Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3 pytanka ubezpieczeniowe - likwidacja szkody

Featured Replies

Napisano

1. Czy w przypadku wspolwiny ubezpieczyciel pokrywa koszt przegladu po zabraniu dowodu rejestracyjnego? czy moze tylko w polowie?

2. Czy to mozliwe, ze zostala orzeczona szkoda calkowita "ot tak sobie" bez zadnych kalkulacji naprawy? dostalem tylko liste rzeczy do naprawy/wymiany wartosc przed szkoda, wartosc po szkodzie i tyle w ekspertyzie - bez zadnych wyliczen orzeczono szkode calkowita

3. Rzeczoznawca wycenil wartosc wraku motocykla na 1000zl, co jest chora kwota zwazywszy, ze moto ma rozwalony caly przod, a sprawne sztuki chodza po niecale 2000zl, jest tam jakis zapis, ze pomagaja sprzedac pojazd po cenie takiej jak wycenili i teraz pytanie czy da sie zrobic taki patent:

- niech oni wystawia na aukcje, czy w jakikolwiek sposob znajda kogos kto jest w stanie to kupic, taka firma na bank nie zaoferuje 1000zl, tylko powiedzmy jakies 600zl (w optymistycznej wersji). Czy wtedy mam prawo im nie sprzedac tylko zachowac moto dla siebie ale zadac wyplaty roznicy (powiedzmy owe 400zl)? chodzi o to, zeby jakos realniej wycenic wrak, ale chce go sobie zachowac

Napisano

> 1. Czy w przypadku wspolwiny ubezpieczyciel pokrywa koszt przegladu po zabraniu dowodu

> rejestracyjnego? czy moze tylko w polowie?

nie pokrywa

> 2. Czy to mozliwe, ze zostala orzeczona szkoda calkowita "ot tak sobie" bez zadnych kalkulacji

> naprawy? dostalem tylko liste rzeczy do naprawy/wymiany wartosc przed szkoda, wartosc po

> szkodzie i tyle w ekspertyzie - bez zadnych wyliczen orzeczono szkode calkowita

powinna byc kalkulacja nawet banalnie prostra - czesci koszt i koszt pracy

> 3. Rzeczoznawca wycenil wartosc wraku motocykla na 1000zl, co jest chora kwota zwazywszy, ze moto

> ma rozwalony caly przod, a sprawne sztuki chodza po niecale 2000zl, jest tam jakis zapis, ze

> pomagaja sprzedac pojazd po cenie takiej jak wycenili i teraz pytanie czy da sie zrobic taki

> patent:

> - niech oni wystawia na aukcje, czy w jakikolwiek sposob znajda kogos kto jest w stanie to kupic,

> taka firma na bank nie zaoferuje 1000zl, tylko powiedzmy jakies 600zl (w optymistycznej

> wersji). Czy wtedy mam prawo im nie sprzedac tylko zachowac moto dla siebie ale zadac wyplaty

> roznicy (powiedzmy owe 400zl)? chodzi o to, zeby jakos realniej wycenic wrak, ale chce go

> sobie zachowac

jezeli wystawia na aukcje to i oferta jest ty ja przyjmujesz i masz kase za wrak oraz wyplate roznicy pomiedzy pierwsza wycena wraku a faktyczna cena jaka za wrak otrzymales - jezeli nie sprzedasz to... masz dalej wrak warty 1000 zl i odszkodowanie adekwatnie do tej wartosci wraku dostosowane

Napisano

Nie wiem jakie były okoliczności zdarzenia... ale w przypadku stłuczki 3 aut (wjechanie w tzw " dupkę") W pojazd 1 wali pojazd 2 a w pojazd 2 pojazd 3... to w takim wypadku 2-mu oddają połowę kosztów przeglądu a pierwszemu całość....pozdrawiam

Co do wysokości wypłacanego odszkodowania możesz składać odwołanie.

Jeżeli chodzi o pomoc TU przy sprzedaniu wraku to jeżeli wartość wraku wycenili na 1000zł a jakaś firma zaproponuje Ci np. 600zł to sprzedajesz im to za 600zł aTU jest zobowiązane wypłacić Ci różnicę...czyli w tym wypadku jest to 400zł. pozdrawiam...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jakie były okoliczności zdarzenia...

wyprzedzalem na zakazie na glownej drodze, z podporzadkowanej wyjechalo auto - policja dala mi mandat, ale uznali wine auta, a ubezpieczyciel uznal wspolwine, bo wyprzedzaniem sie przyczyniem

> Jeżeli chodzi o pomoc TU przy sprzedaniu wraku to jeżeli wartość wraku wycenili na 1000zł a jakaś

> firma zaproponuje Ci np. 600zł to sprzedajesz im to za 600zł aTU jest zobowiązane wypłacić Ci

> różnicę...czyli w tym wypadku jest to 400zł. pozdrawiam...

sek w tym, ze koniecznie chcialbym sobie zostawic wrak, aczkolwiek wolalbym uzyskac za niego realne odszkodowanie

Napisano

> nie pokrywa

> powinna byc kalkulacja nawet banalnie prostra - czesci koszt i koszt pracy

> jezeli wystawia na aukcje to i oferta jest ty ja przyjmujesz i masz kase za wrak oraz wyplate

> roznicy pomiedzy pierwsza wycena wraku a faktyczna cena jaka za wrak otrzymales - jezeli nie

> sprzedasz to... masz dalej wrak warty 1000 zl i odszkodowanie adekwatnie do tej wartosci wraku

> dostosowane

ja bym jeszcze dodal, ze o aukcji dowie sie, jesli ktos zaoferuje wiecej niz 1000. jesli bedzie oferent np na max 500, to raczej sie nie dowie. zostanie tylko wycena wraku na 1000, wyplacamy roznice i zapraszamy do sadu po reszte frown.gif

Napisano

> 1. Czy w przypadku wspolwiny ubezpieczyciel pokrywa koszt przegladu po zabraniu dowodu

> rejestracyjnego? czy moze tylko w polowie?

Jeżeli współwina to każdy robi ze swojego AC - kwestia zapisu w OWU.

> 2. Czy to mozliwe, ze zostala orzeczona szkoda calkowita "ot tak sobie" bez zadnych kalkulacji

> naprawy? dostalem tylko liste rzeczy do naprawy/wymiany wartosc przed szkoda, wartosc po

> szkodzie i tyle w ekspertyzie - bez zadnych wyliczen orzeczono szkode calkowita

Czasem wystarczy spojrzeć i widać to gołym okiem.

ALE - generalnie zawsze w decyzji dostawałem skrócone info co było do naprawy, co do wymiany (czasem 2 strony tego było), informację jaki jest szacunkowy koszt naprawy, jaka jest wartość pojazdu w dniu szkody, wartość pozostałości i decyzję o całce zgodnie z OWU

> 3. Rzeczoznawca wycenil wartosc wraku motocykla na 1000zl, co jest chora kwota zwazywszy, ze moto

> ma rozwalony caly przod, a sprawne sztuki chodza po niecale 2000zl, jest tam jakis zapis, ze

> pomagaja sprzedac pojazd po cenie takiej jak wycenili i teraz pytanie czy da sie zrobic taki

> patent:

A co stoi w OWU ?

Patrz na OWU - nic innego WYMAGAĆ nie możesz.

> - niech oni wystawia na aukcje, czy w jakikolwiek sposob znajda kogos kto jest w stanie to kupic,

> taka firma na bank nie zaoferuje 1000zl, tylko powiedzmy jakies 600zl (w optymistycznej

> wersji). Czy wtedy mam prawo im nie sprzedac tylko zachowac moto dla siebie ale zadac wyplaty

> roznicy (powiedzmy owe 400zl)? chodzi o to, zeby jakos realniej wycenic wrak, ale chce go

> sobie zachowac

A potem ktoś kupi funkiel sztukę... Echhh...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.