Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat i ABS Ka '98 1.3

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z nowym nabytkiem.

Ford Ka 1998r silnik 1.3 na pełnym wtrysku jest cały czas niedogrzany. Nie mam czujnika temp. ale po 20km jazdy silnik można normalnie złapać ręką. Moje pytanie to: Gdzie jest termostat i jak go wymienić ? Szukałem na necie Obsługa i Naprawa Ford Ka ale niema nigdzie wersji elektronicznej. Drugie pytanie: czy to normalne że jak zadziała ABS to słychać jakiś szum, coś jakby załączała się elektroniczna pompa wspomagania lub coś podobnego xD

Napisano

Co do pierwszego: gdzie łapiesz ten silnik że po 20km możesz go dotknąć? Może masz zawieszony zawór nagrzewnicy i dlatego zimno?

Co do drugiego: w tym aucie w ogóle ABS jest jakiś dziwny zlosnik.gif Nie dość, że wbudowany w pompę to jeszcze działa z taką dość małą (w porównaniu np w Fiatem GP) częstotliwością.

I fakt, że odgłosy nie przypominają "zwyczajnego szczekania" ABS'u wink.gif

Napisano

> Co do pierwszego: gdzie łapiesz ten silnik że po 20km możesz go dotknąć? Może masz zawieszony zawór

> nagrzewnicy i dlatego zimno?

zawieszony zawor nagrzewnicy?

mowisz o tym zaworze, ktory reguluje doplyw cieplego plynu do nagrzewnicy?

co on ma do tego, ze silnik nie nagrzewa sie?

a swoja droga 20km to spory odcinek i nawet gdyby termostat byl otwarty caly czas to powinien nagrzac sie caly plyn chlodnicy...

Napisano

> zawieszony zawor nagrzewnicy?

> mowisz o tym zaworze, ktory reguluje doplyw cieplego plynu do nagrzewnicy?

> co on ma do tego, ze silnik nie nagrzewa sie?

Nic. Poza tym, że w środku zimno wink.gif I tak załapałem, że skoro nie ma wskaźnika temperatury to powodem "łapania" za silnik w zimie po 20km jest właśnie to, że w środku zimno smile.gif

> a swoja droga 20km to spory odcinek i nawet gdyby termostat byl otwarty caly czas to powinien

> nagrzac sie caly plyn chlodnicy...

No dlatego pytam gdzie on łapał ten silnik, bo po 20km łapać za blok/pokrywę zaworów to nie bardzo to widzę wink.gif

Napisano
  • Autor

Za górę: kolektor ssący, głowica... Może zupełnie zimne nie były ale normalnie po 20km bym ich nie dotknął a tu mogłem je trzymać bez większego problemu... Co do ABS-u to słychać oprócz charakterystycznych odgłosów jeszcze coś takiego jakby było zwarcie. Takie bzyczenie. Pytanie przede wszystkim jest: gdzie ten samochód ma termostat ? 270751858-jezyk.gif I czy da się tam wcisnąć rękę bez wyjmowania silnika ? zeby.GIF

Napisano

> Pytanie przede wszystkim jest: gdzie ten samochód ma termostat ? I czy da się tam wcisnąć rękę bez

> wyjmowania silnika ?

masz info na priv.

termostat jest po lewej stronie, dostep dobry, takie rurki do niego dochodza. te rurki powinny byc cieple : )

Napisano
  • Autor

> masz info na priv.

> termostat jest po lewej stronie, dostep dobry, takie rurki do niego dochodza. te rurki powinny byc

> cieple : )

Wielkie dzięki za pomoc smile.gif Po pracy zabieram się za robotę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.