Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prędkość na ekranie GID i liczniku - czemu inna?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Pytanie wstępne: Czy Astry H mają fabrycznie wbudowany i zintegrowany z ECU moduł GPS? biglaugh.gif

Zauważyłem dziś ciekawą rzecz. Prędkość jazdy podawana przez GID różni się in minus od tej pokazywanej na zegarze. Nie miałem ze sobą GPS to nie na pewno ale z porównania odnoszę wrażenie że różnica jest podobna jak pomiędzy zegarem a prędkością pokazywaną przez GPS. GID pokazuje wartość bardziej rzeczywistą. Dlaczego w takim razie licznik oszukuje?

Dotąd myślałem że błąd zegarów to błąd ECU (w końcu ECU wychyla wskazówkę) ale skoro GID wie to i ECU wie.

So why pokazuje inaczej? hmm.gif

Napisano

ECU to moduł silnika. Do niego trafia prędkość pojazdu z czujników przy kołach (w przypadku ABS z jego modułu).

Potem sygnał ten jest rozprowadzany m.in. do licznika (IPC) i do wyświetlacza GID (DIS).

Przypuszczam, że w IPC prędkość celowo jest zaniżana, dotyczy to większości samochodów produkowanych na świecie.

DIS otrzymuje sygnał "rzeczywisty" z ECU i to widzisz na wyświetlaczu GID.

Ja tak to rozumiem.

Napisano
  • Autor

> ECU to moduł silnika. Do niego trafia prędkość pojazdu z czujników przy kołach (w przypadku ABS z

> jego modułu).

> Potem sygnał ten jest rozprowadzany m.in. do licznika (IPC) i do wyświetlacza GID (DIS).

No ok, tylko po co jest rozprowadzany inaczej? Wcześniej miałem BID i nawet nie wiedziałem że samochód jakąś inną prędkość niż ta na liczniku uznaje. Nie można po prostu na licznik podać tego co jest w rzeczywistości? A potem są pretensje, że licznik swoje a radar swoje. biglaugh.gif

> Przypuszczam, że w IPC prędkość celowo jest zaniżana, dotyczy to większości samochodów

hmm.gif Jak już to zawyżana. Licznik pokazuje więcej niż jest w rzeczywistości.

> DIS otrzymuje sygnał "rzeczywisty" z ECU i to widzisz na wyświetlaczu GID.

> Ja tak to rozumiem.

ok.gif

Napisano

> Jak już to zawyżana. Licznik pokazuje więcej niż jest w rzeczywistości.

I tak ma być. Licznik wg przepisów nie może zaniżać prędkości. Może ją za to lekko zawyżać.

Napisano

> Jak już to zawyżana. Licznik pokazuje więcej niż jest w rzeczywistości.

Jasne, moje przejęzyczenie ok.gif

Napisano
  • Autor

> I tak ma być. Licznik wg przepisów nie może zaniżać prędkości. Może ją za to lekko zawyżać.

Ok. Może. Ale nie musi. Bo i po co. To "może" wymyślono dla liczników mechanicznych gdzie często ciężko dobrać tak wszelkie przełożenia do różnych elementów pojazdu żeby linka kręciła dokładną prędkość. Skoro nie może dokładnej to z dwojga złego wymyślono niech kręci trochę więcej. Ale jaki to ma sens przy liczniku sterowanym elektronicznie z modułu, który ma prawidłową wartość prędkości?

Napisano

> Ok. Może. Ale nie musi. Bo i po co. To "może" wymyślono dla liczników mechanicznych gdzie często

> ciężko dobrać tak wszelkie przełożenia do różnych elementów pojazdu żeby linka kręciła

> dokładną prędkość. Skoro nie może dokładnej to z dwojga złego wymyślono niech kręci trochę

> więcej. Ale jaki to ma sens przy liczniku sterowanym elektronicznie z modułu, który ma

> prawidłową wartość prędkości?

a po to ze jak sie zapędzisz to zawsze będziesz jechał trochę wolniej niz pokazuje licznik tak dla bezpieczenstwa chyba, to moja teoria, dlatego jak chcesz jechac troche szybciej tzn przepisowo np 50 to wg licznika mozesz sobie pojechac 60 a predkosc rzeczywista bedziesz mial cos 57 wiec bezpieczna jeszcze dla radaru

Napisano

> Ale jaki to ma sens przy liczniku sterowanym elektronicznie z modułu, który ma

> prawidłową wartość prędkości?

Chociażby ze względu na rozmiar kół. Licznik nie wie, że założyłeś większe felgi.

Napisano

> Chociażby ze względu na rozmiar kół. Licznik nie wie, że założyłeś większe felgi.

To raczej by byla liniowa zaleznosc... ale pewnie ma to wplyw bez watpienia waytogo.gif zauwazylem faktycznie ze na wyswietlaczu jest bardziej poprawna wzgledem GPSa. Przy wyzszych predkosciach roznica wyswietlacz - licznik zbiega sie do 0.

*wysietlacz =ja mam ten prosty z 2 przyciskami chyba TID skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.