Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens rejestrowania samochodu na zabytkowy (żółte tablice)

Featured Replies

Napisano

Panowie, mam dylemat...

Jest samochód wyjątkowy, mający właśnie 25 lat. Inne samochody tej marki i model można spotkać już na zółtych tablicach, ale ja się zastanawiam czy jest sens rozpoczynać tą całą procedurę, aby mieć samochód zabytkowy (wiadomo - największy plus to czasowe ubezpiecznie)

Dodatkowo, czy ktoś się orientuje jakie są mniej więcej koszty takiego zabiegu, aby auto "normalne" zrobić na zabytkowe?

Chętnie posłucham opinii, bo czasowe ubezpieczenie kusi, ale z drugiej strony OC 450 zł rocznie nie jest jakimś koszmarem... No ale zawsze ma się ten samochód "zabytkowy pełną gębą" waytogo.gif

Napisano

powiem tyle co usłyszałem

kolega kupił za małe pieniądze poloneza (borewicza) w oryginalnym i super stanie i z małym przebiegiem, pojechał nim do FSO na oględziny , gapie zlecieli się z rożnych stron i od razu zaproponowali mu ze kupią owe auto za kilka razy większa sumę niż on za to auto dał

ale wracając do twojego pytania

tez mu mówiłem ze może go zarejestrować jako zabytek i wtedy mniejsza kasę będzie płacił, a on mi wtedy odpowiedział że nie

po pierwsze jak go zarejestruje jako zabytek to za każdym razem gdy będzie chciał przekroczyć tym autem granice naszego państwa to będzie musiał prosić się o zezwolenie

po drugie , gdy mu gorzej będzie się wiodło ,zabraknie kasy wyjeżdża wtedy za granice i sprzedaje to auto za grubszą kasę

po trzecie, jeśli nie będziesz dbał o te auto to konserwator zabytków może zarekwirować tobie te auto pomimo twoich sprzeciwów

Napisano

Są plusy i minusy.

Plusem jest niewątpliwie możliwość tylko czasowego ubezpieczenia, nie musisz też robić przeglądu technicznego. Dużą sprawą jest wysokość odszkodowania w przypadku kolizji z winy innego kierowcy - bez żółtych blach dostaniesz grosze, przy żółtych - wartość rzeczywistą. Minusy - auto teoretycznie jest pod ochroną konserwatora zabytków i bez jego zgody nie możesz przeprowadzać modyfikacji i chyba też większych napraw. Masz też obowiązek utrzymać auto w bardzo dobrym stanie. Inną kwestią jest też sprawa wymagań, które musi spełnić auto pretendujące do żółtych blach (oryginalność, stan). Związane są też z tym koszta - opinie rzeczoznawców, tzw biała karta itp.

EDIT:

Poczytaj o tym tutaj:

KLIK

KLIK2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.