Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegrzanie silnika - P307

Featured Replies

Napisano

Staram się już wrzucać na luz przy kolejnych problemach i problemikach smirk.gif

Po przejechaniu ok. 20 km po mieście podczas parkowania (niestety nie pod domem) słyszę pikanie, takie jak przy zaciągniętym ręcznym cfaniaczek.gif

Zanim spojrzałem na rękaw ujrzałem wskazówkę temperatury silnika doprowadzoną do MAX, migający napis STOP oraz na komputerku "endżin cośtam haj" smirk.gif Zgasiłem.

Temperatura na zewnątrz -10, po 10 minutach czekania odkręcam powoli korek od płynu chłodniczego a tam fontanna.

Po 15 minutach sprawdzam tempetarurę silnika i dalej prawie max sick.gif

Po jeszcze paru chwilach temperatura zaczyna spadać, dolewam płynu chłodniczego i zasadniczo problem znika tongue.gif

Co było przyczyną? Co mam z tym zrobić? Kolega sugeruje, że termostat się "zawiesił" i zaleca jego wymianę.

A kilka dni temu po przemyśleniu wszystkich ZA i PRZECIW stwierdziłem, że pug dostanie tyle szans ile będzie potrzeba i zostaje forewa.

Dobrze, że jutro piątek ok.gif

PS: Nigdy w żadnym aucie nie zdarzyło mi się przegrzanie silnika zlosnik.gif

Napisano

> Co było przyczyną? Co mam z tym zrobić? Kolega sugeruje, że termostat się "zawiesił" i zaleca jego

> wymianę.

Jest to dość prawdopodobne. Termostat jest w miarę na wierzchu więc można go sprawdzić metodą kuchenną - zagotować w garze i patrzeć czy się otwiera i zamyka w miarę równomiernie i powtarzalnie.

W sumie - to go sprawdź nawet jak z góry będziesz chciał go wyrzucić. Jak się potwierdzi, że niedomaga, to będziesz spokojniejszy, wiedząc, że to to, a nie np. uszczelka pod głowicą.

Termostat, rzecz tania - jak już wykręcisz, to wymienić odrazu.

Tylko potem nie zapomnij o odpowietrzeniu układu chłodzenia - w większości silników w 307 uzywa się do tego odpowiednich zaworków (na głowicy - właśnie przy termostacie, na przewodach do nagrzewnicy, być może też na chłodnicy).

No i przy kupnie termostatu, nie daj sobie wcisnąć jakiegoś zamiennika. Tylko i wyłącznie oryginał (te dla PSA robi firma Vernet - sprzedawane w niebiesko-pomarańczowym pudełki z napisem "Calorstat by Vernet".

> A kilka dni temu po przemyśleniu wszystkich ZA i PRZECIW stwierdziłem, że pug dostanie tyle szans

> ile będzie potrzeba i zostaje forewa.

Pugi fajne są i basta!

Chociaż - wstępnie przy ostatniej zmianie szukałem Meganki II (i to z roczników 2003-2004 = obiegowo to dopiero problemator). 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Staram się już wrzucać na luz przy kolejnych problemach i problemikach

> Po przejechaniu ok. 20 km po mieście podczas parkowania (niestety nie pod domem) słyszę pikanie,

> takie jak przy zaciągniętym ręcznym

> Zanim spojrzałem na rękaw ujrzałem wskazówkę temperatury silnika doprowadzoną do MAX, migający

> napis STOP oraz na komputerku "endżin cośtam haj" Zgasiłem.

> Temperatura na zewnątrz -10, po 10 minutach czekania odkręcam powoli korek od płynu chłodniczego a

> tam fontanna.

Tak czytam i dochodzę do wniosku, że w PSA się nic od lat nie zmieniło zeby.GIF. Temperaturę łapie to błyskawicznie, więc nie problem zagotować. No i inspekcje w otwór wzierny od chłodnicy lubi na zimno.

U mnie raz powodem była wysunięta wtyczka od wentyla, raz źle odpowietrzony układ.

> Po 15 minutach sprawdzam tempetarurę silnika i dalej prawie max

> Po jeszcze paru chwilach temperatura zaczyna spadać, dolewam płynu chłodniczego i zasadniczo

> problem znika

> Co było przyczyną? Co mam z tym zrobić? Kolega sugeruje, że termostat się "zawiesił" i zaleca jego

> wymianę.

Może to być termostat. W sumie koszt wymiany nie jest jakiś wysoki. Podobne kwiatki się dzieją jak zamarznie płyn albo coś innego się przytka.

> PS: Nigdy w żadnym aucie nie zdarzyło mi się przegrzanie silnika

Odkąd mam france w jednym sezonie już dwa gotowania miałem.

Napisano

W ogóle działa Ci wentylator - kiedykolwiek?

Napisano

OT ,jakbym ze swoim miał tyle problemów co Ty, to juz bym go dawno podpalił. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W ogóle działa Ci wentylator - kiedykolwiek?

ogólnie działa, ale wczoraj nie zwróciłem na to uwagi icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Odkąd mam france w jednym sezonie już dwa gotowania miałem.

aha hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jest to dość prawdopodobne. Termostat jest w miarę na wierzchu więc można go sprawdzić metodą

> kuchenną - zagotować w garze i patrzeć czy się otwiera i zamyka w miarę równomiernie i

> powtarzalnie.

> W sumie - to go sprawdź nawet jak z góry będziesz chciał go wyrzucić. Jak się potwierdzi, że

> niedomaga, to będziesz spokojniejszy, wiedząc, że to to, a nie np. uszczelka pod głowicą.

> Termostat, rzecz tania - jak już wykręcisz, to wymienić odrazu.

> Tylko potem nie zapomnij o odpowietrzeniu układu chłodzenia - w większości silników w 307 uzywa się

> do tego odpowiednich zaworków (na głowicy - właśnie przy termostacie, na przewodach do

> nagrzewnicy, być może też na chłodnicy).

> No i przy kupnie termostatu, nie daj sobie wcisnąć jakiegoś zamiennika. Tylko i wyłącznie oryginał

> (te dla PSA robi firma Vernet - sprzedawane w niebiesko-pomarańczowym pudełki z napisem

> "Calorstat by Vernet".

dzięki waytogo.gif

Napisano

> ogólnie działa, ale wczoraj nie zwróciłem na to uwagi

Taki był po prostu problem u mnie - nawet w chłodne dni się grzał

niemiłosiernie gdyż ponieważ wentylator nie chodził frown.gif

Napisano
  • Autor

> Taki był po prostu problem u mnie - nawet w chłodne dni się grzał

> niemiłosiernie gdyż ponieważ wentylator nie chodził

Musze na to zwrócić uwagę 20.GIF

Napisano

> Staram się już wrzucać na luz przy kolejnych problemach i problemikach

> Po przejechaniu ok. 20 km po mieście podczas parkowania (niestety nie pod domem) słyszę pikanie,

> takie jak przy zaciągniętym ręcznym

> Zanim spojrzałem na rękaw ujrzałem wskazówkę temperatury silnika doprowadzoną do MAX, migający

> napis STOP oraz na komputerku "endżin cośtam haj" Zgasiłem.

> Temperatura na zewnątrz -10, po 10 minutach czekania odkręcam powoli korek od płynu chłodniczego a

> tam fontanna.

> Po 15 minutach sprawdzam tempetarurę silnika i dalej prawie max

> Po jeszcze paru chwilach temperatura zaczyna spadać, dolewam płynu chłodniczego i zasadniczo

> problem znika

> wymianę.

> A kilka dni temu po przemyśleniu wszystkich ZA i PRZECIW stwierdziłem, że pug dostanie tyle szans

> ile będzie potrzeba i zostaje forewa.

> Dobrze, że jutro piątek

> PS: Nigdy w żadnym aucie nie zdarzyło mi się przegrzanie silnika

Zima pranie i termostat, zobacz co się dzieje na forum PKP. albo termostaty albo linki skrzyni albo nie odpala grinser006.gif

Napisano

Jaki Ty masz tam w ogóle silnik - bo jakiś sprawny termostat i czujnik temperatury

to gdzieś mi się wala po garażu chyba alien.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki Ty masz tam w ogóle silnik - bo jakiś sprawny termostat i czujnik temperatury

> to gdzieś mi się wala po garażu chyba

1,6 zlosnik.gif

Napisano

ew płyn stracił swe właściwości.

Bo z tego co zaobserwowałem, kociak szybciutko się nagrzewa

Napisano

> ew płyn stracił swe właściwości.

> Bo z tego co zaobserwowałem, kociak szybciutko się nagrzewa

Wiesz, mamy tak wszystko pod machą upchane że to w sumie nie dziwne wink.gif

Napisano

> Wiesz, mamy tak wszystko pod machą upchane że to w sumie nie dziwne

-- yyyy, ja mogę jeszcze wrzucić meter ziemniaków, tyle u mnie luzu w komorze hehe.gif

Napisano

> -- yyyy, ja mogę jeszcze wrzucić meter ziemniaków, tyle u mnie luzu w komorze

ja mam jeszcze gazownie więc najwyżej kilka porów wink.gif

Napisano

> 1,6

hmm to może podpasują... mogę Ci pożyczyć i sprawdzisz wink.gif

Napisano

Wyglada raczej jak objaw przy zamarnietym plynie, napewno jest dobry i nie ma tam za duzo wody?

Napisano

> -- yyyy, ja mogę jeszcze wrzucić meter ziemniaków, tyle u mnie luzu w komorze

Od kiedy w 307 montowali dwucylindrowe silniki 650ccm? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wyglada raczej jak objaw przy zamarnietym plynie, napewno jest dobry i nie ma tam za duzo wody?

1) dosłownie miesiąc wcześniej kupowałem i dolewałem borygi i nigdy nie lałem wody wink.gif

2) w dniu awarii po opadnięciu temp. silnika odkręciłem korek i kipiało...

Napisano
  • Autor

> ew płyn stracił swe właściwości.

Dopiero, co uzupełniałem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Od kiedy w 307 montowali dwucylindrowe silniki 650ccm?

to ja bym mógł pomyśleć nad swapem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> OT ,jakbym ze swoim miał tyle problemów co Ty, to juz bym go dawno podpalił.

ehh co ja bede wiecej mówił.

Jak go sprzedam to za tą kasę nie kupię lepszego a nawet jesli to nie wiem co mnie czeka... zlosnik.gif

A mi podpasował 307 wink.gif (jak to się w głowie zmienia)

Napisano
  • Autor

Dzisiaj (wczoraj) zrobiliśmy trasę 180km.

Obserwacje są proste:

Jadąc normalnie temp. silnika 80 st.

Jadąc w korku rośnie.. rośnie do 100-110 st. icon_rolleyes.gif

Czy wiatrak chodzi nie słyszałem, jutro sprawdzę, bo jak dojechaliśmy do celu to myślałem o spaniu, albo ewentualnie piwie po drodze smirk.gif

Ewidentnie jest coś nie tak oslabiony.gif

Napisano

(...)

> Ewidentnie jest coś nie tak

-- u mnie NIGDY nie przekroczył 100st, max, w korkach w lecie - 95

A najczęściej oscyluje w granicach 85 hmm.gif

Termostat wymieniłem, nie pomogło...tak jakby był niedogrzany...

Na szczęście do nie klekot, ciut niższa temperatura mu nie szkodzi

Napisano

> (...)

> -- u mnie NIGDY nie przekroczył 100st, max, w korkach w lecie - 95

> A najczęściej oscyluje w granicach 85

> Termostat wymieniłem, nie pomogło...tak jakby był niedogrzany...

> Na szczęście do nie klekot, ciut niższa temperatura mu nie szkodzi

każdy ma inaczej, mi się ładnie zagrzewa do połowy ale jak w wakacje jechałem pod górkę mocną obładowanym samochodem to o mało co silnika nie zagotowałem wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> No i przy kupnie termostatu, nie daj sobie wcisnąć jakiegoś zamiennika. Tylko i wyłącznie oryginał

> (te dla PSA robi firma Vernet - sprzedawane w niebiesko-pomarańczowym pudełki z napisem

> "Calorstat by Vernet".

Taki właśnie kupiłem biglaugh.gif Ale dalej nie jest dobrze 893goodvibes.gif

Tzn nie zagotował się od wymiany ani razu a naklepałem już km i w trasie i po mieście ok.gif

Ale po 15-20 min stania w korku temperatura rośnie do 100 st. i kapkę wyżej icon_rolleyes.gif

Jak się opuści korek to spada do ok. 90st.

Napisano

> Taki właśnie kupiłem Ale dalej nie jest dobrze

> Tzn nie zagotował się od wymiany ani razu a naklepałem już km i w trasie i po mieście

> Ale po 15-20 min stania w korku temperatura rośnie do 100 st. i kapkę wyżej

> Jak się opuści korek to spada do ok. 90st.

Wiesz w sumie to ja też tak mam, jak wczoraj wykopywałem z zaspy samochód i przez godzinę silnik chodził na wolnych obrotach to też miałem jedną kreskę ponad 90 ale się nie przegrzał wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz w sumie to ja też tak mam, jak wczoraj wykopywałem z zaspy samochód i przez godzinę silnik

> chodził na wolnych obrotach to też miałem jedną kreskę ponad 90 ale się nie przegrzał

nie doczytałeś zlosnik.gif

Napisano

> nie doczytałeś

to jutro jeszcze raz przeczytam wink.gif Ale wychodzi mi że mam tak samo wink.gif

Napisano
  • Autor

> to jutro jeszcze raz przeczytam Ale wychodzi mi że mam tak samo

własnie nie zlosnik.gif

Gdyby mój pracował godzinę to miał bym jedną kreskę ponad 100 wink.gif a nie 90 jak Twój zlosnik.gif

Napisano

> Taki właśnie kupiłem Ale dalej nie jest dobrze

> Tzn nie zagotował się od wymiany ani razu a naklepałem już km i w trasie i po mieście

> Ale po 15-20 min stania w korku temperatura rośnie do 100 st. i kapkę wyżej

> Jak się opuści korek to spada do ok. 90st.

A wentylator(y) Ci się włączają? Bo to normalne, że w korku temp. potrafi urosnąć (choć przy obecnych temperaturach nie powinno to być aż tak odczuwalne).

To ja bym wymienił jedną tanią rzecz jeszcze - korek zbiorniczka wyrównawczego. Wbrew pozorom, ma on duże znaczenie dla, ciśnieniowego jakby nie było, układu chłodzenia.

Napisano
  • Autor

> A wentylator(y) Ci się włączają?

Kolega, który wymieniał termostat sprawdzał i wentylatory chodziły.

> Bo to normalne, że w korku temp. potrafi urosnąć (choć przy

> obecnych temperaturach nie powinno to być aż tak odczuwalne).

> To ja bym wymienił jedną tanią rzecz jeszcze - korek zbiorniczka wyrównawczego. Wbrew pozorom, ma

> on duże znaczenie dla, ciśnieniowego jakby nie było, układu chłodzenia.

Ogólnie na przegląd się wybieram po nowym roku to poproszę, żeby się przyjrzeli wnikliwiej tematowi bo już mnie to irytować zaczyna smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.