Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do zaturbionych -intercooler ??

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie a propos slusznosci montowania intercoolera w moim sprzęcie - mam doładowanie 0,7 atm i myślałem ,że się to nie będzie tak strasznie grzało ,ale po ostatnich jazdach (wcale nie za ostrych) stwierdziłem ,że rury dolotowe mam gorące oslabiony.gif

Pytanie czy zakładać IC nurtuje mnie z powodu widma powiększenia lag'a sick.gif -teraz mam optymalnie krótki dolot ,a sladowe ilości lag'a są oslabiony.gif (może to też kwestia braku BOV'a)

Ale ,żeby wcisnąć IC będe musiał zrobić dłuuuuuuugie rury + do tego jeszcze pojemność IC ...

Czy zysk w postaci mocy zlosnik.gif jest opłacalny za zwiększenie lag'a ??

Napisano

0.7 bara i brak IC ?? no toś kurna projekt wypasiony zrobił rotfl.gif już lepiej dowal średniej wielkości FMIC i podnieś doładowanie do 0.8, może nawet do 0.9 - będzie zdrowiej i mocniej. A jak turbina nie jest wielkości wiadra, to laga i tak dużego nie będzie...

a jak masz załatwione "odpowietrzanie" układu ?? brak BOVa to też dla mnie jakaś partyzantka...

Pozdrawiam,

Bartek

EDIT: tu jest fajny BOV do nabycia smile.gifwink.gif

Napisano

bez bova i ic to coś długo sprzęt może nie pojezdzić...

Jeślic hodzi o zamocowanie IC tak aby dolot był krótki i nie było dużego laga to proponuje pośrednie rozwiązanie pomiędzy FMIC a TMIC, rozwiązanie z aut WRC grinser006.gif

Narazie robię inne rzeczy, jak zabiorę się za silnik to IC powędruje za grilla, i zostanie dorobiona obudowa tak by powietrze wlatujące miało ładny wylot przez dziurę w masce ok.gif

icki1ko.png

104523_6mg.jpg

104523_2mg.jpg

Napisano

podstawowe pytanie, jaką masz obecnie turbine i czy przypadkiem nie zostawiłes otwartej klapki od WG żeby zmniejszyć doładowanie??

BOV MUSI być i nie myl tego z dodatkowym LAG-iem czy cuś

IC przy doładowaniu 0.7Bara tesh MUSI być oslabiony.gif generalnie zawsze IC powinien być oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> podstawowe pytanie, jaką masz obecnie turbine i czy przypadkiem nie

> zostawiłes otwartej klapki od WG żeby zmniejszyć doładowanie??

> BOV MUSI być i nie myl tego z dodatkowym LAG-iem czy cuś

> IC przy doładowaniu 0.7Bara tesh MUSI być generalnie zawsze IC

> powinien być

Klapka jest zamknieta ,ale na minimalnym możliwym docisku - już mi ponad 0.8 duchnął raz ,a dla silnika o spreżaniu 9.9:1 to raczej niezdrowe (już jedną uszczelkę pod głowicą zmieniłem zlosnik.gif) A nikt tu nie chce mi odpowiedzieć gdzie i za ile moge zrobić metalową oslabiony.gif

Turbinka to KKK K14 ,a co do posądzenie o partyzantke zlosnik.gif to się ZGADZAM ze zdaniem kolegów zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Załozenie było ,żeby wcisnąć turbo pod machę najmniejszym możliwym kosztem i potem rozbudowywać system

IC już mam ,ale ... troche dużawy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif więc sie bede zastanawiał czy go zamontować cool.gif

na BOV'a też przyjdzie czas jak przyjdzie kasa zlosnik.gif - ten co kolega BaPit tutaj pokazuje nawet mi się podoba (przedewszystkim ceną zlosnik.gif) ,ale pytanie brzmi czy ma regulację ????

A o lagu przy braku BOV'a chodziło mi ,że dmuchawka mi się ostro shamowuje przy zamykaniu przepustnicy oslabiony.gifoslabiony.gif i powietrze się cofa przez turbo (dzwięk boski zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif)

Zdjęcia samoróby

Napisano
  • Autor

> 0.7 bara i brak IC ?? no toś kurna projekt wypasiony zrobił już

> lepiej dowal średniej wielkości FMIC i podnieś doładowanie do

> 0.8, może nawet do 0.9 - będzie zdrowiej i mocniej. A jak

> turbina nie jest wielkości wiadra, to laga i tak dużego nie

> będzie...

> a jak masz załatwione "odpowietrzanie" układu ?? brak BOVa to też dla

> mnie jakaś partyzantka...

> Pozdrawiam,

> Bartek

> EDIT: tu jest fajny BOV do nabycia

No taki BOV by mi pasił - tylko czy ma regulacje ?? Bo na zdjęciu nie widze ,żeby miał jakiekolwiek pokrętełko wink.gif

Napisano

> ten co kolega

> BaPit tutaj pokazuje nawet mi się podoba (przedewszystkim ceną

> ) ,ale pytanie brzmi czy ma regulację ????

chyba nie frown.gif nie wiem nawet, czy jest rozbieralny frown.gif ale za to cena nie przeraża smile.gifsmile.gif

Narka!

BP

Napisano
  • Autor

> chyba nie nie wiem nawet, czy jest rozbieralny ale za to cena nie

> przeraża

> Narka!

> BP

a na jakim cisnieniu pracował ?? podejrzewam ,że ok. 1 atm ,a to duzawo dla mnie ... chociaż podejrzewam ,że jak zamykam przepustnice to i tak zdeka więcej jest w układzie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> chyba nie nie wiem nawet, czy jest rozbieralny ale za to cena nie

> przeraża

> Narka!

> BP

A mogłby mi kolega podesłać fotki tego BOV'a - takie dokładne - znaczy się widok w dziurke zlosnik.gifoink.gifoink.gifoink.gif od wylotu i dolotu ,od góry ...

Z wygldu to możnaby pomyśleć ,że jest rozkręcany (jak słoik) zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> a na jakim cisnieniu pracował ?? podejrzewam ,że ok. 1 atm ,a to duzawo dla mnie ... chociaż podejrzewam ,że jak zamykam przepustnice to i tak zdeka więcej jest w układzie

wiesz, u mnie pracował na ciśnieniach z zakresu 0.9-1.3 bara, ale seryjne 1.8T (150KM) ładuje 0.6 bara, a 225KM chyba coś około 0.9 bara (tu się mogę mylić). Także wątpię, by coś w nim trzeba było regulować. zawór mam przy sobie - ale fotki mogę cynąć teraz tylko telefonem frown.gif jak chcesz takie, to zapodaj e-mail.

Pozdr!

BP

Napisano
  • Autor

> wiesz, u mnie pracował na ciśnieniach z zakresu 0.9-1.3 bara, ale

> seryjne 1.8T (150KM) ładuje 0.6 bara, a 225KM chyba coś około

> 0.9 bara (tu się mogę mylić). Także wątpię, by coś w nim trzeba

> było regulować. zawór mam przy sobie - ale fotki mogę cynąć

> teraz tylko telefonem jak chcesz takie, to zapodaj e-mail.

> Pozdr!

> BP

[email protected] i jak możesz sprawdź czy się prpadkiem nie odkręca zlosnik.gifzlosnik.gif góry

Napisano

badlook niesamowity palacz.gif

Napisano

dobrze radzę - wsadzaj IC i dołóż BOV/DV bo naprawdę szkoda Twojego sprzęta!

Napisano
  • Autor

> dobrze radzę - wsadzaj IC i dołóż BOV/DV bo naprawdę szkoda Twojego

> sprzęta!

Wiem ... staram się go narazie nie przemęczać -BOV'a musze jak najszybciej wsadzić ,a co do IC to chyba do wiosny bede czekał ,bo to kawał roboty ,a garażu nie mam buu.gif

Napisano

> Zdjęcia samoróby

Mozesz jakies foto wieksze zapodac wykresu? Bo niewidac jaki pałer.

Napisano

> EDIT: tu jest fajny BOV do nabycia

a to nie jest czasem Dump Valve ??? identyczny zreszta jak w UT`cie ;-)

Napisano
  • Autor

> Mozesz jakies foto wieksze zapodac wykresu? Bo niewidac jaki pałer.

Niestety tylko takie zdjecie mam -znaczy sie mam wieksze ,ale sie tdzien laduje zlosnik.gif

Kuców wyszło 125 przy 5770 a Nm 181 przy 4000

Ale jak widać jeszcze nie jest dostrojony z mieszanką -niesteyy zrobiłem tylko testy inercyjne u Goduli

mialem doregulowac sklad i wyprzedzenie zaplonu na obciazeniowej ,ale tak jakos wyszlo ,ze sie spieszylo i nie zrobilem crazy.gifoslabiony.gifoslabiony.gif

Zresztą i tak musze najpierw blow-off'a zamontować itd. itd.

Napisano

Ten DV jest nierozbieralny, wiem bo go rozpierdzielałem robiąc sekcję gdzy nie wytrzymał jazdy na ciśnieniu powyżej 1bara .... 270751858-jezyk.gif

podejrzewam że poradzi sobie bez problemu, w u UT na 0,6 0,8bara latał bez problemu, gorzej jak zachcesz więcej grinser006.gif

Napisano

>... BOV MUSI być

a ja myślałem, że niekoniecznie biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Problem w tym ,że chce ciśnienie doładowania ustawić właśnie na BOVie ,a skręcić mocniej westgate'a

Ogólnie taki DV napewno zadziała ,bo przy zamknięciu przepustnicy to ponad 1 atm się pojawia + do tego podciśnienie z drugiej strony tłoczka

A tak z ciekawości koledzy zaturbieni zlosnik.gif jaki macie stopień sprężania i do tego jakie doładowanie ??

Bo ja osobiście boje się mocniej go dmuchnąć oslabiony.gif

bo i tak seryjnych 75 KM uzyskałem 125 cool.gifcool.gifcool.gif (na gazie oczywiście bo tylko takiego paliwa używam 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif)

Napisano

> a ja myślałem, że niekoniecznie

jeśli mówisz o benzynie to żeby turbina nie dostawała po pupa.gif zaworek musi być ok.gif

Napisano

> Problem w tym ,że chce ciśnienie doładowania ustawić właśnie na

> BOVie ,a skręcić mocniej westgate'a

błąd... bov nie słuzy do regulacji ciśnienia tylko do wypuszczania jego nadmiaru tylko gdy zamkniesz przepustnice żeby nie hamować łopatek, do ustawiania ciśnienia jest właśnie WG ok.gif

> Ogólnie taki DV napewno zadziała ,bo przy zamknięciu przepustnicy to

> ponad 1 atm się pojawia + do tego podciśnienie z drugiej strony

> tłoczka

> A tak z ciekawości koledzy zaturbieni jaki macie stopień sprężania

> i do tego jakie doładowanie ??

> Bo ja osobiście boje się mocniej go dmuchnąć

> bo i tak seryjnych 75 KM uzyskałem 125 (na gazie oczywiście bo

> tylko takiego paliwa używam )

Napisano

> a to nie jest czasem Dump Valve ??? identyczny zreszta jak w >UT`cie

> ;-)

w 1.8T seryjnie raczej nie ma BOV , chyba ze to jakis special edition zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No niby kolega ma racje - takie są techniczne założenia westgata i BOV'a

Zastanawiałem się ,czy rozwiązanie z wypuszczaniem nadmiaru powietrza przez BOV nie jest lepsze - bo wtedy turbinka może się szybciej kręcić (oczywiście nienajlepsze to dla jej żywotności) i nie ma objawów lag'a

Zresztą kiedyś oglądałem jak w formule chyba CART ciśnienie doładowania ustawiali na BOVie - znaczy się sędziowie kalibrowali wszystkim zawodnikom zawory na takie samo (maksymalne dopuszczone) ciśnienie

Ale jak nic innego nie wymyśle to faktycznie założe DV -chyba że mi się trafi jakiś BOV w przyzwoitej kasie zlosnik.gif

Napisano

> No niby kolega ma racje - takie są techniczne założenia westgata i

> BOV'a

> Zastanawiałem się ,czy rozwiązanie z wypuszczaniem nadmiaru powietrza

> przez BOV nie jest lepsze - bo wtedy turbinka może się szybciej

> kręcić (oczywiście nienajlepsze to dla jej żywotności) i nie ma

> objawów lag'a

> Zresztą kiedyś oglądałem jak w formule chyba CART ciśnienie

> doładowania ustawiali na BOVie - znaczy się sędziowie

> kalibrowali wszystkim zawodnikom zawory na takie samo

> (maksymalne dopuszczone) ciśnienie

> Ale jak nic innego nie wymyśle to faktycznie założe DV -chyba że mi

> się trafi jakiś BOV w przyzwoitej kasie

na 100% ustawiali WG a nie BOV-em ok.gif

Napisano

> No niby kolega ma racje - takie są techniczne założenia westgata i

> BOV'a

> Zastanawiałem się ,czy rozwiązanie z wypuszczaniem nadmiaru powietrza

> przez BOV nie jest lepsze - bo wtedy turbinka może się szybciej

> kręcić (oczywiście nienajlepsze to dla jej żywotności) i nie ma

> objawów lag'a

do tego jest BOV / DV wlasnie

> Zresztą kiedyś oglądałem jak w formule chyba CART ciśnienie

> doładowania ustawiali na BOVie - znaczy się sędziowie

> kalibrowali wszystkim zawodnikom zawory na takie samo

> (maksymalne dopuszczone) ciśnienie

> Ale jak nic innego nie wymyśle to faktycznie założe DV -chyba że mi

> się trafi jakiś BOV w przyzwoitej kasie

wiesz czym sie rozni DV od BOV???

Napisano
  • Autor

> do tego jest BOV / DV wlasnie

> wiesz czym sie rozni DV od BOV???

Myślę ,że tak zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif - DV wyprowadza nadmiar ciśnienia przed turbo do rury zlosnik.gif ssącej a BOV puszcze je wolno z ładnym sykiem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Coprawda nikt mi nie karze podłanczać rury do DV -a oglądałem filmik jak kolesie różne gwizdki do DV przyczepiali hehe.gifhehe.giftutaj

Napisano

> jeśli mówisz o benzynie to żeby turbina nie dostawała po zaworek

> musi być

a czy ja mówiłem o benzynie zlosnik.gif

choć niektóre diesle też mają przepustnice biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> trochę o tym DV z 1.8T jest tutaj

O dzięki cool.gif -musze sie tam zarejestrować i dopytać który to kolega i za ile produkuje takie zaworki zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.