Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cc 700 pali jak czołg

Featured Replies

Napisano

Pacjent to cc 700 z 93 r. nalot około 110tys., gaźnik fos

Ostatnio po zatankowaniu 11,5 l przejechał 54 km i stanął.

Już wcześniej wydawało mi się że dużo pali ale to już przegięcie.

Byłem na regulacji gaźnika bo nierówno pracował i to spalanie. Polecany tutaj spec. Wyregulował i działa równo, ale nadal spala masakrycznie dużo. Myślę że gaźnik jest ok.

Na 99% ma walnięty termostat. Nagrzewa się do 75 max, nawet w korkach. Musze zmienić na nowy, ale czy niedogrzanie może dać aż takie spalanie?

Zbiornik paliwa oglądałem i wydaje się ok. Poza tym nie zostają plamy pod samochodem.

Grzebałem trochę w necie i wyczytałem coś o sondzie lambda ale to było a propos aisana. Przy FOSie chyba nie ma sondy?

Ogólnie mam ciężką nogę i jeżdżę krótkie odcinki w zatłoczonym mieście. Jesienią jak było cieplej to palił koło 10/100.

Podpowiedzcie co może jeszcze być przyczyną.

Napisano

jak masz ciężką nogę to może palić więcej. Teraz jeszcze jest zimno na dworze to tym bardziej. Najlepiej będzie jak zatankujesz parcha X ilością benzyny i zostawisz odpalonego na wolnych obrotach. Wtedy zobaczysz czy pali więcej czy pali normalnie. Jeśli pali normalnie, to wtedy to samo zrobisz tylko obroty około 4000. Jeśli będzie dalej mniej, to wtedy trzeba będzie szukać usterki podczas ruchu samochodu czyli podczas jazdy

Napisano
  • Autor

> jak masz ciężką nogę to może palić więcej. Teraz jeszcze jest zimno na dworze to tym bardziej.

> Najlepiej będzie jak zatankujesz parcha X ilością benzyny i zostawisz odpalonego na wolnych

> obrotach. Wtedy zobaczysz czy pali więcej czy pali normalnie. Jeśli pali normalnie, to wtedy

> to samo zrobisz tylko obroty około 4000. Jeśli będzie dalej mniej, to wtedy trzeba będzie

> szukać usterki podczas ruchu samochodu czyli podczas jazdy

Ale ile to jest normalnie na wolnych obrotach?

Jest jakaś określona ilość l na godzinę?

Ponieważ dostałem samochód w spadku (nie takim prawdziwym bo dziadek żyje) to spodziewam się że nic w nim wczesniej nie było robione.

Więc pewnie czeka mnie zmienianie wszystkiego po kolei.

Zaczynam od termostatu, potem pewnie świece i tak dalej.

Najgorzej że jest to parch straszny i ma gównianą blachę więc wolałbym w niego nie inwestować.

A powiedzcie jak jest z tą sondą lambda? Mam czy nie mam?

Acha i czy uszkodzona uszczelka pod głowicą może dawać zwiększone spalanie? Mam trochę majonezu w płynie, ale go nie ubywa i z olejem też ok.

Napisano

jeśli masz majonez w oleju tzn. że samochód nie jest dogrzewany. Jeśli jest padnięte upg to różne dziwne rzeczy mogą się dziać. Co do wolnych obrotów, to po prostu odpalasz auto i chodzi ono sobie na swoich obrotach bez dodawania gazu

Napisano
  • Autor

Nie mam majonezu pod korkiem oleju, tylko w płynie (w zbiorniczku wyrównawczym). Może nawet nie majonez ale syf.

Rozmawiałem o tym z mechanikiem. Powiedział że to padająca upg. Jak już zrozumiał że na pewno nie zostanę jego klientem w tej sprawie (bo nie będę 350 zł inwestował w ten samochód - jak sie wysra to odholuje na złom albo sam zrobię) to powiedział że widział już kilka 700 które z takim zasyfionym zbiorniczkiem jeżdżą już rok i nadal jest ok. Poza tym nigdy nie słyszałem żeby z powodu ugp samochód tyle palił. Dlatego pytam.

Nadal nie rozumiem z tym testem. Zostawiam go na wolnych obrotach i czekam. Tak? Aż spali odpowiednią ilość benzyny. Tylko jaka to jest odpowiednia ilość 1l na godzinę, 2l? Przy jakiej ilości będzie oznaczało że pali za dużo?

Napisano

syf w zbiorniku wyrównawczym nie koniecznie musi być powodem padniętego UPG. Wymień płyn i będziesz widział co się będzie działo, oczywiście chłodnicę też musisz wypłukać. Na forum było wiele razy o tym jak to zrobić.

Co do

Quote:

Nadal nie rozumiem z tym testem. Zostawiam go na wolnych obrotach i czekam. Tak? Aż spali odpowiednią ilość benzyny. Tylko jaka to jest odpowiednia ilość 1l na godzinę, 2l? Przy jakiej ilości będzie oznaczało że pali za dużo?

Odpalasz auto na godzinkę, sprawdzasz w jakim położeniu jest wskazówka z baku. Przychodzisz i patrzysz jak bardzo zmieniła swoje położenie, względem pozycji tej sprzed godziny.

Napisano
  • Autor

> syf w zbiorniku wyrównawczym nie koniecznie musi być powodem padniętego UPG. Wymień płyn i będziesz

> widział co się będzie działo, oczywiście chłodnicę też musisz wypłukać. Na forum było wiele

> razy o tym jak to zrobić.

To wiem. Jak będę zmieniał termostat to wymienię płyn. Co do płukania chłodnicy to zaraz poczytam jak to robić.

> Co do Quote:

> Nadal nie rozumiem z tym testem. Zostawiam go na wolnych obrotach i czekam. Tak? Aż spali

> odpowiednią ilość benzyny. Tylko jaka to jest odpowiednia ilość 1l na godzinę, 2l? Przy jakiej

> ilości będzie oznaczało że pali za dużo?

> Odpalasz auto na godzinkę, sprawdzasz w jakim położeniu jest wskazówka z baku. Przychodzisz i

> patrzysz jak bardzo zmieniła swoje położenie, względem pozycji tej sprzed godziny.

Dobra, teraz już rozumiem. Chociaż akurat wskazówka poziomu paliwa chyba nie jest dobrym sposobem sprawdzania ilości paliwa, które ubyło. Ale ok. Spróbuje.

Napisano

co do sprawdzenia poziomu paliwa są jeszcze inne sposoby, ale wolałbym tutaj o nich nie pisać

Napisano

A gdzie dawałeś na regulacje, pytam się bo też mnie czeka regulacja aisana i chcę wyeliminować speca o którym mówiłeś.

Ja słyszałem o dobrym specu na ulicy Centralnej 21, ale czy pomorze to się dopiero okaże zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

czemu chcesz go wyeliminować?

uważasz że źle mi ustawił gaźnik?

Napisano

> czemu chcesz go wyeliminować?

> uważasz że źle mi ustawił gaźnik?

No wiesz miał palić mniej, a on tylko poprawił kulturę pracy, problemu nie rozwiązał.

Napisano
  • Autor

a skąd wiesz że problem leży w gaźniku?

samochód palił dużo, ale przede wszystkim ciągle gasł i falowały obroty, nie dało się jeździć i z tym sobie bez problemu poradził, wszystko wyczyścił i skręcił mieszankę do najuboższej z jakę nadal równo pracuję

ogólnie dużo ludzi z zotu gościa polecało więc nie sądzę żeby aż tak bardzo spartaczył sprawę...

gość pracuje teraz na bruzdowej, wcześniej (jak go ludzie polecali) to pracował gdzie indziej ale nie pamiętam gdzie

ten samochód to na prawdę trup, chyba od 10 lat był naprawiany tylko drutem....

Napisano

Nie wiem czy posiadasz sondę lambdę ale dowiedz się sprawdź czy jest. Jak się okażę że jest urwana to problem rozwiązany!

Napisano
  • Autor

Właśnie dlatego pytałem tutaj bo nie mogę nigdzie tego znaleźć.

Wyczytałem że jest przy aisanach, ale one chyba są sterowane elektronicznie i dlatego tam mogła by być sonda (domniemam więc jak pisze bzdury to niech mnie ktoś poprawi)

U mnie nie ma żadnej elektroniki więc do czego miałby ona być połączona? Zresztą dzisiaj przyjrzałem sie kolektorowi wydechowemu i nigdzie tam nie widziałem nic co wygląda jak sonda.

Napisano

z tego co wiem to sonda lambda pojawiła się w samochodzie dopiero wtedy kiedy katalizator czyli od momentu ładowania aisana do cc

Napisano

słusznie prawisz Morgan.. wszystkie cienkie bodajrze od 96 miały sondy.. ponizej nie:]

Napisano
  • Autor

no to tak jak przypuszczałem sonda odpada

Dzisiaj wieczorem jadę na kanał. Odpale go i szukam przecieku na przewodach paliwowych. Zobaczymy czy cos się znajdzie.

Napisano

ja miałem 95 na aisanie i sondę już miałem zeby.GIF

Napisano
  • Autor

moja mama też miała cieniasa z 95 roku i miała w nim katalizator, więc sonde pewnie też.

Mój cienias jest z 93 roku, w wydechu ma co prawda strumienice (tak to sie nazywa? - taką z plecionki) wstawianą w miejsce katalizatora zazwyczaj, ale może po prostu wydech jest ze starszego rocznika confused.gif

Napisano

to nie jest strumienica tylko złącze elastyczne

Napisano
  • Autor

no ok, czyli powinno tak być? nie jest to żadna przeróbka?

Napisano

wydaje mi się, że powinno tak być, aczkolwiek mogę się mylić

Napisano

> ja miałem 95 na aisanie i sondę już miałem

ty wszystko miałes wczesniej Morgan:]

poj. 704 cm young z elektycznym gaźnikiem Aisan (zubożona wersja, na rynku od 1996 roku, na rynki zachodnie Young był eksportowany z silnikiem 899 cm;)

Napisano

zobacz czy zbiornik sie nie rozszczelnił.. ja miałem pordzewiałe dno.. nie wygladało to tragicznie ale jak obejrzałem z bliska i poruszyłem ten syf to zaczeła sie lac benzyna na podłoge:]

Napisano
  • Autor

> zobacz czy zbiornik sie nie rozszczelnił.. ja miałem pordzewiałe dno.. nie wygladało to tragicznie

> ale jak obejrzałem z bliska i poruszyłem ten syf to zaczeła sie lac benzyna na podłoge:]

posprawdzałem wszystko, obmacałem zbiornik i przewody paliwowe... obwąchałem całe podwozie i nic... oczywiście wszystko na pracującym silniku... ani śladu wycieku

cały układ paliwowy jest suchutki... no chyba że zbiornik ma wielką dziurę od góry i przy jeździe się wychlapuje...

przystępuje więc do pierwotnego planu... wymiana wszystkiego po kolei... zaczynam od filtrów i świec...

a powiedzcie, czy może być tak że z powodu zużycia (kiepska kompresja itp) silnik może mieć większy apetyt na paliwo?

Napisano

sprawdz zbiornik na wyłaczonym silniku.. na chodzacym moze nie kapac bo sie cisnienie w zbiorniku robi..( wolno myslac zabierasz ze zbiornika paliwo to musi sie tam dostac powietrze inaczej by ci po kilku metrach zgasł gdyby był hermetyczny) i moze dlatego nie widac czy kapie..

Twoj problem polega na tym ze to auto jest zaniedbane i bycmoze to jest powodem spalania.. ziarnko do ziarnka.. nawarstwiło sie bubli i sie zsumowały..

Napisano
  • Autor

> sprawdz zbiornik na wyłaczonym silniku.. na chodzacym moze nie kapac bo sie cisnienie w zbiorniku

> robi..( wolno myslac zabierasz ze zbiornika paliwo to musi sie tam dostac powietrze inaczej by

> ci po kilku metrach zgasł gdyby był hermetyczny) i moze dlatego nie widac czy kapie..

ale jak sobie stoi to nie zostawia plam, więc też nie cieknie...

zresztą, zbiornik wygląda na zdrowy, dokładnie go obejrzałem

> Twoj problem polega na tym ze to auto jest zaniedbane i bycmoze to jest powodem spalania.. ziarnko

> do ziarnka.. nawarstwiło sie bubli i sie zsumowały..

też niestety się tego obawiam... do tego dochodzi jeżdżenie po zatłoczonym mieście krótkich odcinków w ciągle niedogrzanym aucie...

a ze względu na jego kiepski stan i prawie żadną wartość nie chce w nim topić pieniędzy...

powymieniam w nim te tanie elementy (świece, filtry itp) i jak tylko zrobi się trochę cieplej przesiadam się na rower...

Napisano

wez go zatankuj do pełna i pobujaj solidnie

kiedys miałem niesczelnosc przy rurze wlewu i na kazdym nawet łagodnym zakrecie gubiłem paliwo

a w poldzersie notorycznie korodował zbiornik paliwa od góry i dziury były na wylot

Napisano
  • Autor

świece wymienione, zobaczymy co to da... chociaż stare nie były w takim tragicznym stanie...

Napisano

Stre dobre czasy smile.gif

jak miałem aisana tez miałem takie problemy po kilku dobrych dniach studniowania i tygodniu testów palił tak że inni zazdrościli smile.gif

Napisano
  • Autor

Tylko że ja nie mam aisana...

Ale i tak sie pochwal do jakich wniosków doszedłeś po tych studiach i testach, może cos pomoże...

Bo ja już tracę cierpliwość do tego auta...

Ostatnio spalił mi co prawda 15l/100km ale to i tak sporo za dużo.

Teraz jeszcze mam w planach wymianę filtra paliwa, bo wydaje mi sie że cala zabawa ze spalaniem zaczęła się jak mi zabrakło w pracy benzyny i wlałem (z pompy do wody) litr.

Napisano

15 ? O matko...

Mi się tak działo jak właśnie miałam zabrudzony filtr (tyle, że i tak 15stu nie paliło), ale po wymianie wszystko zagrało tak jak trzeba.

Napisano
  • Autor

Filtry wymienione, oba. Czekam na efekty.

A powiedzcie jak się upewnić że termostat jest uszkodzony?

Gdzieś czytałem o różnicy w temperaturze węży przy chłodnicy?

Napisano

> Filtry wymienione, oba. Czekam na efekty.

> A powiedzcie jak się upewnić że termostat jest uszkodzony?

> Gdzieś czytałem o różnicy w temperaturze węży przy chłodnicy?

na zagrzanym aucie roznica temp miedzy dolnym a gornym wezem chlodnicy

Napisano
  • Autor

No jak ma tak koło 60- 70oC to dolny wąż jest zimny a górny ciepły...

Czyli to dobrze?

Na wszelki wypadek między zderzak i chłodnicę włożyłem karton i jest dużo lepiej. Ale ogólnie mam wrażenie że ten silnik się kiepsko grzeje. Jak włączę nagrzewnice to mi nie chce przekroczyć tych 70 st.

Napisano

> poj. 704 cm young z elektycznym gaźnikiem Aisan (zubożona wersja, na rynku od 1996 roku, na rynki

> zachodnie Young był eksportowany z silnikiem 899 cm;)

Ja też miałem agenta na aisanie.Lipiec 1995 zlosnik.gif

Napisano

> Ja też miałem agenta na aisanie.Lipiec 1995

Ciesze sie Panowie ze wyprowadziliscie mnie i wikipedie z błedu:]

Ale koledze co załozył wątek raczej te informacje nie pomoga

Napisano

Co do sprawdzenia poprawności działania termostatu, to jak odpalisz silnik po nocy to dolny wąż od chłodnicy powinien być zimny jak nagrzewa Ci się od razu po uruchomieniu autka to znaczy że termostat padł i otwarty jest "duży" obieg.

Przyczyn dużego spalania szukałbym jednak w gaźniku no i stylu jazdy.

Napisano
  • Autor

> Co do sprawdzenia poprawności działania termostatu, to jak odpalisz silnik po nocy to dolny wąż od

> chłodnicy powinien być zimny jak nagrzewa Ci się od razu po uruchomieniu autka to znaczy że

> termostat padł i otwarty jest "duży" obieg.

> Przyczyn dużego spalania szukałbym jednak w gaźniku no i stylu jazdy.

styl jazdy pewnie też chociaż staram się jeździć jak old.gif

poza tym jazda na krótkich odcinkach ciągle niedogrzanym autem...

ale jednak nawet biorąc to wszystko pod uwage to chyba pali zdecydowanie za dużo...

ale ty opisałeś sytuację w której termostat jest całkowicie otwarty przez cały czas... tak nie jest ale nie wiem czy nie otwiera się wcześniej niż te ~90 stC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.