Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Cordoba 6l] Wspomaganie kierownicy

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu po uruchomieniu auta zapala mi się nie systematycznie kontrolka związana z układem wspomagania.

Dodam, że poziom oleju w zbiorniczku spr. dwa razy.

Podpinałem Vag'a, który nic nie pokazał(kontrolka przy spr. nie świeciła się, ale myślę że gdyby był jakiś błąd to by się zapisał).

Gdy kontrolka nie świeci się na desce, wspomaganie działa bardzo dobrze w 100 %.

niewiem.gif

Próbowałem dostać się do pompy wspomagania(elektryczno-hydrauliczna) od spodu i spr. jej zasilanie(przeczyścić wtyczki) , ale niestety zdołałem wtyczki tylko wymacać bo jest tam ciasno.

Może ktoś wymieniał pompe i może napisać jak do niej się dostać? Co trzeba jeszcze odkręcić? Myślałem nad odkręceniem nadkola, ale czy to coś da?

Wolałbym zderzaka nie ruszać, gdyby był inny sposób.

Napisano

> Od jakiegoś czasu po uruchomieniu auta zapala mi się nie systematycznie kontrolka związana z

> układem wspomagania.

> Dodam, że poziom oleju w zbiorniczku spr. dwa razy.

> Podpinałem Vag'a, który nic nie pokazał(kontrolka przy spr. nie świeciła się, ale myślę że gdyby

> był jakiś błąd to by się zapisał).

> Gdy kontrolka nie świeci się na desce, wspomaganie działa bardzo dobrze w 100 %.

> Próbowałem dostać się do pompy wspomagania(elektryczno-hydrauliczna) od spodu i spr. jej

> zasilanie(przeczyścić wtyczki) , ale niestety zdołałem wtyczki tylko wymacać bo jest tam

> ciasno.

> Może ktoś wymieniał pompe i może napisać jak do niej się dostać? Co trzeba jeszcze odkręcić?

> Myślałem nad odkręceniem nadkola, ale czy to coś da?

> Wolałbym zderzaka nie ruszać, gdyby był inny sposób.

a aku masz zdrowy?, mialem takich pare przypadkow, ze przy podjechanym aku, silnik co prawda odpalal, ale przy tym wlasnie zapalala sie kontrolka od wspom. Nie bylo zapisanych zadnych bledow w 44 i wspomaganie dzialalo jak nalezy

Napisano

nie wiem jak w seacie ale vw polo do wtyczek mozna dojsc jak sie wyciagnie kratke ze zderzaka

Napisano
  • Autor

> a aku masz zdrowy?, mialem takich pare przypadkow, ze przy podjechanym aku, silnik co prawda

> odpalal, ale przy tym wlasnie zapalala sie kontrolka od wspom. Nie bylo zapisanych zadnych

> bledow w 44 i wspomaganie dzialalo jak nalezy

Wiesz, ciężko powiedzieć czy zdrowy. Z tego co widzę jest Ori VW, więc prawdopodobnie nie był jeszcze nigdy zmieniany. Z tym, że nie mam problemów z odpalaniem. Zapala na styk.

Tylko pamiętaj, że gdy odpalę silnik i zapali się kontrolka, wspomaganie przestaje działać z tym, że chybapo kilku km. Na pewno nie działa jak dojeżdżam na parking i zaczyna się kręcenie kołem kierownicy.

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak w seacie ale vw polo do wtyczek mozna dojsc jak sie wyciagnie kratke ze zderzaka

Z tego co pamiętam wtyczki na pewno są wyżej od osłony kratki, ale może wyciągnięcie coś by pomogło.

Napisano
  • Autor

A jeszcze mam jedną zagwostkę, jak dostać się do czujnika(chyba on się nazywa czujnikiem skretu kierownicy) na przekładni, być może, że to on jest winowajcą?

Od spodu niestety nie za wiele widać(czujnik chyba jest za osłoną termiczna/wygłuszeniem i dlatego go nie widać?). Trzeba demontować przekładnie żeby dostać się do niego?

edit: podobno da się wymienić bez wyciągania

Napisano

> A jeszcze mam jedną zagwostkę, jak dostać się do czujnika(chyba on się nazywa czujnikiem skretu

> kierownicy) na przekładni, być może, że to on jest winowajcą?

> Od spodu niestety nie za wiele widać(czujnik chyba jest za osłoną termiczna/wygłuszeniem i dlatego

> go nie widać?). Trzeba demontować przekładnie żeby dostać się do niego?

> edit: podobno da się wymienić bez wyciągania

brak sygnalu z czujnika skretu nie unieruchomi funkcji wspomagania, bedzie ono stałe, także mniej komfortowe przy szybszym kreceniu kierownica.

Napisano
  • Autor

> brak sygnalu z czujnika skretu nie unieruchomi funkcji wspomagania, bedzie ono stałe, także mniej

> komfortowe przy szybszym kreceniu kierownica.

Wkońcu już sam nie wiem co robić?

Problem dalej się pojawia, ale tak jak wczesniej. Jednego dnia się zapala, drugiego nie confused.gif .

Koszt pompy jest wysoki, a wymiana czujnika skrętu może się okazać pudłem(Vag nie wywala żadnego błędu).

Czyli nie mam 100 % pewności co to jest.

Napisano

> Wkońcu już sam nie wiem co robić?

> Problem dalej się pojawia, ale tak jak wczesniej. Jednego dnia się zapala, drugiego nie .

> Koszt pompy jest wysoki, a wymiana czujnika skrętu może się okazać pudłem(Vag nie wywala żadnego

> błędu).

> Czyli nie mam 100 % pewności co to jest.

a jak jest kontrolka i brak wspomagania to mozesz sie polaczyc z 44 [wspomaganiem] ?

Napisano

Koncza sie szczotki w silniku pompy, usterka mechaniczna stad brak bledow, dwa dni temu robilem to samo w hydroelektryku forda. Jak nie wiesz jak sie do tego dostac, to najlepiej tego nie ruszaj, bo pozniej bedzie drozej, silniczek jest nierozbieralny grinser006.gif i trzeba wiedziec jak do tego podejsc, jak zapali sie kontrolka, to stuknij we wspomaganie, jesli od stukniecia zadziala to odpowiedz juz znasz.

Napisano
  • Autor

> a jak jest kontrolka i brak wspomagania to mozesz sie polaczyc z 44 [wspomaganiem] ?

Jak chce, mam zamiar się połączyć, kontrolka jak na złość się nie pali smile.gif

Napisano
  • Autor

> Koncza sie szczotki w silniku pompy, usterka mechaniczna stad brak bledow, dwa dni temu robilem to

> samo w hydroelektryku forda. Jak nie wiesz jak sie do tego dostac, to najlepiej tego nie

> ruszaj, bo pozniej bedzie drozej, silniczek jest nierozbieralny i trzeba wiedziec jak do

> tego podejsc, jak zapali sie kontrolka, to stuknij we wspomaganie, jesli od stukniecia

> zadziala to odpowiedz juz znasz.

Obadam sprawę "stuknięcia" smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.