Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

II generacja, dywagacje o wyższości

Featured Replies

Napisano

Jednych instalek nad drugimi.

Generalnie, jako że będę coś musiał zapodać do auta, i będzie to na pewno II generacja, zastanawiam się nad wyborem.

BRC?

Bingo?

Stag?

Wiem, że 95% powodzenia to dobry gazownik (takiego trafiłem zakładając LPG do Seicento, gdzie przez 280kkm nie robiłem przy instalacji NIC) Ale teraz, w dobie komputerów i takich tam różnych. Ma to jakiekolwiek znaczenie ?

Napisano

Jak ktoś będzie Ci chciał tak założyć, to ja poleciłbym Bingo lub lepszego Staga z reduktorem BRC.

Mam Justa Juniora w starym aucie (Lanos) i jest to jednak trochę przerost formy nad treścią, w dodatku z paroma istotnymi dla mnie brakami np. regulowane jedynie wypełnienie emulowanego sygnału lambdy. Reduktor AT90E działał natomiast bardzo stabilnie.

Z drugiej strony Bingo S4 regulowało się i działało w Accordzie kolegi bardzo fajnie, natomisat reduktor (jakieś niby-Lovato) był dużo mniej stabilny od tego mojego. Ze lepszymi Stagami też jest nieźle, do tego mają kilka dodatkowych opcji w stosunku do Bingo.

Zdecydowanie nie daj sobie natomiast wcisnąć jakiegoś pseudo-kontrolera w stylu Lecho mini-lambda, czy jakiegoś Staga 2L.

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie nie daj sobie natomiast wcisnąć jakiegoś pseudo-kontrolera w stylu Lecho mini-lambda,

> czy jakiegoś Staga 2L.

A wyobraź sobie, że miałem właśnie tego prostackiego STAG, i robił dokładnie to co miał robić. Widniał w papierach biglaugh.gif co powodowało brak problemów w razie co zlosnik.gif

Napisano

> A wyobraź sobie, że miałem właśnie tego prostackiego STAG, i robił dokładnie to co miał robić.

Też spotkałem się z takim przypadkiem, ale traktuję to jednak jako wyjątki potwierdzające regułę. smile.gif Zwykle czegoś brakuje...

Napisano

Bingo jest chyba najbardziej "przyjazne" dla użytkownika i jeśli sam byś grzebał to bez problemu byś się w tym połapał. Stag 100 lub 150 jest trochę bardziej "zagmatwany" jednak chyba też bardziej zaawansowany od Bingo. Co do BRC to raczej mało popularne i wg mnie musisz znaleźć gazownika, który by to wcześniej wstawiał i ustawiał, bo ktoś kto nie miał z tym styczności, może mieć problem.

Co do reduktora, to śmiało mogę polecić reduktory Landi, wg mnie jedne z bardziej stabilnych, czego np. nie mogę powiedzieć o Tartarini.

Napisano

>Co do BRC to raczej mało popularne i wg mnie musisz znaleźć

> gazownika, który by to wcześniej wstawiał i ustawiał, bo ktoś kto nie miał z tym styczności,

> może mieć problem.

Ogólnie rzecz biorąc funkcje podstawowe są mniej więcej takie, jak w Bingo, ale jest też masę różnych niepotrzebnych dupereli typu ustawianie zakresu ruchu silnika krokowego według mapy 3D (RPM i TPS).

Mi natomiast mocno brakowało dokładniejszej regulacji emulowanego sygnału lambdy. Częstotliwość była stała 1 Hz, regulowane było tylko wypełnienie, co 1%. Efekt był taki, że raz adaptacja szła w kierunku mocnego zubożenia, przestawiając o 1%, silnik był na benzynie zalewany na maksa. Inna rzecz, że Lanos potrafi być w tym temacie wbrew pozorom wredny.

Napisano

> Mi natomiast mocno brakowało dokładniejszej regulacji emulowanego sygnału lambdy. Częstotliwość

> była stała 1 Hz, regulowane było tylko wypełnienie, co 1%. Efekt był taki, że raz adaptacja

> szła w kierunku mocnego zubożenia, przestawiając o 1%, silnik był na benzynie zalewany na

> maksa. Inna rzecz, że Lanos potrafi być w tym temacie wbrew pozorom wredny.

Mówisz o BRC czy Bingo?

Napisano

>ale jest też masę

> różnych niepotrzebnych dupereli typu ustawianie zakresu ruchu silnika krokowego według mapy 3D

> (RPM i TPS).

Mnie coś takiego akurat się podoba. Właśnie w ramach zabawy i doświadczeń będę przerabiał Bingo M zdobyte z odzysku. Zabiorę mu możliwość sterownia krokowcem na rzecz fragmentu własnej doszytej elektroniki z własnymi pomysłami algorytmu sterownia krokiem, m.in. będzie mapa RPM/TPS. Na razie sobie rozkminiam protokół komunikacyjny z PCtem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.