Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z hamulcami astra F

Featured Replies

Napisano

witam.

w mojej astrze 99r sedan pojawił się problem z hamulcami pedał hamulca potrafi wpaść bez oporów przy hamowaniu . zdarza się tak raz na 1000prób hamulców .

czym to może być spowodowane

Napisano

jak puścisz i od razu wciśniesz drugi raz to już jest ok??

Napisano
  • Autor

> jak puścisz i od razu wciśniesz drugi raz to już jest ok??

za 3 razem bierze a później spokój na dłuższy czas

Napisano

> za 3 razem bierze a później spokój na dłuższy czas

to u mnie od razu za drugim. Na przestrzeni kilku tysięcy km też mi sie to przydarzyło, jak na razie dwa razy.

Nie mam pojęcia o co chodzi, wrażenie jest takie jakby ciśnienie sobie gdzieś nagle uciekło niewiem.gif

Napisano

Też miałem identyczną sytuację latem zeszłego roku, ale od tamtej pory jak na razie spokój....

Napisano

> czym to może być spowodowane

Płyn w normie?

Sprawdź szczelność serwa, pompy, przewodów, zacisków i tłoczków w bębnach.

Wykonaj test:

Wciśnij pedał sprzęgła na zagaszonym silniku kilka razy jak hamulec będzie łapał wysoko odpal silnik i zobacz co wtedy będzie się działo - jak pedał hamulca powoli ale nie do końca opadnie to dobrze a jak się nie ruszy znaczy się masz padnięte serwo.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

wszysko szczelne płyn nie był dolewany od nowości.może to przez to ze stary?

test wykonany pedał po zapaleniu trochę wpada.

jak się chce żeby wpadł przy hamowaniu to skurczybyk działa ok

Napisano

> wszysko szczelne płyn nie był dolewany od nowości.może to przez to ze stary?

Płyn ma 11 lat? Powiedz, ze żartujesz... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Płyn ma 11 lat? Powiedz, ze żartujesz...

No i tu jest pies pogrzebany, dla autora wątku polecam wymianę płynu, ale wcześniej jak ma warunki niech pojeździ z dużą prędkością i mocno hamuje aż do zagotowania płynu (przy 11-nasto leatnim płynie nie będzie to trudne) i kwestia zapadnięcia się pedału hamulca to 100%

PZDR VEN

Napisano

> nie

"Nie" ma 11 lat czy "nie" żartujesz? wink.gif

Płyn powinno się wymieniać co 2 lata, jest silnie higroskopijny i co najśmieszniejsze najwięcej wilgoci ciągnie przez pory w gumowych wężach. Jako, ze płyn nie jest w obiegu, nie miesza się, więc najwięcej wody jest w okolicy zacisków/cylinderków. Wymień płyn, stary (z początku tłoczenia smile.gif ) zlej do słoiczka, zrób fotę i zapodaj na forum. Będzie co podziwiać wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> No i tu jest pies pogrzebany

...a zaraz przyjdzie przemty i napisze: "moze najpierw nalezalo by przywitac sie w podwieszonym watku i uzupełnić profil..." grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> ...a zaraz przyjdzie przemty i napisze: "moze najpierw nalezalo by >przywitac sie w podwieszonym watku i uzupełnić profil..."

Racja kolega Przemty ostatnio pilnuje etykiety na kąciku zeby.GIF

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

znaczy się że kolegom powyżej co zdarzyła się ta przypadłość też nie wymieniali płynu???

gwarantuje że nawet przy hamowaniu z większych prędkości i dużych częstościach (może nawet przydymić się z klocków) a pedał hamulca nie zmięknie

Napisano

> znaczy się że kolegom powyżej co zdarzyła się ta przypadłość też nie wymieniali płynu???

> gwarantuje że nawet przy hamowaniu z większych prędkości i dużych częstościach (może nawet

> przydymić się z klocków) a pedał hamulca nie zmięknie

Ja wymieniam zgodnie z zaleceniami, astrą jeżdżę już 6 lat, taka sytuacja zdarzyła się dwa razy. IMHO jedenastoletni płyn hamulcowy to lekkie przegięcie oslabiony.gif Zacznij od niego, co jeśli zaistnieje potrzeba nagłego hamowania, a akurat wtedy zapadnie Ci się pedał czacha.gif

Napisano

ok, kolega ma stary płyn, mój ma niewiele ponad rok (wymieniony razem z kompletem tarcze, klocki, bębny, szczęki, cylinderki).

Co w takim przypadku może być ?? Biorąc pod uwagę, że właśnie sytuacje zdarza się niezmiernie rzadko i w różnych sytuacjach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.