Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manetka świateł - cyka

Featured Replies

Napisano

Podczas tych mrozów, zauważyłem taki problem. Jadąc z włączonymi światłami, gdy chciałem mrugnąć długimi, zgasły mi przednie światła na chwilę i dopiero odpaliły się długie. Na postoju zacząłem przełączać. Dając długie raz świeciły same, a przy innym przełączeniu wraz z mijania. Przy okazji było słychać jakby cyknięcie w momencie przełączania.

Napisano

> Przy okazji było słychać jakby cyknięcie w momencie przełączania.

Przekaźnik.

Napisano
  • Autor

> Przekaźnik.

Cykanie to normalny objaw ? Teraz już auto rozgrzane to normalnie przełączało światło

Napisano

> Podczas tych mrozów, zauważyłem taki problem. Jadąc z włączonymi światłami, gdy chciałem mrugnąć

> długimi, zgasły mi przednie światła na chwilę i dopiero odpaliły się długie. Na postoju

> zacząłem przełączać. Dając długie raz świeciły same, a przy innym przełączeniu wraz z mijania.

A nie miales czasem przciwmgielnych wlaczonych? Jak masz halogeny i mijania to jak wlaczasz dlugie to mijania sie wylaczaja co by temp nie podskoczyla zbytnio

Napisano
  • Autor

> A nie miales czasem przciwmgielnych wlaczonych? Jak masz halogeny i mijania to jak wlaczasz dlugie

> to mijania sie wylaczaja co by temp nie podskoczyla zbytnio

nie miałem. Ewidentnie się przycinało. Po nagrzaniu auta czy też wielokrotnym przełączaniu jest normalnie. Te cykanie to normalna sprawa ?

Napisano

> nie miałem. Ewidentnie się przycinało. Po nagrzaniu auta czy też wielokrotnym przełączaniu jest

> normalnie. Te cykanie to normalna sprawa ?

W takim razie wychodzi, że coś ze stykami. Przekaźnik od mijania na tablicy bezpieczników w środku, od drogowych (długich) koło akumulatora (teraz działa pewnie wiec nic nie sprawdzisz)!Masz osłonę założoną na aku?

Napisano
  • Autor

> W takim razie wychodzi, że coś ze stykami. Przekaźnik od mijania na tablicy bezpieczników w

> środku, od drogowych (długich) koło akumulatora (teraz działa pewnie wiec nic nie

> sprawdzisz)!Masz osłonę założoną na aku?

Z kierunkami nie problemów. Tylko z długimi. Teraz np kilkanaście razy się przełączyło dobrze, po czym raz paliły się tylko długie. Wyłączyłem długie i jeszcze raz zapaliłem i paliły się oba. Cykanie jest z okolic manetki. Na aku jest osłona

Napisano

> Z kierunkami nie problemów. Tylko z długimi. Teraz np kilkanaście razy się przełączyło dobrze, po

> czym raz paliły się tylko długie. Wyłączyłem długie i jeszcze raz zapaliłem i paliły się oba.

> Cykanie jest z okolic manetki. Na aku jest osłona

W manetkach masz mały prąd - tylko sterowanie przekaźnikiem. Choć nie wiem czy jeszcze nie mniejszy który ma za zadanie wysłać tylko sygnał do kompa niewiem.gif. Światłami mijania steruje dodatkowo lub tylko komp w przypadku gdy jest czujnik zmierzchu (tak sądzę po zachowaniu mojego Stilo) może ktoś więcej wie jak jest rozwiązane w Stilo.

Co do długich to raczej tylko sterowanie przekaźnikiem, więc odgłos cykania w manetce jest dziwny? Powiedziałbym, że nie możliwy ale nie posądzam Ciebie o głuchotę swiety.gif

Nie wiem co może być przyczyną. Ja bym pierwsze sprawdził styki tam gdzie mogę. Manetkę pewnie da sie rozebrać - jak każdą inną byle nie wypadły sprężynki.

Napisano
  • Autor

Poczekam, jak się warunki poprawią i może wtedy zajrzę. Pytanie gdzie ? Rozkręcić kierownicę i sprawdzić na manetki w tym miejscu ?

Napisano

> Poczekam, jak się warunki poprawią i może wtedy zajrzę. Pytanie gdzie ? Rozkręcić kierownicę i

> sprawdzić na manetki w tym miejscu ?

Nie myślałem tak drastycznie smile.gif

W Fordach mimo, że był przekaźnik to i tak wypalały sie styki w manetce od świateł mijania. Rozbierało sie to prosto - ściągając każdy element z dźwigni. Ale jak pisałem to wg mnie mało prawdopodobne ( może jest tam jakiś stycznik dodatkowy niewiem.gif )

Nie masz przy tym jakiegoś komunikatu, że żarówka pozycji spalona lub błąd reflektora?

Poczekaj do jutra - może ktoś z forumowiczów miał taki przypadek i w weekend go opisze/ pomoże

Napisano
  • Autor

Aktualizacja

Błędów brak. Otworzyłem klapkę z bezpiecznikami i przekaźnikami. Cyka przekaźnik tam a nie manetka smile.gif Gdy było zamknięte to inaczej to było słychać. Rozumiem, że wystarczy wymienić ten przekaźnik skoro cyka ?

i który to dokładnie przekaźnik

Napisano

> Aktualizacja

> Błędów brak. Otworzyłem klapkę z bezpiecznikami i przekaźnikami. Cyka przekaźnik tam a nie manetka

> Gdy było zamknięte to inaczej to było słychać. Rozumiem, że wystarczy wymienić ten przekaźnik

> skoro cyka ?

> i który to dokładnie przekaźnik

Nie musisz go na dzień dobry wymieniać.

1.przeczyść styki

2.rozbierz go (osłona czerwona wychodzi na górę- 4zaczepy po 1 na każdą stronę)

3. ściągnij ze środka sprężynkę

4. wyciągnij ruchomą część

5. przeczyść styk

6. złóż

7. DZIAŁA

FOTO TABLICY:

284459838-111.jpg

post-120396-1435251071263_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

To wpierw przeczyszczę tak jak piszesz i zdam jutro relacje czy coś pomogło. Dzięki

Napisano

> To wpierw przeczyszczę tak jak piszesz i zdam jutro relacje czy coś pomogło. Dzięki

Weekend w górach więc odczytam w nocy z ND na PN balwanek.gif

Powodzenia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Weekend w górach więc odczytam w nocy z ND na PN

> Powodzenia

Niestety czyszczenie nic nie dało. Pozamieniałem miejscami przekaźniki i dalej to samo. Jak położę palec na przekaźniku w miejscu R1 to czuję cykanie. Kij z tym cykaniem, ale przy długich światłach przygasza mi mijania. Włączę, wyłączę i jest ok. Pozamieniałem też miejscami przekaźniki pod pokrywą akumulatora. Zamieniłem ten od długich z tym od klaksona. Też nic nie pomogło.

Napisano

> zacząłem przełączać. Dając długie raz świeciły same, a przy innym przełączeniu wraz z mijania.

zeby cie pocieszyc mam to samo

ale nie walczylem bo mi to jakos szczegolnie nie przeszkadza

Napisano

> Niestety czyszczenie nic nie dało. Pozamieniałem miejscami przekaźniki i dalej to samo. Jak położę

> palec na przekaźniku w miejscu R1 to czuję cykanie. Kij z tym cykaniem, ale przy długich

> światłach przygasza mi mijania. Włączę, wyłączę i jest ok. Pozamieniałem też miejscami

> przekaźniki pod pokrywą akumulatora. Zamieniłem ten od długich z tym od klaksona. Też nic nie

> pomogło.

Kolego - gdzieś zgubiona jest masa ( w któreś lampie) ok.gif

Masz oryginalne reflektor ok.gif czy zamienniki DEPPO lub coś innego?

By to sprawdzić nie tracąc czasu i nerwów - odepnij kość od jednej lampy i włącz światła. Później zrób to samo dla drugiej lampy - będziesz wiedział przy której przekaźnik szaleje!

Byś nie był zaskoczony to po odpięciu reflektora wyskoczy Ci informacja, że nie ma reflektora prawego lub lewego w zależności który odepniesz ok.gif

Napisano
  • Autor

No 1 jest Depp. Zrobiło się cieplej i problem zniknął. Z tą masą to jak ewentualnie naprawić problem

Napisano

> No 1 jest Depp. Zrobiło się cieplej i problem zniknął. Z tą masą to jak ewentualnie naprawić

> problem

Deppo to dużo gorsza lampa - sam sie o tym przekonałem.

Najlepiej było by załatwić okablowanie z oryginalnej (rozbitej) nawet z innego samochodu (chodzi o wtyczki) i przelutować (w oryginalnych są miedziane i masa jest zespolona w wtyczce do H1) w Deppo masa jest podłączona do gniazda na żarówkę a plus doprowadzony stalową linką przez stalowy kontaktron angryfire.gif styk się grzeje i nie najlepiej to wygląda.

Ja wymieniłem w miarę dobre lampy (sprzedałem za grosze irked.gif) na nowiutkie DEPPO sciana.gif

Jedna zaczęła parować więc ją rozkleiłem i icon_eek.gif styki zwęglone ... na szczęście już wymienione - na wiosnę będę w drugiej grzebał.

Napisano
  • Autor

Odepnę tą wtyczkę i zobaczę jak to tam wygląda, psiknę kontaktem. Problem pojawia się przy niższych temperaturach. Auto się zagrzeje i praktycznie problem znika.

Nie odpiąłem jej bo nie było po co. Teraz bez problemów się światła przełączają, no ale temp w okolicy 0

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zobaczyłem do błędów, był tam w pamięci błąd przekaźnika. Teraz sprawdzałem nic nie wyskakuje i światła normalnie się zapalają smile.gif

Napisano

> Dzisiaj zobaczyłem do błędów, był tam w pamięci błąd przekaźnika. Teraz sprawdzałem nic nie

> wyskakuje i światła normalnie się zapalają

No to gratulacje - tyle, że ten błąd coś musiał spowodować. Albo sam przekaźnik albo lampa. Jak sie pojawi jeszcze raz to szukaj przyczyny.

Oby się nie pojawił ok.gif

Napisano
  • Autor

> No to gratulacje - tyle, że ten błąd coś musiał spowodować. Albo sam przekaźnik albo lampa. Jak sie

> pojawi jeszcze raz to szukaj przyczyny.

> Oby się nie pojawił

Dzięki za pomoc ale temat dopiero ruszę jak mrozy znów będą inaczej nie da rady tego namierzyć. Ach ta włoszczyzna smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mrozy powrócił y i znów problem ze światłami. Włączam długie, cyknięcie w przekaźniku i rozłącza mijania. Gdy manetką do siebie dziś włączałem długie to nie rozłączało, tylko jak na stałe dawałem długie poprzez wychylenie manetki w górę. Zauważyłem też, że jak odpalam i gaszę mijania to jest cyknięcie w przekaźnik. Jadę w środę do elektryka samochodowego, może się uda to namierzyć.

Napisano

> Mrozy powrócił y i znów problem ze światłami. Włączam długie, cyknięcie w przekaźniku i rozłącza

> mijania. Gdy manetką do siebie dziś włączałem długie to nie rozłączało, tylko jak na stałe

> dawałem długie poprzez wychylenie manetki w górę. Zauważyłem też, że jak odpalam i gaszę

> mijania to jest cyknięcie w przekaźnik. Jadę w środę do elektryka samochodowego, może się uda

> to namierzyć.

Tak jak pisałem - wypnij lampę DEPPO i sprawdź czy są przekaźniki dalej pracują w dziwny sposób. Do wypięcia wtyczki przyda się płaski śrubokręt (choć nie wymagany) 2min roboty ze sprawdzeniem i wiesz co masz:)

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisałem - wypnij lampę DEPPO i sprawdź czy są przekaźniki dalej pracują w dziwny sposób. Do

> wypięcia wtyczki przyda się płaski śrubokręt (choć nie wymagany) 2min roboty ze sprawdzeniem i

> wiesz co masz:)

Jak to ustrojstwo odpina się ? smile.gif

Napisano

> Jak to ustrojstwo odpina się ?

Na czarnej wtyczce masz założony kołnierz (nie pełny pierścień) szary.

Wysuwasz ten pierścień na bok - wtyczka równocześnie wysuwa sie do tyłu.

Nie ciągnij pierścienia na max (on nie zejdzie z wtyczki) w pozycji gdy pierścień bedzie maksymalnie wysunięty wtyczkę ściągasz ręką.

By sobie ułatwić można rozpocząć ściąganie pierścienia dużym płaskim śrubokrętem - pierścień ma mały języczek za który możesz podważyć.

Tu masz poglądowe ( nie wiem od jakiego samochodu)

W tym przypadku (jak na foto) kołnierz/pierścień szary ciągnie się do góry - w stilo jest tak samo tyle ze obrócone o 90*:

284505639-www.jpg

post-120396-14352510887465_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Może głupie pytanie ale muszę zadać smile.gif Jak prawidłowo powinno być ?

Jadąc na światłach mijania jak do siebie ciągniemy manetkę by zaświecić długimi i przytrzymamy to powinny świecić oba światła ? A jak prawidłowo jest gdy na stałe włączymy długie ? Mają świecić same czy wraz z mijania ?

Napisano

> Może głupie pytanie ale muszę zadać Jak prawidłowo powinno być ?

> Jadąc na światłach mijania jak do siebie ciągniemy manetkę by zaświecić długimi i przytrzymamy to

> powinny świecić oba światła ? A jak prawidłowo jest gdy na stałe włączymy długie ? Mają

> świecić same czy wraz z mijania ?

Więc:

Uruchamiasz mijania i są tylko mijania,

Uruchamiasz mijania + drogowe (długie) świecą mijania i drogowe(długie)

Uruchamiasz przeciwmgielne są tylko przeciwmgielne

Uruchamiasz przeciwmgielne i mijania - świecą przeciwmgielne i mijania

Uruchamiasz przeciwmgielne, mijania i drogowe(długie) świecą przeciwmgielne i długie (mijania GASNĄ) - przy mruganiu drogowymi(długimi) sytuacja taka sama - (mijania GASNĄ)

Napisano
  • Autor

Ok dzięki smile.gif Czy problem z 1 lampą może powodować, że przygasają obie ? Kurde nie zawsze to jest i ciężko namierzyć co to powoduje. Jutro odepnę tą lampę z rana i wtedy zobaczę czy to ona jest winowajcą.

Napisano

> Ok dzięki Czy problem z 1 lampą może powodować, że przygasają obie ? Kurde nie zawsze to jest i

> ciężko namierzyć co to powoduje. Jutro odepnę tą lampę z rana i wtedy zobaczę czy to ona jest

> winowajcą.

Tak - żarówki mijania wiszą na jednym przekaźniku, drogowe też na jednym i przeciwmgielne też na jednym ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak - żarówki mijania wiszą na jednym przekaźniku, drogowe też na jednym i przeciwmgielne też na

> jednym

Dzisiaj nie dało się przetestować, bo problem nie występował ( lekkie ocieplenie) . Masakra smile.gif Mam nadzieję, że jak podjadę do elektryka to będzie mróz smile.gif

Napisano

> Dzisiaj nie dało się przetestować, bo problem nie występował ( lekkie ocieplenie) .

Imo to nie problem z lampa

jak wspomnialem mam to samo a lampy orginaly od now 270751858-jezyk.gifosci

Napisano
  • Autor

> Imo to nie problem z lampa

> jak wspomnialem mam to samo a lampy orginaly od now osci

jutro chyba podjadę do elektryka na szybki test. Chociaż chyba nie będzie po co smile.gif Dzisiaj zero problemów.

Napisano
  • Autor

> jutro chyba podjadę do elektryka na szybki test. Chociaż chyba nie będzie po co Dzisiaj zero

> problemów.

Byłem u elektryka i oczywiście wszystko działało. W drodze do domu, zauważyłem, że prawe światło świeci niżej :/ Silniczek nie działa i zatrzymał się na 3. Pod FES jak daję test sterowania świateł, to wyskakuje błąd przekaźnika świateł mijania. Przekaźnik jest sprawny. Czyli wynika, że muszę silniczek wymienić, chyba, że ma on bezpiecznik jakiś ( oddzielnie lewa/prawa strona ?)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.