Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie na luzie po wymianie kolanek reduktora - regulacja?

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Wiem że kompensacja byłaby tu najlepsza, ale może da się to zrobić prościej?

Niedawno wymieniałem kolanka w Tomasetto AT07 bo ciekły (komp to Bingo-M). W celu zdjęcia pokrywy która je trzyma musiałem wykręcić śrubę czułości. Po wszystkim wkręciłem ją tak aby wystawała tyle samo ponad obudowę (zmierzone suwmiarką). Niczego więcej nie odkręcałem ani nie ruszałem.

Auto jeździ jak dawniej, ale gdy wrzucę na luz podczas jazdy to obroty spadają do ok. 400-500 rpm i po sekundzie wskakują na nominalne 900, dodatkowo przy wyższej prędkości na luzie gaśnie - dziś zgasło przy ok. 60-70 km/h. Wcześniej tego nie było więc obwiniam śrubę czułości.

I teraz pytanie: w którą stronę pokręcić śrubą czułości aby wróciło do normy?

P.S. Mam ustawiony cut-off na 1700 rpm i 60%, ale nie zmieniałem jego ustawień.

Napisano

Chyba sam rozumiesz ze zadajesz głupie pytanie. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba sam rozumiesz ze zadajesz głupie pytanie.

Może faktycznie pytanie trochę nie teges, ale chcę zrozumieć co się dzieje z układem kiedy obroty spadają do 500 rpm. Nie mam możliwości pojeździć z laptopem i poobserwować pracy krokowca i składu mieszanki, jedynie na jałowym w garażu - to mogę zrobić dzisiaj. Ogólnie, od której strony zabrać się za regulację?

Napisano

> składu mieszanki, jedynie na jałowym w garażu - to mogę zrobić dzisiaj. Ogólnie, od której

> strony zabrać się za regulację?

Wykręcasz śrubę - obroty jałowego rosną. Ustawić na najniższe równe. Później trzeba z komputerem podciągnąć bypassem skład mieszanki na ubogo-bogato. Jestem właśnie po własnoręcznej regeneracji parownika i regulacji i jak na razie jest ok.gif Przed regeneracją miałem identyczne problemy ostatnimi czasy (jak zrobiło się zimno).

Napisano

> Może faktycznie pytanie trochę nie teges, ale chcę zrozumieć co się dzieje z układem kiedy obroty

> spadają do 500 rpm. Nie mam możliwości pojeździć z laptopem i poobserwować pracy krokowca i

> składu mieszanki, jedynie na jałowym w garażu - to mogę zrobić dzisiaj. Ogólnie, od której

> strony zabrać się za regulację?

Ja bym zaczął od podpięcia się kompem. Na postoju też da się uzyskać wyższe obroty niż jałowe. 893goodvibes.gif

Napisano

Hmm objawy mam identyczne, ale nic nie grzebałem przy instalacji.

Silnik szarpie jak jadę równo, potrafi zgasnąć po wysprzęgleniu i jeździe na wprost z prędkością > 50km/h, mocno falują obroty na jałowym.

Na benzynie wszystko jest ok i na niedogrzanym silniku też jest ok.

Póki co odpiąłem rurę od łapacza powietrza i jest lepiej. Myślicie, że regulacja rozwiąże sprawę?

Stag-II, parownik z nalotem ~50kkm, na gaz przełączam zawsze przy temp silnika ~50*C

Napisano

> Póki co odpiąłem rurę od łapacza powietrza i jest lepiej. Myślicie, że regulacja rozwiąże sprawę?

Jak pisałem wyżej po tym jak zrobiło się zimno dopadły mnie takie objawy. W czasie jazdy było generalnie ok, przy dojeździe do świateł spadek obrotów i gaśnięcia. Przy ruszaniu strzały. Regulacje od pewnego momentu nic nie pomagały bo po chwili było to samo. Pomogła regeneracja parownika (samodzielna więc i satysfakcja większa). Parownik Tomasetto Asterik AT-07 6-cio letni, przebieg nieznany wink.gif

Napisano

Zestaw naprawczy kupiony na alledrogo.

Czy po naprawie reduktora trzeba odpowietrzać w jakiś dziwny sposób układ chłodzenia czy standardowo?

A może przed montażem dobrze go zalać płynem chłodniczym?

Napisano
  • Autor

> Czy po naprawie reduktora trzeba odpowietrzać w jakiś dziwny sposób układ chłodzenia czy

> standardowo?

> A może przed montażem dobrze go zalać płynem chłodniczym?

Ja podpiąłem tylko jeden z węży z płynem (u mnie on idzie z okolic nagrzewnicy) a drugi trzymałem w górze. Lałem płyn do zbiorniczka wyrównawczego aż poszedł z kolanka od reduktora - wtedy nałożyłem drugi wąż i dokręciłem reduktor do karoserii (standardowo reduktor jest u mnie na wysokości zbiorniczka, więc trochę go opuściłem przed odpowietrzaniem). Potem tylko dokręcić przewód miedziany i gumową rurkę do przepustnicy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym zaczął od podpięcia się kompem. Na postoju też da się uzyskać wyższe obroty niż jałowe.

Od tego zacznę w sobotę, bo wyciek płynu mam już chyba opanowany - wymieniłem kawał węża gumowego ok.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Temat jest w końcu opanowany. Przyczyna była nie związana z gazem - łapał lewe powietrze na cienkim wężyku podciśnienia idącym do przepustnicy. Zbiegło się to akurat z grzebaniem w reduktorze, stąd pierwsze skojarzenie - coś nie tak z regulacją gazu. Tym razem było jednak inaczej :-)

Dziękuję wszystkim za pomoc - zmusiliście mnie abym się nieźle douczył o II generacji i chwała Wam za to. Nie pójdzie na marne 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.