Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panowie, ja zupełnie na poważnie.....Mazda

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie proszę o ci którzy się znacie...........

Czy Mazda 6 to tylko tak wygląda...........czy to ma rzeczywiście coś wspólnego z Fordem??

Wiem że historycznie Mazda kręciła z Fordem ale chodzi mi o tę nową "6".

Wygląda jak Mondeo, jeździ się tym jak Mondeo............no nie wiem.

Nie mam na ten temat żadnych informacji a kolega utrzymuje że jego auto nie ma absolutnie NIC wspólnego z Fordem.

Niestety - jeden mój znajomy już tak mówił o swoim Volvo V50 a według mnie to jest Focuszlosnik.gif.

Nie mam sympatii ani antypatii do tych marek - większość i tak leży poza moim zasięgiem finansowym - chciałbym po prostu z ciekawości wiedzieć.

Napisano

stu z ciekawości wiedzieć.

nie ma wspólnego nic z fordem pod względem części

być może ma coś wspólnego pod względem podobnych rozwiązań konstrukcyjnych

Napisano

> Niestety - jeden mój znajomy już tak mówił o swoim Volvo V50 a według mnie to jest Focus.

bo to jest focus w droższej budzie zlosnik.gif

Napisano

> bo to jest focus w droższej budzie

a to jest MK ... tutaj się PODOBNO nie spamuje skromny.gif

Napisano

> Powiedzcie proszę o ci którzy się znacie...........

> Czy Mazda 6 to tylko tak wygląda...........czy to ma rzeczywiście coś wspólnego z Fordem??

> Wiem że historycznie Mazda kręciła z Fordem ale chodzi mi o tę nową "6".

> Wygląda jak Mondeo,

przepraszam, czy mógłbyś nie obrażać tej Mazdy confused.gifyikes.gif

> jeździ się tym jak Mondeo............no nie wiem.

> Nie mam na ten temat żadnych informacji a kolega utrzymuje że jego auto nie ma absolutnie NIC

> wspólnego z Fordem.

ten kolega ma rację zlosnik.gif

> Niestety - jeden mój znajomy już tak mówił o swoim Volvo V50 a według mnie to jest Focus.

a ten się mylił hehe.gif

Napisano

> bo to jest focus w droższej budzie

I do tego sknocony Volvo dostało gorsza ocenę w testach zderzeniowych od Forda hehe.gif

Napisano
  • Autor

> przepraszam, czy mógłbyś nie obrażać tej Mazdy

O przepraszam. Z wyglądu to taka sama kopa siana jak Mondeo - gdyby nie ograniczenia finansowe to bym sobie taki kupił bo mnie osobiście się ta kopa siana podoba.

W środku też tak samo brzydkozlosnik.gif.

> ten kolega ma rację

Z przykrością więc będę musiał przestać mu dokuczaćzlosnik.gif.

> a ten się mylił

A temu nie mogę powiedzieć bo to mój technikzlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Czy Mazda 6 to tylko tak wygląda...........czy to ma rzeczywiście coś wspólnego z Fordem??

Z tego co czytałem w jakimś artykule o aktualnej Maździe 6, to jest zbudowana na nieco zmodyfikowanej płycie podłogowej z poprzedniej Mazdy 6. A to z kolei była wspólna konstrukcja z Fordem.

W necie też o tym piszą, np. tu

"The Ford CD3 platform (for "C/D-class", also called Mazda GG/GY platform) is a Ford global midsize car automobile platform. It was designed by Mazda."

Napisano

> a w jakims programie moto mowili ze mazda 3 to focus pod spodem

bo Mazda 3 BK taka jak ja mam, czyli poprzedni model, jest na płycie podłogowej Focusa i ma z nimi sporo wspólnych części ok.gif

Natomiast Mazda 6 zwłaszcza ta o któej mowa to Mazda a nie Ford wink.gif

Napisano

> Z tego co czytałem w jakimś artykule o aktualnej Maździe 6, to jest zbudowana na nieco

> zmodyfikowanej płycie podłogowej z poprzedniej Mazdy 6. A to z kolei była wspólna konstrukcja

> z Fordem.

> W necie też o tym piszą, np. tu

> "The Ford CD3 platform (for "C/D-class", also called Mazda GG/GY platform) is a Ford global midsize

> car automobile platform. It was designed by Mazda."

"The Mazda G platform is an automobile platform for midsize cars. It has been used by a number of vehicles from Mazda in Japan and abroad.

Prior to 1981, Mazda coded the rear wheel drive Capella platform as "S1" in the VIN code. This chassis was dropped for the Capella, but retained (in a modified form) for the RX-7 as the Mazda F platform"

http://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_G_platform#GG

"Mazda G platform - Definition

The Mazda G platform is an automobile platform for midsize cars. It has been used by a number of vehicles from Mazda and Ford Motor Company in Japan and abroad. Ford has adopted the GG version of this platform as its global CD3 platform."

http://www.wordiq.com/definition/Mazda_G_platform

Napisano

> Ford has adopted the GG version of this platform as its global CD3 platform

No to wszystko się zgadza - ja też pisałem że "The Ford CD3 platform is a Ford global midsize car automobile platform. It was designed by Mazda" smile.gif

Gorex zadał pytanie: "Czy Mazda 6 to tylko tak wygląda... czy to ma rzeczywiście coś wspólnego z Fordem?"

I odpowiedź brzmi chyba "tak, ma coś wspólnego" zlosnik.gif

Napisano

> Wszystko się zgadza - ja też pisałem że "The Ford CD3 platform is a Ford global midsize car

> automobile platform. It was designed by Mazda"

> Gorex zadał pytanie: "Czy Mazda 6 to tylko tak wygląda... czy to ma rzeczywiście coś wspólnego z

> Fordem?"

> I odpowiedź brzmi chyba "tak, ma coś wspólnego"

Khem khem...

Mondeo MK IV

"The fourth generation Mondeo (codename: CD345) was officially unveiled in 5-door production form in late 2006. Based on the EUCD platform developed with Volvo[citation needed], the platform is the same used in the new large MPVs Galaxy and S-MAX, but not the North American Ford Fusion or the Mazda Atenza in Japan. It will also possibly be used for several Volvos."

Napisano

Po zawieszeniu widać, że nowe 6 to rozwinięcie starego 6. Z kolei nowy mondek ma zawias zupełnie inny niż poprzednia generacja, bardzo podobny (te same rozwiązania, inne kształty ramy zawieszenia) do tego z M6. Stopień pokrewieństwa na pewno mniejszy niż w Foce i M3.

Napisano

> Khem khem...

> Mondeo MK IV

> "The fourth generation Mondeo (codename: CD345) was officially unveiled in 5-door production form

> in late 2006. Based on the EUCD platform developed with Volvo[citation needed], the platform

> is the same used in the new large MPVs Galaxy and S-MAX, but not the North American Ford

> Fusion or the Mazda Atenza in Japan. It will also possibly be used for several Volvos."

Czyli podsumowanie jest takie, że Mazda 6 ma dużo wspólnego z Fordem, bo na tej samej płycie podłogowej Ford produkuje kilka swoich modeli CD. Natomiast konkretnie Ford Mondeo ma inną płytę podłogową. zlosnik.gif

Napisano

> Czyli podsumowanie jest takie, że Mazda 6 ma dużo wspólnego z Fordem, bo na tej samej płycie

> podłogowej Ford produkuje kilka swoich modeli CD. Natomiast konkretnie Ford Mondeo ma inną

> płytę podłogową.

spadaj hahaha.gif

Napisano

> spadaj

hehe.gif

tak swoją drogą to ciekawe, po jaką cholere zastosowali coś innego, skoro mieli do dyspozycji sprawdzoną i dobrą płytę od Mazdy.

Napisano

> stu z ciekawości wiedzieć.

> nie ma wspólnego nic z fordem pod względem części

> być może ma coś wspólnego pod względem podobnych rozwiązań konstrukcyjnych

widzę, że Kolega jest Mazda-insajder zlosnik.gif

Czy wszystkie trójki i szóstki idą na europejski rynek z Japonii?

Jak wygląda aktualnie sytuacja z problemami lakierniczo-korozyjnymi grinser006.gif w fabrycznie NOWYCH Mazdach?

Napisano

> widzę, że Kolega jest Mazda-insajder

> Czy wszystkie trójki i szóstki idą na europejski rynek z Japonii?

> Jak wygląda aktualnie sytuacja z problemami lakierniczo-korozyjnymi w fabrycznie NOWYCH Mazdach?

Może ja dam swoje uwagi

Mam Mazdę z 2002 roku i nie mam problemów z korozją ani lakierem (ale nie jest to 3 ani 6). Kolega z pracy ma 2 letnią 3 i narzeka bardzo na jakość lakieru. Łatwo się rysuje, ma już sporo odprysków od kamyków. Nie wiem jak z zabezpieczeniem antykorozyjnym newralgicznych miejsc jak np nadkola.

Napisano

ard M3.

nie żebym się czepiał ... ale pokaż mi palcem w którym miejscu widać podobieństwo zawieszenia starej i nowej Mazdy 6 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> spadaj

Nie słuchaj Miśka. On ma Fordazlosnik.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.