Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozładowany akumulator

Featured Replies

Napisano

Witam

Zima, a ja jako nowy kierowca, świeży całkiem, w zimę boję się jeździć. Więc stał sobie Uniak na podwórzu, 6 dni bez odpalania. Jak go śnieg przysypał i podsypał to odgarniałam, żeby nie robił za bałwana. Dziś stwierdziłam że warto go jednak odpalić. I tu....kicha. Zapalają się lampki kontrolne, silnik rzęzi, po chwili lampki zaczynają migać i cichnie rzężenie. Rozumiem że akumulator siadł. I teraz pytanie do was.

Mam ładowarkę do akumulatorów motocyklowych, bo czasami ładuję aku w motorze. Czy taką ładowarką mogę podładować akumulator samochodowy, czy muszę zaopatrzyć się w coś innego?

Jak często trzeba odpalać i pozostawiać na rozruchu Uniaka w zimę, wtedy kiedy nie zamierzam jeździć, ale tak żeby akumulator nie zdechł?

Pozdro

Napisano

> Witam

> Zima, a ja jako nowy kierowca, świeży całkiem, w zimę boję się jeździć. Więc stał sobie Uniak na

> podwórzu, 6 dni bez odpalania. Jak go śnieg przysypał i podsypał to odgarniałam, żeby nie

> robił za bałwana. Dziś stwierdziłam że warto go jednak odpalić. I tu....kicha. Zapalają się

> lampki kontrolne, silnik rzęzi, po chwili lampki zaczynają migać i cichnie rzężenie. Rozumiem

> że akumulator siadł. I teraz pytanie do was.

> Mam ładowarkę do akumulatorów motocyklowych, bo czasami ładuję aku w motorze. Czy taką ładowarką

> mogę podładować akumulator samochodowy, czy muszę zaopatrzyć się w coś innego?

> Jak często trzeba odpalać i pozostawiać na rozruchu Uniaka w zimę, wtedy kiedy nie zamierzam

> jeździć, ale tak żeby akumulator nie zdechł?

> Pozdro

Prostownik ma mieć 12V - jak ma to ok.

Co do odpalania - zależy od stanu akumulatora i pogody ale w najgorszym razie raz dziennie tyle, że wiesz jak krótko pochodzi to więcej rozładujesz tym uruchomieniem niż naładujesz.

Najlepiej jak wyjmiesz akumulator na tą przerwę i będzie stał w ciepłym miejscu.

Napisano

możesz ładować, zdrowsze to będzie dla akku, bo prąd ładowania mniejszy

a co do drugiej części, najlepiej wyjąć (lub ostatecznie odpiąć i okryć czymś) akumlator z auta

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuję za odpowiedź. smile.gif Tak też zrobię.

Napisano

> możesz ładować, zdrowsze to będzie dla akku, bo prąd ładowania mniejszy

> a co do drugiej części, najlepiej wyjąć (lub ostatecznie odpiąć i okryć czymś) akumlator z auta

Prąd, a napięcie?

Napisano

> Witam

> Zima, a ja jako nowy kierowca, świeży całkiem, w zimę boję się jeździć. Więc stał sobie Uniak na

> podwórzu, 6 dni bez odpalania. Jak go śnieg przysypał i podsypał to odgarniałam, żeby nie

> robił za bałwana. Dziś stwierdziłam że warto go jednak odpalić. I tu....kicha. Zapalają się

> lampki kontrolne, silnik rzęzi, po chwili lampki zaczynają migać i cichnie rzężenie. Rozumiem

> że akumulator siadł. I teraz pytanie do was.

> Mam ładowarkę do akumulatorów motocyklowych, bo czasami ładuję aku w motorze. Czy taką ładowarką

> mogę podładować akumulator samochodowy, czy muszę zaopatrzyć się w coś innego?

> Jak często trzeba odpalać i pozostawiać na rozruchu Uniaka w zimę, wtedy kiedy nie zamierzam

> jeździć, ale tak żeby akumulator nie zdechł?

> Pozdro

Jak już wyżej Fenix pisał .. Najlepiej wyjąć i co jakiś czas go ładować .

Napisano

ja w skuterze mam akku na 12v ;p

Napisano

> ja w skuterze mam akku na 12v ;p

Ale przecież były też 6V cfaniaczek.gif

A nie każdy się zna na prostownikach...

Napisano

Napiszę w tym wątku,żeby nowego nie zakładać.Poszedłem auto przepalić po tygodnoiwym staniu na dworze.Zakręciłem 4 razy i nic.Potem poszedłem aku wyjąć ale mówię sobie-spróbuje-odpalił bez zająknięcia.Wyjąłem aku,podłączyłem pod prostownik-są 4 diody wskazujące po 25% naładowania.Świecą się wszystkie 4.Czyżby aku był naładowany czy coś z prostownikiem?!Dodam,że prostownik jest nowy a aku ładowałem jakiś miesiąc temu.

Napisano

> Napiszę w tym wątku,żeby nowego nie zakładać.Poszedłem auto przepalić po tygodnoiwym staniu na

> dworze.Zakręciłem 4 razy i nic.Potem poszedłem aku wyjąć ale mówię sobie-spróbuje-odpalił bez

> zająknięcia.Wyjąłem aku,podłączyłem pod prostownik-są 4 diody wskazujące po 25%

> naładowania.Świecą się wszystkie 4.Czyżby aku był naładowany czy coś z prostownikiem?!Dodam,że

> prostownik jest nowy a aku ładowałem jakiś miesiąc temu.

a nie uczyli na kursie przed uruchomieniem silnika włączyć na kilka /10-15/ sekund światła hmm.gif

Napisano

No nie uczyli.Ale tak czy siak zawsze mam włączone po przekręceniu kluczyka wink.gif

Napisano

> No nie uczyli.Ale tak czy siak zawsze mam włączone po przekręceniu kluczyka

Przez ulamek sekundy, w ktorym kluczyk pokonuje droge miedzt pozycjami STOP i MAR icon_rolleyes.gif. A potem dodatkowo obciazaja akumulator podczas rozruchu (AVV), a to przeciez nie o to chodzi passed_out.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.