Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gun-engine kanonierka

Featured Replies

Napisano

Nic nie będzie.

Napisano

> Nic nie będzie.

Będzie, a w zasadzie będą....

....tłoki wychodziły wydechem grinser006.gif.

Napisano

> technologii spalinowej o ponad 90%

> sprawności? bardzo ciekawe co z tego będzie.

Troszkę to zbyt optymistycznie wygląda, patrzyłbym na to przez pryzmat potencjalnych korzyści/strat. I mimo wszystko nie jestem w stanie uwierzyć, że przy takich działających siłach, nie będzie dochodziło do szybkiego zużycia i trwałość wzrośnie. Może w laboratorium wygląda to obiecująco, ale bardzo daleka droga do wdrożenia pomysłu, gdyby miało coś z tego byc...

Napisano
  • Autor

hmm.gif

Quote:

Diesel był przekonany o wielkiej przyszłości silnika swojego pomysłu dla przemysłu i komunikacji, dzięki jego pracy na łatwiej dostępnym i tańszym do uzyskania paliwie, niż silnik benzynowy.

Zmarł zanim wprowadził napędzany olejami roślinnymi silnik do produkcji. Należy zauważyć, że przerwanie prac nad projektem spowodowane śmiercią Diesla było na rękę producentom ropy, która wtedy była jedynym paliwem do silników spalinowych, co z pewnością opóźniło wdrażanie jego rozwiązań.

Quote:

Rudolf Diesel zaginął podczas podróży promem SS "Dresden" przez kanał La Manche do Anglii 29-30 września 1913. Jego ciało zostało wyłowione następnie przez straż przybrzeżną. Okoliczności jego utonięcia nie zostały ustalone. Sugeruje się wersje, jak samobójstwo lub zabójstwo przez niemieckich agentów w celu niedopuszczenia do sprzedaży licencji na jego silniki za granicę, jednakże brak jest dowodów potwierdzających tę tezę.

Napisano

Temat już się pojawiał na autokaciku. Jak dla mnie to jest ściema. Żadnych konkretnych opisów lub rysunków. Bez sensu. Przecież, na ile sie orientuję, gdy ma się w kieszeni złożony wniosek patentowy można już opublikować szczegóły konstrukcyjne.

Podobno prototyp zadziałał i spalał 10% tego co typowy silnik. Cud i żadnych efektów po nim? Nikt nie chce tego produkować?

Napisano
  • Autor

> Temat już się pojawiał na autokaciku.

No próbowałem szukać żeby nie zdublować wątku bo temat nie jest jakiś świeży ale szukajka nic mi nie pokazała.

>Jak dla mnie to jest ściema. Żadnych konkretnych opisów lub

> rysunków. Bez sensu. Przecież, na ile sie orientuję, gdy ma się w kieszeni złożony wniosek

> patentowy można już opublikować szczegóły konstrukcyjne.

> Podobno prototyp zadziałał i spalał 10% tego co typowy silnik. Cud i żadnych efektów po nim? Nikt

> nie chce tego produkować?

Jak też nie jestem przekonany, zbyt dużo achów i echów, brak jakichkolwiek efektów ubocznych - niemożliwe że nie ma jakiejś choćby drobnej wady, którą oczywiście w późniejszym etapie konstrukcji można byłoby wyeliminować. Z drugiej strony nie znalazłem żadnych informacji dementujących lub krytycznych (oprócz oczywiście głosów na forach).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.