Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sekwencyjna instalacja LPG w silniku bez

Featured Replies

Napisano

Wtrysku sekwencyjnego noPB?

Ma to sens

Pacjent, Palio Weekend 1,2 8V

Dylemat, co założyć zlosnik.gif

Napisano

> Wtrysku sekwencyjnego noPB?

> Ma to sens

> Pacjent, Palio Weekend 1,2 8V

> Dylemat, co założyć

Obojętnie, byleby wtryski miały 1-2omy zeby dały radę w ful grupie i to wszystko

Napisano

> Wtrysku sekwencyjnego noPB?

> Ma to sens

> Pacjent, Palio Weekend 1,2 8V

> Dylemat, co założyć

Stag 4 spokojnie sobie poradzi

Napisano
  • Autor

To jeszcze zadam dodatkowe pytanie.

Czy do silnika 1,2 8V, jest sens ładować sekwencję?

obawiam się że koszt instalacji będzie równy kosztowi auta hahaha.gif

Napisano

> To jeszcze zadam dodatkowe pytanie.

> Czy do silnika 1,2 8V, jest sens ładować sekwencję?

> obawiam się że koszt instalacji będzie równy kosztowi auta

Do tego silnika spokojnie wystarczy II generacja. Z porządnymi podzespołami to koszt max. 1500 zł. Do sekwencji potrzebne będą szybkie, dobre wtryski - co znacznie zwiększy koszt instalacji. IMHO nie warto ...

Napisano

> To jeszcze zadam dodatkowe pytanie.

> Czy do silnika 1,2 8V, jest sens ładować sekwencję?

> obawiam się że koszt instalacji będzie równy kosztowi auta

Stag 4 + Tomasseto + Raile - za 1800 PLN spokojnie mozna znalezc jak nie taniej. Taki zestaw wystarczy (choc nie jest z gornej polki)

Napisano

> Do tego silnika spokojnie wystarczy II generacja. Z porządnymi podzespołami to koszt max. 1500 zł.

> Do sekwencji potrzebne będą szybkie, dobre wtryski - co znacznie zwiększy koszt instalacji.

> IMHO nie warto ...

Jakie szybkie dobre wtryski? Mam w takim samym silniku choc w Punto zwykle Raile i dziala. Koszt 1800 PLN za calosc. Roznica 300 PLN w stosunku do II generacji. Wczesniej mialem II generacje w tym samym aucie (zalozona przez poprzedniego wlasciciela-instalcja Tartarini Tec 99) i powiem tak ze byly ciagle problemy z rozruchem na zimnym- szaraplo, gasl trzeba bylo czekac az silnik rozgrzeje sie do minimum polowy skali . Ze wzgeldu na EOBD i 2 sondy lambda (tzn w moim aucie tak jest- byc moze w Palio nie) ten silnik niezbyt nadaje sie do II generacji- choc jak sie ktos uprze to da sie

Napisano

> Jakie szybkie dobre wtryski? Mam w takim samym silniku choc w Punto zwykle Raile i dziala...

Oj chyba nie takim samym - jeżeli masz na myśli Punto2 ...

W Punto2 wtrysk benzyny jest sekwencyjny i czasy wtrysków są znacznie dłuższe ...

Można by ewentualnie w Stag 4 lub 300+ ustawić opcję pojedynczego wtrysku na cykl pracy silnika, ale nie słyszałem jeszcze żeby to się u kogoś sprawdzało, a fachowcy od lpg nie mają czasu eksperymentować i nie wiadomo jak to się sprawuje w praktyce ...

Napisano

> ... Czy do silnika 1,2 8V, jest sens ładować sekwencję? ...

Zależy jakie przebiegi robisz i w jakim zakresie obrotów używasz autka.

Na 2 gen. spadek mocy będzie bardzo zauważalny ...

Warto jeszcze zwrócić uwagę, że na sekwencyjnej instalacji mniej pali, za to później się przełącza (spala więcej benzyny), no i części są droższe.

Ale kultura pracy silnika jest znacznie przyjemniejsza.

Napisano
  • Autor

> Zależy jakie przebiegi robisz i w jakim zakresie obrotów używasz autka.

Rocznie około 35-40 tysięcy.

Obroty, cóż palio ma krótką skrzynię, przy 100km/h na piątym biegu jest w okolicy 3500rpm.

W grę wchodzi zmiana skrzyni na dłuższą, ale to z czasem

> Na 2 gen. spadek mocy będzie bardzo zauważalny ...

> Warto jeszcze zwrócić uwagę, że na sekwencyjnej instalacji mniej pali, za to później się przełącza

> (spala więcej benzyny), no i części są droższe.

> Ale kultura pracy silnika jest znacznie przyjemniejsza.

Mając do tej pory w SC "drugą" generacje, nie zmieniłem nic poza filtrami. a zrobione ma ~270000.

Jedno na pewno będzie droższe, butla. Musi iść pod podłogę, w kosz.

No nic, podjadę i zapytam lokalnie ile chcą.

Napisano

> Rocznie około 35-40 tysięcy.

> Obroty, cóż palio ma krótką skrzynię, przy 100km/h na piątym biegu jest w okolicy 3500rpm.

Pytałem o obroty w kontekście spadku mocy, ale faktycznie w PSA jest krótka skrzynia.

> W grę wchodzi zmiana skrzyni na dłuższą, ale to z czasem

No to powiem tak - zmieniaj skrzynię jak najprędzej , możesz dużo zaoszczędzić na zmianie skrzyni przy takich przebiegach. W BXie założyłem skrzynię z dłuższymi przełożeniami i spala mi jakieś 1-1,5 l lpg mniej na 100km. Skrzynię kupiłem za 200 zł i musiałem wymienić synchronizator, ale po ok. 10 tys. km zwrócił mi się koszt skrzyni - licząc lpg, przy benzynie zwróciłby się jeszcze szybciej ...

> Mając do tej pory w SC "drugą" generacje, nie zmieniłem nic poza filtrami. a zrobione ma ~270000.

Bardzo mocny argument przemawiający za 2 generacją, ale w palio z 75KM zostanie Ci jakieś 65 lub troszkę więcej ...

Napisano
  • Autor

> Pytałem o obroty w kontekście spadku mocy, ale faktycznie w PSA jest krótka skrzynia.

> No to powiem tak - zmieniaj skrzynię jak najprędzej , możesz dużo zaoszczędzić na zmianie skrzyni

> przy takich przebiegach. W BXie założyłem skrzynię z dłuższymi przełożeniami i spala mi jakieś

> 1-1,5 l lpg mniej na 100km. Skrzynię kupiłem za 200 zł i musiałem wymienić synchronizator, ale

> po ok. 10 tys. km zwrócił mi się koszt skrzyni - licząc lpg, przy benzynie zwróciłby się

> jeszcze szybciej ...

Teraz, uzywając tylko noPB, średnie spalanie mam na poziomie 6,5/100.

Prędkości niewielkie, maks 110 (więcej nie ma gdzie i pogoda nie ta, z naciskiem na nie ma gdzie). Na LPG liczę na 9/100

> Bardzo mocny argument przemawiający za 2 generacją, ale w palio z 75KM zostanie Ci jakieś 65 lub

> troszkę więcej ...

Może z czasem przyjdzie BLOS...ale i tak najpierw muszę założyć LPG biglaugh.gif

Napisano

> ... Może z czasem przyjdzie BLOS...ale i tak najpierw muszę założyć LPG

Od razu celuj w BLOSa - tylko musisz dogadać się z dobrym gazownikiem.

Miałem BLOSa w BXie na sterowniku AL604 - silnik krokowy ze śrubą i na BLOSie chodził pięknie.

Jeżeli gazonik założyłby Ci używany komputer tego typu z BLOSem to powinieneś zapłacić tylko ok. 200 zł więcej niż za 2 generację z porządnym komputerem lpg.

Jest jeden problem - Yaboll nie dał rady wysterować BLOSa w punto z takim silnikiem, ale z kolei na centomanii jakoś jeżdżą na BLOSach ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.