Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 HDI problem z odpaleniem - świece żarowe?

Featured Replies

Napisano

Kręci...kręci...kręci i nie chce zapalić...

Po 5 minutach takiej zabawy załapuje i juz wszystko ok, próby odpalenia przy -14 więc tez bez tragedii.

Wymieniać świece żarowe w ciemno? czy to moze jeszcze coś innego?

Napisano

> Kręci...kręci...kręci i nie chce zapalić...

> Po 5 minutach takiej zabawy załapuje i juz wszystko ok, próby odpalenia przy -14 więc tez bez

> tragedii.

> Wymieniać świece żarowe w ciemno? czy to moze jeszcze coś innego?

Zapowietrzony układ paliwowy? problemy z jakością ON?

Napisano
  • Autor

Paliwo wciąz z tych samych stacji, co do zapowietrzenia to moze - ale np. dzisiaj przy -1st odpalił od kopa...

Stawiałem na swiece bo nigdy nie wymieniane - a auto ma przelot 180tys.

Napisano

> Paliwo wciąz z tych samych stacji, co do zapowietrzenia to moze - ale np. dzisiaj przy -1st odpalił

> od kopa...

> Stawiałem na swiece bo nigdy nie wymieniane - a auto ma przelot 180tys.

A po odpaleniu w temperaturze lekko ujemnej chodzi malinowo, czy "niezbyt chętnie" ?

Napisano
  • Autor

> A po odpaleniu w temperaturze lekko ujemnej chodzi malinowo, czy "niezbyt chętnie" ?

Dzisiaj przy -1st bez problemu odpalił, pozniej od razu prawidłowe obroty bez niepokojących innych dzwieków.

Napisano

> Dzisiaj przy -1st bez problemu odpalił, pozniej od razu prawidłowe obroty bez niepokojących innych

> dzwieków.

Hmmm...

Niby niekoniecznie świeczki, bo jedna-dwie zdechłe dawałyby mocno nierówną pracę po odpale na chłodzie...

Zasadniczo we współczesnym dieslu świeca żarowa jako taka nie jest podzespołem podlegającym planowej wymianie...

Napisano
  • Autor

> Hmmm...

> Niby niekoniecznie świeczki, bo jedna-dwie zdechłe dawałyby mocno nierówną pracę po odpale na

> chłodzie...

To tutaj jak juz odpali to chodzi równo, nie ma problemów. Tylko tak jak mówie...czym większy mróz tym dłuzej trzeba kręcic - wczoraj gdyby nie to ze aku dał rade to bym sobie pojechał hehe.gif

> Zasadniczo we współczesnym dieslu świeca żarowa jako taka nie jest podzespołem podlegającym

> planowej wymianie...

A jak jest ze swiecami? Ona po prostu pada - zero nic nie grzeje. Czy pada sobie i np. grzeje połową mocy?

Napisano

> A jak jest ze swiecami? Ona po prostu pada - zero nic nie grzeje. Czy pada sobie i np. grzeje

> połową mocy?

Niestety - nie ma reguły.

Również sporo zależy od sposobu podłączenia świec - jeżeli masz np połączone szeregowo to zdechnięcie 1 może = zdechnięcie wszystkich.

Sugerowałbym po prostu wizytę w serwisie.

Napisano
  • Autor

> Niestety - nie ma reguły.

> Również sporo zależy od sposobu podłączenia świec - jeżeli masz np połączone szeregowo to

> zdechnięcie 1 może = zdechnięcie wszystkich.

> Sugerowałbym po prostu wizytę w serwisie.

Właśnie tego się boję...że zacznie się szukanie, kombinowanie bo nie będą do końca wiedzieć co to moze byc.

Myślałem właśnie, że to swiece, ale troche wybiłeś mnie z tropu...bo jesli nie grzałyby w ogole to by nie odpalił...

Napisano

> Właśnie tego się boję...że zacznie się szukanie, kombinowanie bo nie będą do końca wiedzieć co to

> moze byc.

> Myślałem właśnie, że to swiece, ale troche wybiłeś mnie z tropu...bo jesli nie grzałyby w ogole to

> by nie odpalił...

HDI potrzebuje świec przy bardzo niskiej temperaturze.

Sprawdzenie swiec na szybko mozna zrobić bez ich wykręcania a

dostęp do nich w tym silniku jest całkiem dobry.

Potrzeba tylko multimetru (może być chinol za 15 zika).

Mozna to zrobić też za pomocą kabelka i zarówki.

Ja bym jednak celował w sprawność elektrycznej pompy paliwa.

W niskich temperaturach potrafi anemicznie pompować paliwo.

Napisano

> Właśnie tego się boję...że zacznie się szukanie, kombinowanie bo nie będą do końca wiedzieć co to

> moze byc.

> Myślałem właśnie, że to swiece, ale troche wybiłeś mnie z tropu...bo jesli nie grzałyby w ogole to

> by nie odpalił...

I tak i nie -> może kręciłeś na tyle długo, że w końcu załapał.

Może problemem jest rozrusznik - wbrew pozorom w dieslu to, że kręci nie (zawsze) jest wystarczające - musi kręcić SZYBKO, inaczej może się okazać, że temperatura sprężonego powietrza jest za niska i "żopa zbita"...

Wiesz - jedź do warsztatu, niech najpierw zdiagnozują a POTEM wymienią i reklamuj nie przyczynę ("proszę wymienić świece żarowe, bo coś słabo pali"), tylko OBJAW (coś słabo na zimnym pali, się nie znam") z zastrzeżeniem, że "najpierw diagnozujemy i wyceniamy, POTEM robimy"

Napisano
  • Autor

> I tak i nie -Może problemem jest rozrusznik - wbrew pozorom w dieslu to, że kręci nie (zawsze) jest

> wystarczające - musi kręcić SZYBKO, inaczej może się okazać, że temperatura sprężonego

> powietrza jest za niska i "żopa zbita"...

> Wiesz - jedź do warsztatu, niech najpierw zdiagnozują a POTEM wymienią i reklamuj nie przyczynę

> ("proszę wymienić świece żarowe, bo coś słabo pali"), tylko OBJAW (coś słabo na zimnym pali,

> się nie znam") z zastrzeżeniem, że "najpierw diagnozujemy i wyceniamy, POTEM robimy"

Możesz mieć rację...kręciłem nim dość długo - aż dziwne, że aku nie padł hehe.gif

Szukam właśnie po necie troche info na temat problemów z odpalaniem i właśnie dość często pojawia się problem rozrusznika - podobno hdi potrzebuje dość dużych "obrotów" rozrusznika przy startowaniu.

Skończy się tym ze w najblizszym czasie pewnie podjade do jakiegoś mechanika...niech szukają zlosnik.gif

Napisano

> HDI potrzebuje świec przy bardzo niskiej temperaturze.

No właśnie (podobno) zależy jakie.

DW10 ma dziesiątki "pododmian" o bardzo różnym stopniu komplikacji osprzętu. Te, których ja używam (DW10BTED4) mają świece "wyżarzające się" w 3-4 sek przy temp rzędu -15.

ALE - są DW10, które grzeją dobre 10-15 sek, zanim można startować i grzeją przy względnie wysokich temp.

Napisano
  • Autor

Wlasnie znalazłem u nas wątek o oleju napedowym zimowym.

Moze tutaj lezec problem...tankowalem to auto ostatnio okolicach długiego weekendu listopadowego hmm.gif

Czyli pewnie paliwo jeszcze nie zimowe...

Napisano

> ALE - są DW10, które grzeją dobre 10-15 sek, zanim można startować i grzeją przy względnie wysokich

> temp.

Xsara to DW 10 RHY mam taki sam i umnie do -10 to nawet kontrolka się nie zaświeci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.