Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki olej do Getza?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie Hyundai Getz z silnikiem 1.4 2003r. Przebieg ok. 55tys (nie cofany, pierwszy właściciel mój wujek) Alto od początku był serwisowane w ASO. Niestety w ASO nie wpisywali nic do książski serwisowej (jak to możliwe to nie wiem?). Problem jest taki ze wujek prosił mnie żebym mu zmienił olej. Nigdzie nie jest napisane co tam było lane a instrukcję gdzieś zapodział. Nie wiem czy lać 5w40 czy 10w40. Auto swoje lata ma, ale przebieg jak w rocznym. Pewnie była lany 5w40, ale pewności nie ma. Ma ktoś może instrukcję do takiego Getaz? Jaki olej tam powinien być?

Napisano
Tutaj masz instrukcje obsługi, tyle tylko że do wersji po FL (2005-2008). Instrukcja mówi o syntetyku 5w-30. A resztę sobie doczytaj cool.gif Podejrzewam, że jeśli będzie spełniał normy opisane w instrukcji to każdy będze dobry.
Napisano

> Jest sobie Hyundai Getz z silnikiem 1.4 2003r. Przebieg ok. 55tys (nie cofany, pierwszy właściciel

> mój wujek) Alto od początku był serwisowane w ASO. Niestety w ASO nie wpisywali nic do

> książski serwisowej (jak to możliwe to nie wiem?). Problem jest taki ze wujek prosił mnie

> żebym mu zmienił olej. Nigdzie nie jest napisane co tam było lane a instrukcję gdzieś

> zapodział. Nie wiem czy lać 5w40 czy 10w40. Auto swoje lata ma, ale przebieg jak w rocznym.

> Pewnie była lany 5w40, ale pewności nie ma. Ma ktoś może instrukcję do takiego Getaz? Jaki

> olej tam powinien być?

Stawiam na 5W40 albo 5W30

Napisano

> ok wielkie dzięki:) 5w30 to raczej mało spotykany olej, ale 5w40 mogę bez obaw chyba wlać:)

czemu malo spotykany

Napisano

> ok wielkie dzięki:) 5w30 to raczej mało spotykany olej, ale 5w40 mogę bez obaw chyba wlać:)

Tak samo spotykany jak 5W40, jednak czasami droższy.

Napisano
  • Autor

ja jeszcze się nei spotkałem z tym żeby 5w40 lać:) Mzoe dla tego że nigdy nie miałem nowego benzyniaka:) Do starszego lałem 10w40 a z nowszych mam do czynienia tylko z dieslami a tam raczej 5w40

Napisano

> ja jeszcze się nei spotkałem z tym żeby 5w40 lać:) Mzoe dla tego że nigdy nie miałem nowego

> benzyniaka:) Do starszego lałem 10w40 a z nowszych mam do czynienia tylko z dieslami a tam

> raczej 5w40

Nie przejmuj się, do wszystkiego dorośniesz zlosnik.gif Ja mam na liczniku 180 kkm bez mała i na wiosnę wleję 0W40 zlosnik.gif

Napisano

> Jest sobie Hyundai Getz z silnikiem 1.4 2003r. Przebieg ok. 55tys

Jest sobie Hyundai Getz po wymianie silnika grinser006.gif Przed FL były wersje 1.3

>Jaki olej tam powinien być?

Ja leję Midland Avanza 5W-40 (syntetyczny), na liczniki ponad 150k km, silnik 1.3 z 2004r. Jedzie jak burza waytogo.gif

Ale wydaje mi się, że to indywidualna sprawa co kto wlewa. Jeżeli ktoś kiedyś poskąpił i wlał półsyntetyk... to i tak bym go zalał syntetykiem bo przy tym przebiegu nic się nie powinno stać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jest sobie Hyundai Getz po wymianie silnika Przed FL były wersje 1.3

A to jest drugie pytanie:) Jakim cudem jest tam silnik 1.4 a auto z 2003r? Nie był wymieniany, ani nic takiego... Tak jak pisałem jest to auto wujka, a zarazem sąsiada. Ma je od nowości. W papierach jest 1.4... Może ktoś to wytłumaczyć? Getzy były w różnych krajach robione, ale chyba nie mogło być tak żeby jeden kraj wkładał 1.4 a inny 1.3? Mogli się pomylić w papierach, ale skąd papiery wszystkie na silnik 1.4 skoro jeszcze wtedy takiego nie robili?

Napisano

> A to jest drugie pytanie:) Jakim cudem jest tam silnik 1.4 a auto z 2003r? Nie był wymieniany, ani

> nic takiego... Tak jak pisałem jest to auto wujka, a zarazem sąsiada. Ma je od nowości. W

> papierach jest 1.4... Może ktoś to wytłumaczyć? Getzy były w różnych krajach robione, ale

> chyba nie mogło być tak żeby jeden kraj wkładał 1.4 a inny 1.3? Mogli się pomylić w papierach,

> ale skąd papiery wszystkie na silnik 1.4 skoro jeszcze wtedy takiego nie robili?

Sprawdź dokładną pojemność silnika.

Przed liftingiem (jesień 2005) stosowany był silnik 1341 cm (R4, 12V, 60kW, 82KM), a po liftingu 1399 cm (R4, 16V, 71kW, 97KM).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.