Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozwiercona przepustnica - problem

Featured Replies

Napisano

Witam

Ja z kącika obok zasięgnąć chciałem porady, bo u nas nikt nic takiego nie robił, to i nikt nie pomoże. grinser006.gif

Pacjent to Fiat Uno 1.5 SPi na Bosch Mono-jetronic. Robiłem już 3 podejścia z rozwierconą przepustnicą i ciągle efekt jest do bani.

Przepustka rozwiercona z 38mm na 42mm. Sterowanie wolnymi obrotami odbywa się poprzez silnik krokowy, który uchyla przepustnicę. Wtryskiwacz jest tuż na przepustnicą.

Talerzyk dorabiałem sam, wg mnie jest zrobiony ok i nie ma szczelin, gdy jest zamknięta przepustnica.

W oryginalnej przepustnicy tuż przy ośce są 2 małe dziurki fi 1.5mm. Domyślam się że są one po to aby mieszanka spływała przez nie do kolektora znad ośki.

Pierwszy raz jak założyłem większą przepustnicę to nie było w niej tych dziurek. Efekt był taki, że auto jeździło i wszystko było w miarę ok, tylko wolne obroty były strasznie nierówne tak jakby przerywał, no i na zimno bardzo nie równo pracował po odpaleniu.

Drugie podejście było taki, że wywierciłem 2 otworki, tak jak w oryginale po 1.5mm każdy. Dziś założyłem i to samo na zimno obroty powoli się zmniejszają, silnik zaczyna się dławić i znowu podskakują na wyższe i tak w koło zanim nie nabierze temp. Jak już jest ciepły to równiej chodzi, ale przy schodzeniu z obrotów, jak już spadnie na bieg jałowy to jest takie przydławienie na chwilkę i potem już równiej chodzi.

Trzecie podejście było takie, że powiększyłem jednen z tych otworów na 2,5mm, bo myślałem, że może przy większej średnicy talerzyka i otwory też muszą być większe. Nie dało to żadnego efektu, a może nawet delikatnie się pogorszyło.

Co może być nie tak? Dodam że TPS jest ustawiony tak jak fabryczny, może go trzeba jakoś przeregulować? Tylko że to nie jest taki zwykły TPS, tylko mono bosch i jest trochę zakecony w porównaniu z normalnym.

Może ktoś potrafi powiedzieć, jakie zadanie mają te dwa otwory w przepustnicy?

Pozdrawiam

Napisano

U mnie podobne objawy z niskimi obrotami są po zmianie przepustnicy spowodowane krokowcem.

Napisano

> Witam

> Ja z kącika obok zasięgnąć chciałem porady, bo u nas nikt nic takiego nie robił, to i nikt nie

> pomoże.

> Pacjent to Fiat Uno 1.5 SPi na Bosch Mono-jetronic. Robiłem już 3 podejścia z rozwierconą

> przepustnicą i ciągle efekt jest do bani.

> Przepustka rozwiercona z 38mm na 42mm. Sterowanie wolnymi obrotami odbywa się poprzez silnik

> krokowy, który uchyla przepustnicę. Wtryskiwacz jest tuż na przepustnicą.

> Talerzyk dorabiałem sam, wg mnie jest zrobiony ok i nie ma szczelin, gdy jest zamknięta

> przepustnica.

> W oryginalnej przepustnicy tuż przy ośce są 2 małe dziurki fi 1.5mm. Domyślam się że są one po to

> aby mieszanka spływała przez nie do kolektora znad ośki.

> Pierwszy raz jak założyłem większą przepustnicę to nie było w niej tych dziurek. Efekt był taki, że

> auto jeździło i wszystko było w miarę ok, tylko wolne obroty były strasznie nierówne tak jakby

> przerywał, no i na zimno bardzo nie równo pracował po odpaleniu.

> Drugie podejście było taki, że wywierciłem 2 otworki, tak jak w oryginale po 1.5mm każdy. Dziś

> założyłem i to samo na zimno obroty powoli się zmniejszają, silnik zaczyna się dławić i znowu

> podskakują na wyższe i tak w koło zanim nie nabierze temp. Jak już jest ciepły to równiej

> chodzi, ale przy schodzeniu z obrotów, jak już spadnie na bieg jałowy to jest takie

> przydławienie na chwilkę i potem już równiej chodzi.

> Trzecie podejście było takie, że powiększyłem jednen z tych otworów na 2,5mm, bo myślałem, że może

> przy większej średnicy talerzyka i otwory też muszą być większe. Nie dało to żadnego efektu, a

> może nawet delikatnie się pogorszyło.

> Co może być nie tak? Dodam że TPS jest ustawiony tak jak fabryczny, może go trzeba jakoś

> przeregulować? Tylko że to nie jest taki zwykły TPS, tylko mono bosch i jest trochę zakecony w

> porównaniu z normalnym.

> Może ktoś potrafi powiedzieć, jakie zadanie mają te dwa otwory w przepustnicy?

> Pozdrawiam

w podpisie widze ze masz lpg, mozliwe ze reduktor niedaje juz rady, wiecej konkretow tzn. chodzi nierowno na benzinku czy na lpg, jesli na LPG,to stawiam na reduktor, doregenaracji lub co bardziej polecane to wymiama ----- zdarza sie mialem podobne objawy u siebie w scs 1,1spi z lpg brc

Napisano
  • Autor

> w podpisie widze ze masz lpg, mozliwe ze reduktor niedaje juz rady, wiecej konkretow tzn. chodzi

> nierowno na benzinku czy na lpg, jesli na LPG,to stawiam na reduktor, doregenaracji lub co

> bardziej polecane to wymiama ----- zdarza sie mialem podobne objawy u siebie w scs 1,1spi

> z lpg brc

Sytuacja opisana to tylko i wyłącznie praca na benzynie. LPG to inna bajka, najpierw chciałbym zrobić aby na benzynce śmigało na większej przepustce a dopiero potem będę regulował LPG.

Napisano
  • Autor

> U mnie podobne objawy z niskimi obrotami są po zmianie przepustnicy spowodowane krokowcem.

Co masz konkretnie na myśli? Krokowiec na pewno działa poprawnie, bo na ori przepustnicy wszystko jest ok na tym samym krokowcu.

Napisano

> Co masz konkretnie na myśli? Krokowiec na pewno działa poprawnie, bo na ori przepustnicy wszystko

> jest ok na tym samym krokowcu.

Czasem falowanie obrotów na niskich na zimnym, czasem gaśnie na dojeździe do świateł lub obroty spadają bardzo nisko (przydławienie) po czym wszystko wraca do normy.

Już dawno miałem z tym jechać ale jakoś sie nie udało...

Napisano

wg mnie za malo paliwa a za duzo powietrza i nie wyrabia. zmieniales moze wtryskiwacz na mocniejszy?

Napisano
  • Autor

> wg mnie za malo paliwa a za duzo powietrza i nie wyrabia. zmieniales moze wtryskiwacz na

> mocniejszy?

Wtryskiwacz został oryginalny.

Być może masz rację, ale jeśli na zimnym nierówno pracuje i w pewnym momencie krokowy przymyka przepustnice, żeby wyrównać obroty to wtedy powinien zacząć dobrze chodzić, a on jeszcze bardziej się dławi. Z resztą widać jak paliwo spływa po przepustnicy, z resztą tak samo się dzieje na ori przepustnicy.

Napisano

> Wtryskiwacz został oryginalny.

> Być może masz rację, ale jeśli na zimnym nierówno pracuje i w pewnym momencie krokowy przymyka

> przepustnice, żeby wyrównać obroty to wtedy powinien zacząć dobrze chodzić, a on jeszcze

> bardziej się dławi. Z resztą widać jak paliwo spływa po przepustnicy, z resztą tak samo się

> dzieje na ori przepustnicy.

jak mowisz ze paliwo splywa po sciankach przepustnicy to sprobuj podmienic na inny wtrysk bo byc moze ten sie konczy i zamiast rozpylac leje paliwo

Napisano
  • Autor

> jak mowisz ze paliwo splywa po sciankach przepustnicy to sprobuj podmienic na inny wtrysk bo byc

> moze ten sie konczy i zamiast rozpylac leje paliwo

Trochę źle się wyraziłem, widać jak spływa po talerzyku. Dzieje się tak i na oryginalnej i na większej przepustnicy póki silnik jest nienagrzany, tylko że na oryginalnej chodzi idealnie równo, a na większej już nie i tak jakby przerywa. I właśnie te otworki w talerzyku są chyba po to żeby to paliwo spływało przez nie i zostało zassane i nie wiem czy kluczem do moich problemów nie jest właśnie średnica tych otworków.

Napisano

paliwa mu brakuje tez tak miałem

Napisano
  • Autor

> paliwa mu brakuje tez tak miałem

Chyba doszedłem czemu tak się działo. Delikatnie źle był ustawiony TPS, co w mono bosch ma podobno bardzo duże znaczenie. W sobotę kolejne testy.

PS jak u siebie rozwiązałeś ten problem?

Napisano

> Chyba doszedłem czemu tak się działo. Delikatnie źle był ustawiony TPS, co w mono bosch ma podobno

> bardzo duże znaczenie. W sobotę kolejne testy.

> PS jak u siebie rozwiązałeś ten problem?

zeton dolał paliwa programem

Napisano

> Chyba doszedłem czemu tak się działo. Delikatnie źle był ustawiony TPS, co w mono bosch ma podobno

> bardzo duże znaczenie. W sobotę kolejne testy.

> PS jak u siebie rozwiązałeś ten problem?

A nie jest ona aby wypolerowana za mocno ? Bo jak duża P z spi to warto by zadbać co by powierzchnia miała odpowiednie ryski, żeby ładnie odparowywało, a nie miało tendencji do spływania hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A nie jest ona aby wypolerowana za mocno ? Bo jak duża P z spi to warto by zadbać co by

> powierzchnia miała odpowiednie ryski, żeby ładnie odparowywało, a nie miało tendencji do

> spływania

Sama obudowa po rozwierceniu nie była obrabiana niczym, widać na niej takie wyczuwalne pod palcem ślady po toczeniu/frezowaniu. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.