Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odłaczanie aku

Featured Replies

Napisano

Witam>

Swego czasu sprzedałem swoje SC 1,1 ojcu. U mnie wszystko było OK a u niego ciągłe problemy. Teraz chodzi o aku - samochód bierze troche za dużo prądu i o ile ja jeździłem codziennie nie miało to znaczenia ale u ojca Sc stoi po 2-3 tyg nieodpalane w ciepłym garażu no i aku pada tak że nie można odpalić. Teraz kupił nowe aku bo stary przez ciągłe niedoładowanie uległ zasiarczeniu.

Pytanie: czy można bez żadnych konsekwencji odłączać aku od samochodu? Czy po każdorazowym podłączeniu trzeba programować wolne obroty lub coś w tym stylu?

Dodam że dziennie napięcie na aku spada o ok 0,07V i po 2-3 tyg gęstośc elektrolitu znacznie spada.

Dzięki za fachowe odpowiedzi

Napisano

Na moje oko to lepiej się dowiedzieć co wcina sztrum zlosnik.gif

I załatwić sprawę raz na zawsze. Może radio?

Nic poza zegarkiem nie będziesz musiał ustawiać ok.gif

Napisano

> Na moje oko to lepiej się dowiedzieć co wcina sztrum

> I załatwić sprawę raz na zawsze. Może radio?

> Nic poza zegarkiem nie będziesz musiał ustawiać

stacje radiowe również trzeba będzie programować, jeśli jest

Napisano

u mnie akku zzera miedzy innymi pamiec z radia i centralka alarmu,

akumulator tez nie najmlodszy, bezobslugowy.

trzeba pamietac ze przy mrozach pojemnosc baterii drastycznie spada.

dzis cala noc ladowalem akku, seja przestawilem, a baterie spowrotem do piwnicy,

niestety juz jest na wykonczeniu, zasiarczona, zamarzla przy -7,

podobno dlugotrwale ladowanie z przerwa po kazdych 12 godzinach na 2-3 godziny pradem rzedu 2% pojemnosci baterii powinno pomoc hmm.gif

ale jak dlugo nie mam pojecia niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Radio wsadzone jest jakieś zwykłe stare - swoje przecież zabrałem 270751858-jezyk.gif. Nad instalacją trzebaby faktycznie posiedzieć - gdybym miał go bliżej niż 130 km smile.gif

Swoją drogą co może brać prąd - radio już kiedyś odłączałem, zegarek zawsze przecież był i jest w każdym samochodzie, swiatła wyłączone, drzwi zamknięte, alarm nie uzbrojony.

Ile powinien brać np komputer?

Napisano

> Ile powinien brać np komputer?

Ale możesz mieć gdzieś jakieś zwarcie.

P.S. Akumulator nowy? Jak masz gwarancję to może idź oddać go, bo kto wie, jakaś wada fabryczna i taki przypadek czysty?

Napisano

napisał kolega, że na starym aku to samo się działo

Napisano

> napisał kolega, że na starym aku to samo się działo

To ja nie sprawdzałbym ładowania, a raczej prąd jaki jest pobierany w momencie gdy auto jest zgaszone ok.gif

Po kolei odłączałbym np. radio i sprawdzał czy będzie dużo mniejszy prąd. Potem alarm, central. A jak nie da to nic, to polecam wyjazd do elektryka niech szuka przyczyny, bo być może jest gdzieś jakiś babol w wiązce i stąd strata energii w aku ok.gif

Napisano

z rzeczy które zzeraja prąd to

-radio

-alarm

-instalacja głosnomówiaca telefonu

tak jak ktos pisał amperomierz i mierzyc

pamietac ze jak sa otwarte drzwi to sie lampka pali i prad pobiera zlosnik.gif

- kiedys miałem zwarcie w głownej wiazce przewodów w palio i taki był własnie efekt (dziwne ze sie samochód nie sfajczył)

Napisano

można aczkolwiek wpierw sprawdziłbym czy aby na pewno alternator ładuje aku na max. Możliwe, że aku jest nie doładowany i później pojawiają się problemy

Napisano

> Możliwe, że aku jest nie doładowany i później pojawiają się problemy

no własnie. w sienie mam 10 miesieczny aku i ostatnio nie dało rady odpalic auta. mierze ładowanie, a tam 13,6, czyli za mało i wiem przynajmniej, ze to wina altka a nie samego aku lub pobierania prądu przez cos innego

Napisano

> mierze ładowanie, a tam 13,6, czyli za mało

> i wiem przynajmniej, ze to wina altka a nie samego aku

napiecie ladowania zalezy od obciazenia.

jakkolwiek by nie bylo, to 13,6V ladowania, jest jeszcze do zniesienia i w normie.

Napisano

> alarm nie uzbrojony.

O to to, nie znam się na alarmach, ale raz głąby w warsztacie nie uzbroiły alarmu przez 24h w samochodzie mojej mulher.gif i rano nie mogli odpalić. Aku był na wyjściu to fakt, ale właśnie nie uzbrojony alarm go dobił. Dlaczego nie wiem i nie wnikam, ale np. nie uzbrojony alarm trzyma włączony przekaźnik od odcięcia, i to w naszym przypadku mogło go dobić.

Napisano
  • Autor

Witam.

Ładowanie jest poprawione - nowe szczotki i regulator. Na starych częściach niby wszysko było OK alku ciagle niedoładowany. Podłączyłem woltomierz na stałe do instalacji, odpaliłem seja i w drogę po dołach. Okazało się że w w garażu, na postaju i na zimnym ładowanie było ok. Po rozgrzaniu i kilku solidnych dołkach ładowanie potrafiło całkowice zniknąć. ponoć szczotki były poluzowane ale profilaktycznie zostały wymienione i jak na razie problem zniknął.

Napisano

> 13,6V ladowania, jest jeszcze do zniesienia i w normie.

a w gwarancji mojej centry pisze, ze ładowanie ponizej 13,9 nie spełnia wymagan i nie upowaznia do reklamowania produktu

Napisano

centra to nie jest akumulator który się łatwo reklamuje.

Napisano

no nie wiem, nie przekonałem sie na własnej skórze, ale kumplowi nie trzymał prądu, pojechał do makro(bo tam go kupił) to od razu dali mu nowy

Napisano

a mam pytanie mam ccs z 1996 roku 1100 i czy po odpieciu aku na dluzszy czas trzeba robic adaptacje kmpa czy nie .. i jak to sie robi??

Napisano

> a mam pytanie mam ccs z 1996 roku 1100 i czy po odpieciu aku na dluzszy czas trzeba robic adaptacje

> kmpa czy nie .. i jak to sie robi??

Nie, nie musisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.