Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MkIII centralny/alarm EDYTOWANY

Featured Replies

Napisano

Miałem dziś dziwną sytuację:

Wróciłem ze sklepu, zamknąłem auto i poszedłem do domu. Po kilku minutach alarm zaczął wyć. Wyłączyłęm go.

Sprawdziłem, czy auto odpali - odpalił. Szyby sprawdziłem, czy domknięte - ok. Otworzyłem i zamknąłem wszystkie drzwi. Zamknąłem go z pilota - zamknął się. Ale - jak chciałem zaryglować (drugie naciśnięcie pilota), to kierunkowskazy się nie zaświcają. Przy otwieraniu owszem - mrugną. Ale przy ryglowaniu już nie (a wcześniej mrugały).

Centralny działa u mnie tak - zamykanie - jedno naciśnięcie i się zamyka bez kierunków. Drugie naciśnięcie i kierunki mrugną i się drzwi ryglują. Otwieranie - naciskam przycisk i kierunki mrugną a auto się otwiera. Tzn. tak było.

Co można zobaczyć, sprawdzić? Co ewentualnie mogło się spsuć?

EDYTA:

Musiałem jechać do sklepu i co zauważyłem - kontrolka otwartych drzwi się świeciła. Bagażnik jakimś dziwnym sposobem był niedomknięty... Domknąłem go i jest ok, rygluje się i mruga kierunkami.

PS. Czy właśnie ryglowanie zabezpieczy przed samootwarciem się zamka? Bo nic innego mi nie przychodzi do głowy czemu ta cholera się otworzyła.

Napisano

bagażnika nie zamknąłeś poprzednio dlatego auto nie potwierdziło mrugnięciem podwójnego ryglowania. Do otwierania bagażnika z zewnątrz można użyć przycisku, który znajduje się nad tablica rejestracyjną miedzy światłami oświetlenia tejże tablicy. Ten guzik to nic innego jak listwa z mikrostykami, często się wygniatają i stąd takie czary. Na mondeoklubpolska temat jest opisany, chyba nawet w artykułach. Bardzo łatwo można to naprawić. BTW -> TTTM

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> bagażnika nie zamknąłeś poprzednio dlatego auto nie potwierdziło mrugnięciem podwójnego ryglowania.

Być może. Nie zawsze używam ryglowania, a bagażnika używałem ostatnio w piątek.

> Do otwierania bagażnika z zewnątrz można użyć przycisku, który znajduje się nad tablica

> rejestracyjną miedzy światłami oświetlenia tejże tablicy.

Jego używam najczęściej.

> Ten guzik to nic innego jak listwa z

> mikrostykami, często się wygniatają i stąd takie czary.

No jakoś tak się go delikatnie naciska. Właśnie przy pierwszym użyciu zauważyłem, że nie jest to mechaniczny przycisk jak w MKI czy II lub w Primerze miałem, ale właśnie elektrycznie otwierany.

> Na mondeoklubpolska temat jest

> opisany, chyba nawet w artykułach. Bardzo łatwo można to naprawić. BTW - TTTM

Poszukam.

> Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano

OT zaloze sie, ze temp byla na minusie

mialem podobnie ostatnio, nie moglem padaki zamknac, przelecialem pudlo IDSem nie wykazal bledow, zdarzylo sie tylko raz niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> OT zaloze sie, ze temp byla na minusie

> mialem podobnie ostatnio, nie moglem padaki zamknac, przelecialem pudlo IDSem nie wykazal bledow,

> zdarzylo sie tylko raz

Nawet nie, od tygodnia mrozu niet smile.gif Jedynie mgły nocno-poranno-południowe smile.gif

Napisano

> OT zaloze sie, ze temp byla na minusie

> mialem podobnie ostatnio, nie moglem padaki zamknac, przelecialem pudlo IDSem nie wykazal bledow,

> zdarzylo sie tylko raz

TTTM. Zamek kierowcy i mikrostyki w nim się znajdujące świrują.

Rada - nowy zamek, poniżej wersja do przedliftowego egzemplarza waytogo.gif.

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360173544886&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Napisano
  • Autor

> bagażnika nie zamknąłeś poprzednio dlatego auto nie potwierdziło mrugnięciem podwójnego ryglowania.

> Do otwierania bagażnika z zewnątrz można użyć przycisku, który znajduje się nad tablica

> rejestracyjną miedzy światłami oświetlenia tejże tablicy. Ten guzik to nic innego jak listwa z

> mikrostykami, często się wygniatają i stąd takie czary. Na mondeoklubpolska temat jest

> opisany, chyba nawet w artykułach. Bardzo łatwo można to naprawić. BTW -

> Pozdrawiam

Alarm dziś o 8 rano postanowił sobie powyć.

Co zauważyłem:

- auto nie za każdym razem sygnalizuje zaryglowanie mrugnięciem

- alarm załączył się jak do tej pory dwa razy.

Pytanie pierwsze:

Jeśli jest brak potwierdzenia zaryglowania, to czy auto jest zamknięte? Skoro komp od centralnego nie widzi, że bagażnik jest zaryglowany (bądź zamknięty) dlaczego nie włącza syreny za każdym razem jak alarm się uzbroi? Wnoskuję też, że skoro nie mam potwierdzenia zaryglowania to znaczy, że jechałem z otwartymi drzwiami. Dlaczego zatem nie świeci się wtedy kontrolka otwartych drzwi na desce?

Co dziś zrobiłem:

Wyjąłem zamek i sprawdziłem w nim co nieco. Sam zamek pracuje bez zarzutu. Podczas zamykania krzywka naciska na krańcówkę. Stałem i zamykałem/otwierałem zamek kilkadziesiąt razy i za każdym razem było ok. Jedyne, do czego mógłbym się przyczepić, to samo zamocowanie krańcówki. Nie siedzi ona sztywno, ale ma lekki luz. Niemniej jednak podczas moich testów nic złego się nie działo. Testowałem też ryglowanie auta z otwartym bagażnikiem - za każdym razem nie miałem potwierdzenia poprzez mrugnięcie, ale świeciła się kontrolka na desce.

Najpewniej będzie chyba wymontować krańcówkę (niestety kabelki są zalane frown.gif ) i iść do elektronicznego kupić taką i wymienić. ALbo próbować usztywnić mocowanie. Narazie po złożeniu wszystkiego do kupy działa. Zobaczymy, jak długo...

[EDIT] Właśnie znów sobie powył [/EDIT]

Odnośnie artykułu na MKP to jest tam opisana naprawa nie tego wyłącznika, o którym ja piszę, ale tego, który otwiera bagażnik (w sensie załącza siłownik klapy).

Napisano

W moim czasem coś nie styka w przycisku zamka w klapie, objawy mam takie, że albo nie mogę zamknąć bagażnika bo cały czas go wybija i klapa się otwiera albo jak zamknę już tę klapę to pali się kontrolka nie zamkniętych drzwi. Wystarczy, że wyjdę i otworzę ten bagażnik z tego niedorobionego guzika, trzasnę klapą i wszystko bangla.

Jeśli auto nie potwierdza mrugnięciem to znaczy - wg moich obserwacji - że coś jest nie tak z którymś z zamków. Jeśli zamknę drzwi na pierwszy ząbek i zamknę auto z pilota to tych drzwi już nie otworzę z zewnątrz. Analogicznie jest z klapą. Jeśli wcisnę guzik na pilocie po raz drugi żeby zaryglować podwójnie to zamki które mogą się zaryglują ale auto nie mrugnie bo z którymś jest toś nie tak. Nie załącza mi się alarm w takiej sytuacji.

A sprawdź czuję od zamknięcia maski, może gdzieś zaśniedziała lub przykorodowała i ona załącza alarm...

A który zamek wymointowałeś? z klapy? Bo czasem takie jaja mogą się dziać z winy zabrudzeń w zamku kierowcy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A sprawdź czuję od zamknięcia maski, może gdzieś zaśniedziała lub przykorodowała i ona załącza

> alarm...

Hmm, to ma sens... Korzystam teraz dość często, bo dolewam co rusz płynu do spryskiwaczy. A maska nie ma sygnalizacji otwarcia.

> Pozdrawiam

Pozdrawiam również.

Napisano
  • Autor

> A sprawdź czuję od zamknięcia maski, może gdzieś zaśniedziała lub przykorodowała i ona załącza

> alarm...

Właśnie obejrzałem zamek maski. Zardzewiał... Jest tam bolec, który rozruszałem. Chodzi ciężko, ale chodzi. Sam zamek też chodził ciężko, pełno syfu w środku było. Wypłukałem to WD40 i jest lepiej. Ale dalej auto nie potwierdza ryglowania...

Zdemontowałem grilla i przyjrzałem się, jak się to wszystko zamyka. I zauważyłem coś dziwnego - ten bolec, który chyba powinien być wciskany przez maskę, ledwie jej dotyka po zamknięciu... CHyba tak nie powinno być?

Biorę się za czytanie "Sam naprawiam", zobaczymy, co tam piszą o demontażu zamka maski. CHyba nie będzie łatwo go wyjąć.

EDYTA: Wyjęcie jest banalnie proste. Zamek niestety do wymiany. Tam, gdzie bolec na dole ma naciskać na jakąś sprężynę, cały zamek jest spuchnięty. Wygląda to, jakby mechanizm się zblokował i go rozepchało na boki. Pewnie sprężynki nie naciskają na to, co powinny... Pora odwiedzić szrot zeby.GIF

Napisano

wygląda, że znalazłeś winowajcę...

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.