Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja drogowa w Niemczech i zapłata za straż pożarną

Featured Replies

Napisano

Był wypadek na terenie Niemiec.

Sprawca - kierujący oraz pojazd z polski.

Poszkodowany - kierujący oraz pojazd z niemiec.

Na miejscu kolizji była straż pożarna.

Przyszło pismo z niemieckiej straży pożarnej, że należy zapłacić 278Euro za interwencję. shocked.gif

Jak to możliwe, skoro samochód normalnie posiada ubezpieczenie OC w PZU? hmm.gif

Jutro będę kontaktował się z PZU, ale już dziś chciałbym coś wiedzieć. ok.gif

Napisano

> Był wypadek na terenie Niemiec.

> Sprawca - kierujący oraz pojazd z polski.

> Poszkodowany - kierujący oraz pojazd z niemiec.

> Na miejscu kolizji była straż pożarna.

> Przyszło pismo z niemieckiej straży pożarnej, że należy zapłacić 278Euro za interwencję.

> Jak to możliwe, skoro samochód normalnie posiada ubezpieczenie OC w PZU?

> Jutro będę kontaktował się z PZU, ale już dziś chciałbym coś wiedzieć.

Specjalistą nie jestem, ale widocznie Feuerwehr'ki nie mają danych polskiego ubezpieczyciela. IMO odpisz im, żeby kontaktowali się z PZU X-inspektorat w mieście Y powołując się na numer polisy OC XXXXXXXXX wystawionej na...

Ewentualnie zapytaj się PZU jak to załatwić bo są 2 drogi, ale ta którą opisałem IMO jest sensowniejsza.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Ewentualnie zapytaj się PZU jak to załatwić bo są 2 drogi, ale ta którą opisałem IMO jest

> sensowniejsza.

> Pozdrawiam BAS

hmm.gif

Jest to jakieś wyjście. idea.gif

Jaka jest ta druga droga?

Napisano

> Przyszło pismo z niemieckiej straży pożarnej, że należy zapłacić 278Euro za interwencję.

Spuścić w kanał! Niech płaci ten, kto wezwał straż hehe.gif. Do mnie kiedyś przyjechali jak spaliłem gulasz bo zasnąłem po pijaku i zadymiło klatkę schodową yikes.gif. Straszyli że będę musiał zapłacić prawie dwa tysiące za interwencję, a przecież to nie ja ich wezwałem, poza tym interwencja była w sumie uzasadniona, a oni sa od uzasadnionego interweniowania w takich przypadkach jak niepowiem co od czego hehe.gif. Nawet przyszedł jakis polecony z wezwaniem do zapłaty, ale na tym sie skończyło.

Napisano

> Spuścić w kanał! Niech płaci ten, kto wezwał straż . Do mnie kiedyś przyjechali jak spaliłem

> gulasz bo zasnąłem po pijaku i zadymiło klatkę schodową . Straszyli że będę musiał zapłacić

> prawie dwa tysiące za interwencję, a przecież to nie ja ich wezwałem, poza tym interwencja

> była w sumie uzasadniona, a oni sa od uzasadnionego interweniowania w takich przypadkach jak

> niepowiem co od czego . Nawet przyszedł jakis polecony z wezwaniem do zapłaty, ale na tym sie

> skończyło.

Zajefajne rady dajesz ! Chyba jeszcze do dzis nie wytrzezwiales ! biglaugh.gif

Do autora.

Masz dwa wyjscia,

1. zglosic u swojego ubezpieczyciela

2. nie zglaszac.

w przypadku pierwszym, Feuerwehr szybciej dostanie kase, nie zglosisz, dostanie ja pozniej, Twoj ubezpieczyciel bedzie musial zaplacic, Tobie i tak podniesie skladke ubezpieczeniowa, przekalkuluj co bedzie taniej, zaplacic i utrzymac stawke czy placic kilka lat wieksza stawke.

Pomijam juz fakt, ze Feuerwehr jako instytucja panstwowa ma zupelnie inne mozliwosci, Mahnverfahren ( sciagniecie dlugow poprzez sad ), dodatkowe koszta, odsetki wyjdzie 2 x tyle.

W razie odmowy sad wydaje Titel ( tzw. tytul ) trwa to z regoly do 6 - ciu tygodni, Titel jest wazny przez nastepnych 30 lat szanse na wyrrecenie sie wiec francuskie ( merne chance biglaugh.gif ), przy nastepnej kontroli podejrzewam, ze kopara Ci opadnie jak bedziesz musial zaplacic na miejscu i nie bedzie panie boze zmiluj sie.

Dodatkowo o ile pamietam, do sciagania dlugow z kierowcow innych narowodosci zajmuje sie urzad w Rostock'u ( do ktorego wysylane sa z Flensburg'a ), mandaty wedruja z tamtad za granice.

wink.gif

Napisano
  • Autor

Twoj

> ubezpieczyciel bedzie musial zaplacic, Tobie i tak podniesie skladke ubezpieczeniowa,

> przekalkuluj co bedzie taniej, zaplacic i utrzymac stawke czy placic kilka lat wieksza stawke.

No ale i tak podniesie, i tak podniesie.

Sprawcą był pojazd z polski, więc tak czy siak składki pójdą w górę.

Straż pożarna i kolizja to jedno zdarzenie drogowe, więc ubezpieczyciel chyba nie może podnieść składki dwa razy.

Napisano

> Twoj

> No ale i tak podniesie, i tak podniesie.

> Sprawcą był pojazd z polski, więc tak czy siak składki pójdą w górę.

> Straż pożarna i kolizja to jedno zdarzenie drogowe, więc ubezpieczyciel chyba nie może podnieść

> składki dwa razy.

Oczywiscie, ze nie podniesie dwa razy skladki do gory, pytanie tylko o ile % podniesie do gory i ile to bedie na zlotowki biglaugh.gif

Ile lat bedziesz potrzebowal aby zejsc do stawki ktora sie mialo i ile to bedzie kosztowac.

Jezeli zaplacisz z wlasnej kieszeni to dlaczego ubezpieczyciel mialby podniesc stawke ? Nie kosztowalo go to nic wiec stawka o ile nie pozostanie taka sama to powinna jeszcze pojsc w dol za bezwypadkowa jazde w 2010 r.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jezeli zaplacisz z wlasnej kieszeni to dlaczego ubezpieczyciel mialby podniesc stawke ?

Dlatego że interwencja straży pożarnej i kolizja drogowa to jedna i ta sama sprawa? hmm.gif

> Nie kosztowalo go to nic wiec stawka o ile nie pozostanie taka sama to powinna jeszcze pojsc w dol za bezwypadkowa jazde w 2010 r.

Nie wiem czy zrozumiałeś skoro tak piszesz.

Była kolizja drogowa.

Na miejscu była policja oraz straż pożarna.

Samochód poszkodowanego imo do kasacji - poduszki odpaliły, choć uszkodzenia niewielkie.

Jeśli chodzi o odszkodowanie za samochód, to przyszło pismo z pzu aby potwierdzić udział w kolizji.

Straż pożarna widać nie dostała notatki z policji z danymi ubezpieczyciela, i dlatego przysłała pismo.

Zniżki więc i tak pójdą w dół. ok.gif

Napisano

Sorry, fakt nie doczytalem, masz racje, stawki i tak pojda sie kopcic.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.