widziałem. Telebimy, kamery, namioty, balony, płomienie ognia omiatające napis niewątpliwie należący do głównego sponsora całej imprezy, tłumy ludzi, trybuny dla VIP'ów porozstawiane. Organizacja na tyle dobra, że nawet z akredytacjami ciężko się było dostać na miejsce - kilkakrotnie trezba było się legitymować. Duże brawa dla organizatorów! claps.gif Szczególnie że na pozostałych odcinkach nie wyglądało to tak różowo... Wrażenia sportowe generalnie podobne jak zawsze. Mniej może było niespodzianek, niż zazwyczaj, bo sucho było, nic nie padało, etc. smile.gif Znów za serce złapał mnie Polonez, sporo było całkiem dobrych przejazdów, Omlet chyba się czegoś przed startem nawąchał, bo jechał jak dzikus. hehe.gif Ale za to znów dał pokaz maluczkim, jak się RWD jeździć powinno. trophy.gif Całkiem fajnie zaprezentowała się przedstawicielka nowo odpalonego wyścigowego pucharu Picanto. Całkiem się zwijał ten samochodzik, mimo iż to tylko litr pojemności skokowej do dyspozycji. Oczywiście perfekcyjny przejazd Hołka, drugi piękny jego przejazd "for fun", śmiszny samochodzik terenowy, nieźle Przybylski, bardzo szybko Sołek, również szybko Kościuszko. Kierowca-niekierowca Baumgartner poprzestawiał trochę zawias w Imprezie, ale jakoś się dotelepał do mety.

Ogólnie dzień był bardzo udany, szczególnie że po Karowej zwaliłem się do qmpla i do późnej nocy oglądaliśmy nagraną relację z RoC. yay.gif

I jeszcze na koniec jedna refleksja. Tym razem niestety smutna. frown.gif Otóż cały dzień na przejazdach pomiędzy odcinkami, natykałem się na takich aparatów, że szok. Np. CC jakiś stary, pięć osób na pokładzie, więc siedzi niemal na ziemi i ze 140km/h na oko (ja jechałem ok. 95-100km/h, a wyprzedzili mnie szybciutko) po Modlińskiej zasuwają. pad.gif Zaraz po nim z podobną prędkością przemknął Kadett. Dym tylko po nim został i smród, bo kopciło to auto niesamowicie. Potem skręt w lewo z Modlińskiej - nubira kombi z piskiem opon przemknęła tak, że ludzie jadący z naprzeciwka musieli porządnie hamować. Takich przykładów mógłbym przytoczyć ze 30 przynajmniej. Właśnie dzięki takim ludziom media krzyczą o rajdowcach-mordercach, ludzie robią protesty jak trasa rajdu ma w ich okolicach przebiegać, policjanci, wojewodowie, sołtysi i kto tam jeszcze nie chcą wydawać zezwoleń. To tak naprawdę był jedyny, ale za to bardzo przykry punkt sobotniego programu. frown.giffrown.giffrown.gif

Napisano

a o naszym Szymonie nic nie piszesz frown.gif

Napisano
  • Autor

> a o naszym Szymonie nic nie piszesz

Szczerze mówiąc - nie zarejestrowałem go... blush.gif Jakoś mi w oczy nie wpadł, mimo iż starałem się wszystkich dokładnie oglądać... niewiem.gif

Napisano

co do smutnej refleksji-zawsze sie zdarzaja oszolomy,co sie napatrza na rajd i pozniej sami grzeja.ale i tak najgorsi sa zawsze tubylcy z gadkami: paaanie,zdzisiek to jak lada tedy jedzie to wsie koguty spierdzielaja a mietkowa krowa to miesiac pozniej mleka nie daje

a tu dla porownania film z imprezy od naszych sasiadow:

http://www.ewrc-media.com/video/2005/prazsky_rallysprint_2005.wmv

Tu widac,ze wiekszosc jedzie naprawde wylacznie dla kibicow,sponsorow itd zlosnik.gif

Napisano

> co do smutnej refleksji-zawsze sie zdarzaja oszolomy,co sie napatrza

> na rajd i pozniej sami grzeja.ale i tak najgorsi sa zawsze

> http://www.ewrc-media.com/video/2005/prazsky_rallysprint_2005.wmv

> Tu widac,ze wiekszosc jedzie naprawde wylacznie dla kibicow,sponsorow

> itd ]

no fajnie sie bawia chlopaki

,nie liczy sie dla nich tylko czas food.gif

Napisano
Z dobra organizacja to chyba zartujesz - napieprzyli przy beczce na dole na karowej tych trybun bez sensu kompletnie - zagrodzili widok z ulic ciezarowa jakas - dodali plot i mamy piekna impreze dla "ludzi"...
Napisano

> Z dobra organizacja to chyba zartujesz - napieprzyli przy beczce na

> dole na karowej tych trybun bez sensu kompletnie - zagrodzili

> widok z ulic ciezarowa jakas - dodali plot i mamy piekna impreze

> dla "ludzi"...

dokladnie no.gif beczka byla niedostepna dla "szarej strefy" wink.gif

myslalem, ze Cie nie bylo na Karowej 270751858-jezyk.gif

Napisano

Niestety ale tak musi być. Albo rajd z dostępem do beczki dla vipów albo wogóle. wybieraj.

Napisano

kazdy vip marzy zeby miec beczke zlosnik.gif

a tak abstrachujac od tego:co ciekawego w tej beczce?lepiej szybki zakret jakis obejrzec devil.gif

Napisano

dal wtajemniczonych tak ale dla zwykłego ludzia z zewnątrz jest oan widowiskowa. ja nigdy nie oglądałem beczki i w sumie teraz jak musiałem ją pojechać to pierwszy raz ją zobaczyłem (a nie an filmikach)

Napisano

taki niebiesko żółty sej jako zamykający albo otwierający na karowej cool.gif

Napisano

Bo na Szymona to najwytrwalsi kibice czekali. W sumie dobrze wyszło, bo się przydaliśmy. grinser006.gif

Napisano

> Czyli bez strat własnych. Ale za to "przedśmiertną" fotkę mam

> elegancką, bo aparacik cały czas fotki seryjne walił... Z

> punktu widzenia fotografa stojącego za mną wyglądało to mniej

Buahahahhaha. Wczoraj slyszalem taka oto historie od kumpla na kjsie:

"Stary stoimy sobie( w kamizelach), przede mna stoi jakis gosc z aparatem, patrzymy nivette pieknie idzie i nagle cos nie wypalilo i sunie rposto na nas. Stoje tak obok a tu widze jebudu w opony sie wladowal, gosc rpzede mna oberwal, mnie tylko drasnela. Gosc mial pecha"

Smiechu byla kupa;) A teraz wchodze na forum, czytam i taki zlosnik.gif mnie zlapal ze nie moge;)))

POZDRO S1600

Napisano

> Niestety ale tak musi być. Albo rajd z dostępem do beczki dla vipów

> albo wogóle. wybieraj.

Ja nie jestem przeciwko VIPom ;p sponsorom i calej tej bandzie - ale mozna bylo zrobic jakies wyzsze trybuny, troche dalej po prostu - przecierz i tak by widzieli przez ludzi. Wypieprzyc dalej te wszystkie wozy transmisyjne i tak dalej bo zajmowaly miejsce przy samej beczce a nic sie przy nich nie dzialo. Odsunac ta ciezarowe. Pomyslec.

Bo lipa byla straszliwa - a wystarczylo to troche lepiej zorganizowac i moglo byc naprawde bardzo konkretnie.

I wilk bylby syty i owca cala zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> "Stary stoimy sobie( w kamizelach), przede mna stoi jakis gosc z

> aparatem, patrzymy nivette pieknie idzie i nagle cos nie

> wypalilo i sunie rposto na nas. Stoje tak obok a tu widze jebudu

> w opony sie wladowal, gosc rpzede mna oberwal, mnie tylko

> drasnela. Gosc mial pecha"

> Smiechu byla kupa;) A teraz wchodze na forum, czytam i taki mnie

> zlapal ze nie moge;)))

hehe.gifok.gif

BTW - tak tworzą się legendy. Ja już od qmpla słyszałem, że ten "gość co oberwał" to karetką do szpitala pojechał. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Z dobra organizacja to chyba zartujesz - napieprzyli przy beczce na

> dole na karowej tych trybun bez sensu kompletnie - zagrodzili

> widok z ulic ciezarowa jakas - dodali plot i mamy piekna impreze

> dla "ludzi"...

No, cóż... Ja mam na sprawę trochę inne spojrzenie. Przepracowałem trochę życia przy organizacji rajdów i po prostu widzę inne rzeczy. Widzę zabezpieczenie trasy, widzę bezpieczeństwo załóg i kibiców, możliwość zapewnienia dobrego dostępu do trasy dla kamer. I takie tam różne inne rzeczy.

Impreza "dla ludzi" to mit. Przed takimi "dlaludźmi" musi zostać spełnionych mnóstwo warunków, żeby impreza mogła się odbyć i żeby w ogóle jej organizacja miała sens. To, czy całość jest atrakcyjna dla widzów jest tak naprawdę efektem setek decyzji, przy podejmowaniu których niewiele się o kibicach myśli.

A w oglądarę bawię się od niedawna. zlosnik.gif

Napisano

Na Żeraniu od drugiej polowy stawki tz stalem na zakrecie ZORRO, Corollka jak ladowala sie w trzciny, to szczeze powiem ze myslalem ze nie wyjedzie ale kilice to jeast to na co mozna liczyc, Holo pierwszy prawy ogniem na lewym autko zgaslo smutekkkk, Solek bombowo, Na Karowej: Solej super, Holeg rewelacja, Kuzaj bez komentarzy... Super impreazea!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.