Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik parkowania failure - jak to naprawic ?

Featured Replies

Napisano

Caly czas daje mi po oczach pomaranczowy trojkat na srodku...

Po odpaleniu pojawia sie parking assistance mailfunction. Z tego co sie dowiedzialem od poprzedniego wlasciela slupek zalatwil jeden z czujnikow (rzeczywiscie jeden sie rusza i mozna go wcisnac delikatnie).

Jak to zalatwic ? Przyznam ze przydalyby mi sie czujniki bo croma do krotkich nie nalezy (szczegolnie ze raz jezdze Croma a raz Grande Punto i sie moge zapomniec kiedys) smile.gif

Pozdr

Napisano

Wymień ten uszkodzony czujnik. Na Allegro są pojedyncze Valeo za dwadzieścia-kilka zł.

Napisano
  • Autor

> Wymień ten uszkodzony czujnik. Na Allegro są pojedyncze Valeo za dwadzieścia-kilka zł.

Eee ? smile.gif gdzie tego szukac ? Bo nie moge znalezc... bedzie pasowac Valeo ?

W aso powiedzieli 380zl za czujnik

• 1 rok później...
Napisano

> Bo nie moge znalezc... bedzie pasowac Valeo ?

Właśnie mam problem z czujnikiem parkowania. Wcześniejszy właściciel miał puknięty zderzak tylny i tego nie zrobił. U mnie w ASO -400 zł za czujnik + montaż + lakierownie zderzaka oink.gif

Na allegro nie znalazłem żadnych dedykowanych. Czy któryś z kolegów mógłby potwierdzić, jaki to czujnik (model). Na allegro są Valeo, ale różne modele....

Czy ktoś z Was wymieniał czujnik? Dużo to zabawy? Można zrobić samemu?

Napisano

Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji modelu czujnika? Da się to sprawdzić jakoś?

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji modelu czujnika? Da się to sprawdzić jakoś?

Czy nikt z kolegów nie wymieniał czujników parkowania? Poza ASiO. Znalazłem taki lub inna aukcja

Napisano

> Czy nikt z kolegów nie wymieniał czujników parkowania? Poza ASiO. Znalazłem taki lub inna aukcja

nie mam firmowych więc nie pomogę.... ile kosztuje czujnik w Aso?

Napisano

> nie mam firmowych więc nie pomogę.... ile kosztuje czujnik w Aso?

U mnie w ASO ok.400 zł za czujnik + montaż + lakierownie zderzaka

Napisano

> U mnie w ASO ok.400 zł za czujnik + montaż + lakierownie zderzaka

To faktycznie za wiele skoro cały zestaw kosztuje z 40 zł....

Niestety nie wiem czy czujki od innego zestawu będą w pełni zgodne z fiatowską wersją więc jedynie metoda prób i błędów...

Może to co kolega radzi szukać na alledrogo z rozbitków lub po firmie Valeo o ile to jej czujniki... nic innego nie wymyślę .. ewentualnie odłączyć od centralki już załączałem tu schemat instalacji w Cromie dla oryginalnego układu cofania ...

Wyciągnij ten uszkodzony i zobacz jaki ma opis - numer....

Tu masz jakieś po 120 zł

i tu inne jest tego trochę :-)

Co do malowania to kupisz za 20 zł dorobioną puszkę lakieru pod numer twojego ( masz na tabliczce lub w dokumentacji auta) i sam sobie pomalujesz to nie filozofia

• 1 miesiąc później...
Napisano

.. ewentualnie odłączyć od centralki już załączałem tu

> schemat instalacji w Cromie dla oryginalnego układu cofania ...

> Wyciągnij ten uszkodzony i zobacz jaki ma opis - numer....

Dziękuję za ten schemat, ale może koledzy coś poradzą.

Mianowicie, w momencie kupna widziałem, że parktronic nie działa. Dziurę w zderzaku mam zaślepioną naklejką Fiat grinser006.gif

Myślałem, że tego czujnika po prostu nie ma, bo nawet jak skasowałem błąd wyświetlany na desce (taki żółty trójkąt), to w momencie wbijania wstecznego zapał się znowu i pokazywał komunikat "Parking help unavailable".

Zdziwiłem się ostatnio jak zrobiło się cieplej, gdyż 2 razy zdażyło się, że po uruchomieniu silnika kontrolka się nie paliła i cofając słyszałem charakterystyczne piiiik, piiiik (ale akurat jak działało, to nie miałem żadnej przeszkody za sobą żeby sprawdzić czy działa prawidłowo). Po prostu słyszałem długie pikanie. Już miałem kupić ten czujnik, ale aby się upewnić jaki konkretnie to typ, kilka dni temu przy wymianie oleju jak samochód był podniesiony, sprawdziłem jak się tam dostać.

Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się że do bocznych czujników dostęp jest bezproblemowy (nie trzeba demontować zderzaka). Ba. Co więcej, skoro ostatnio kilka razy pikało, to znaczy że czujnik jest. I okazało się że wisi sobie za zderzakiem.

Czyli może jest on sprawny. A skoro czasami się włączał, to może kable są gdzieś przełamane i czasami się zwierają (w zaelżności jak się wytrzęsie auto).

Poniżej daję zdjęcia tegoż wyciagniętego czujnika.

czujnik_cofania_s.jpg

czujnik_cofania_zoom_s.jpg

Może któryś z kolegów wie jak sprawdzić ten czujnik?

Próbowałem wpiąć go po drugiej stronie zderzaka (zamienić czujniki) i nie działa w ten sposób. Próbowałem wygiąć troszkę bolce z czujnika, ale też nic to nie dało.

Jakie napięcia powinny być na wtyczce?

Napisano

> Może któryś z kolegów wie jak sprawdzić ten czujnik?

Dotknij czujnik palcem przy włączonym wstecznym. Jeśli czujnik jest sprawny, to powinieneś czuć delikatne pulsowanie. Wystarczy że jeden czujnik jest zepsuty aby system pokazywał błąd.

Napisano

> Dotknij czujnik palcem przy włączonym wstecznym. Jeśli czujnik jest sprawny, to powinieneś czuć

> delikatne pulsowanie. Wystarczy że jeden czujnik jest zepsuty aby system pokazywał błąd.

Czy jeżeli jeden jest uszkodzony, to pozostałe pulsują?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.