Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ale dałem ciała !! Masakra !!- demontaż tylnych bębnów

Featured Replies

Napisano

Taki ze mnie mechanik, że unieruchomiłem jedno koło. Chciałem szczęki wymienić i nie mogłem bębna ściągnąć to mądrze doczytałem w necie że śruby dłuższe wkręcić trzeba w miejsce śrub/trzpieni które wystają z bębna i wtedy bęben zeskoczy. Tak zrobiłem i ku.. śrubę ukręciłem, teraz śruba ta blokuje możliwość obracania się koła.

Się wkur... i wyjechałem z garażu ciekawe jak duż spustoszenie zrobi w bębnie ? Na razie wywaliło mi kontrolkę absu.

Napisano

> Taki ze mnie mechanik, że unieruchomiłem jedno koło. Chciałem szczęki wymienić i nie mogłem bębna

> ściągnąć to mądrze doczytałem w necie że śruby dłuższe wkręcić trzeba w miejsce śrub/trzpieni

> które wystają z bębna i wtedy bęben zeskoczy. Tak zrobiłem i ku.. śrubę ukręciłem, teraz śruba

> ta blokuje możliwość obracania się koła.

> Się wkur... i wyjechałem z garażu ciekawe jak duż spustoszenie zrobi w bębnie ? Na razie wywaliło

> mi kontrolkę absu.

no to zes pojechal.....

na nastepny raz to wiertarke i przewiercasz urwana srube mniejszym wiertlem i wydlubujesz resztki takby gwintu nie zepsuc

ze tak powiem.. mogles sobie ciutke bidy narobic :/

Napisano
  • Autor

Trochę się narobiło : do wymiany piasta, czujnik abs no i okazało się że bębnów już też nie ma się wytarły.

Gościu w warsztacie chciał mnie orżnąć policzył za wszystko 570zł to mu podziękowałem, poszukam używanych elementów chyba. Za czujnik abs chciał 170zł bo tyko w fiacie podobno, używane są po 50zł.

Zabieram zaraz auto bez hamulców z tyłu :-(

Napisano

> Trochę się narobiło : do wymiany piasta, czujnik abs no i okazało się że bębnów już też nie ma się

> wytarły.

> Gościu w warsztacie chciał mnie orżnąć policzył za wszystko 570zł to mu podziękowałem, poszukam

> używanych elementów chyba. Za czujnik abs chciał 170zł bo tyko w fiacie podobno, używane są po

> 50zł.

> Zabieram zaraz auto bez hamulców z tyłu :-(

to obys uwazal... na sliskich zakretach przy hamowaniu moze sie dziwnie zachowywac

czy 570 to duzo?

za bebny plus cylinderki plus szczeki i robicizna oczywiscie placilem jakis czas temu cos ok 450 zeta wiec chyba nie krzyknal za duzo za to co musisz powymieniac

Napisano

> Taki ze mnie mechanik, że unieruchomiłem jedno koło. Chciałem szczęki wymienić i nie mogłem bębna

> ściągnąć to mądrze doczytałem w necie że śruby dłuższe wkręcić trzeba w miejsce śrub/trzpieni

> które wystają z bębna i wtedy bęben zeskoczy. Tak zrobiłem i ku.. śrubę ukręciłem, teraz śruba

> ta blokuje możliwość obracania się koła.

> Się wkur... i wyjechałem z garażu ciekawe jak duż spustoszenie zrobi w bębnie ? Na razie wywaliło

> mi kontrolkę absu.

W/g mnie dobrze zrobiłeś tylko śrube słabą żeś dał . Powinna się zaprzeć o piaste i bęben powinien zeskoczyć . Tam powinny być chyba dwa otwory i dwie naraz śrubki się wkręcało. ABS wywaliło bo masz koło zablokowane.

EDYT: Lookałem na foty bębnów na alledrogo i nie wiem czy w tym małych otworach jest gwint . W piaście jest tzn szpilka centrująca też się wkręca w piaste . Gdyby gwint był też w bębnie to młoteczkiem obraca się bęben , tak aby w małym otworze widać było piaste , nie otwór w piaście , westarczy obrócić o 1cm . Nigdy w Pandzie nie wymieniałem tylnych hamulcy więc moge się mylić.

Napisano

Na razie wywaliło

> mi kontrolkę absu.

ja jak wymieniałem sam wymieniałem tylną piaste to też się wkur*... I od tej pory stwierdziłem że naprawę auta zostawiam tym którzy mają chociaż jakieś pojęcie.

Napisano

Demontowałem tylne bębny do wymiany cylinderków- wystarczy wykręcić te śrubki trzymające bęben i w to miejsce wkręcić śruby o odpowiedniej średnicy (WIĘKSZEJ ŚREDNICY A NIE DŁUŻSZE, tak aby wkręcały się w bęben a nie piastę) i przede wszystkim odpowiednim gwincie ( zaznaczone na czerwono) trzeba to robić ostrożnie i na przemian aby bęben równo schodził - nie zaszkodzi go także postukać lekko np młotkiem

Przed tym zabiegiem należy oczyścić porządnie i np zapuścić np wd 40 miejsce gdzie bęben styka się z piastą na zewnątrz (zaznaczone na zielono)

284540553-beben.jpg

post-33228-14352510991959_thumb.jpg

Napisano

> ściągnąć ..............

Arti- wątek wraca na techniczny waytogo.gif20.GIF

Napisano

> to miejsce wkręcić śruby o odpowiedniej średnicy (WIĘKSZEJ ŚREDNICY A NIE DŁUŻSZE, tak aby

> wkręcały się w bęben a nie piastę) i przede wszystkim

A widzisz Darku , słyszałem że dzwonią tylko nie wiedziałem w którym kościele waytogo.gif Pamiętam że np w Trucku na Lucas`sie szpilki sie wykręcało , bęben wystarczyło lekko przesunąć i wkręcić śrubki dłuższe od tych szpilek . Sposób inny a zasada ściągania bębna ta sama.

Napisano

> A widzisz Darku , słyszałem że dzwonią tylko nie wiedziałem w którym kościele Pamiętam że np w

> Trucku na Lucas`sie szpilki sie wykręcało , bęben wystarczyło lekko przesunąć i wkręcić śrubki

> dłuższe od tych szpilek . Sposób inny a zasada ściągania bębna ta sama.

Tak - pod warunkiem że odpuści Ci bęben od piasty aby go przesunąć w co np po 2-3 latach wątpię- nauczony swoim doświadczeniem to raz i druga sprawa - zawsze wkręcasz śruby w BĘBEN a nie w piastę aby bęben odciągnąć. Arti wkręcił takiej samej średnicy (czyli nadal śruby w piastę) ale za długie

Popatrz na foto poniżej co można uszkodzić:

284541469-b%EAben2.jpg

- sprężyny napinające szczęki, samoregulator, niewidoczny na foto czujnik ABS-u a nawet cylinderek

Napisano
  • Autor

> Tak - pod warunkiem że odpuści Ci bęben od piasty aby go przesunąć w co np po 2-3 latach wątpię-

> nauczony swoim doświadczeniem to raz i druga sprawa - zawsze wkręcasz śruby w BĘBEN a nie w

> piastę aby bęben odciągnąć. Arti wkręcił takiej samej średnicy (czyli nadal śruby w piastę)

> ale za długie

> Popatrz na foto poniżej co można uszkodzić:

> - sprężyny napinające szczęki, samoregulator, niewidoczny na foto czujnik ABS-u a nawet cylinderek

na rozchrzaniłem piastę i czujnik absu :-) a z tymi śrubami to teraz już wiem że złe użyłem. Ale jest jeszcze taka kwestia że potem udało mi się poluzować bęben ale dalej nie schodził bo był tak wyrobiony/wytarty że szczęki wpadły w ten rowek.

Napisano

> na rozchrzaniłem piastę i czujnik absu :-) a z tymi śrubami to teraz już wiem że złe użyłem. Ale

> jest jeszcze taka kwestia że potem udało mi się poluzować bęben ale dalej nie schodził bo był

> tak wyrobiony/wytarty że szczęki wpadły w ten rowek.

a poluzowałeś odpowietrznik tak żeby trochę płynu wyciekło?

Raptem dwa dni temu zmieniałem hamulce z tyłu (komplet).

Urypałem jeden przewód hamulcowy (miałem dwa nowe w zapasie palacz.gif ), męczyłem się strasznie z jednym bębnem bo były progi, ale po kilku stuknięciach młotkiem, podważaniu śrubokrętem i cofnięciu szczęk w końcu się poddał. Z drugim poszło już gładko bo wiedziałem gdzie i w jaki sposób przyłożyć. Jakbyś chciał używane kompletne hamulce to daj znać. Coś z nich jeszcze może odzyskasz. Mi się nie chciało bawić i założyłem wszystko nowe, łącznie z tarczami kotwicznymi.

I teraz uwaga: średnio ogarnięty człowiek jest w stanie wymienić hamulce w pandzie.

Koszt:

kompletne, uzbrojone tarcze kotwiczne: 180

bębny: coś koło 100 (nie pamiętam dokładnie)

przewody: 26zł

płyn hamulcowy: 50zł

brake cleaner: 10zł (poszło pół)

Wd-40: 20zł (Koniecznie duża puszka!)

Jeden wolny wieczór i duuużo cierpliwości. cool.gif

Napisano
  • Autor

> a poluzowałeś odpowietrznik tak żeby trochę płynu wyciekło?

> Raptem dwa dni temu zmieniałem hamulce z tyłu (komplet).

> Urypałem jeden przewód hamulcowy (miałem dwa nowe w zapasie ), męczyłem się strasznie z jednym

> bębnem bo były progi, ale po kilku stuknięciach młotkiem, podważaniu śrubokrętem i cofnięciu

> szczęk w końcu się poddał. Z drugim poszło już gładko bo wiedziałem gdzie i w jaki sposób

> przyłożyć. Jakbyś chciał używane kompletne hamulce to daj znać. Coś z nich jeszcze może

> odzyskasz. Mi się nie chciało bawić i założyłem wszystko nowe, łącznie z tarczami kotwicznymi.

> I teraz uwaga: średnio ogarnięty człowiek jest w stanie wymienić hamulce w pandzie.

> Koszt:

> kompletne, uzbrojone tarcze kotwiczne: 180

> bębny: coś koło 100 (nie pamiętam dokładnie)

> przewody: 26zł

> płyn hamulcowy: 50zł

> brake cleaner: 10zł (poszło pół)

> Wd-40: 20zł (Koniecznie duża puszka!)

> Jeden wolny wieczór i duuużo cierpliwości.

mi też się wydawało że to jest prosta operacja, gdyby nie to że moje bębny były już po maxie zjechane to pewnie był zdjął je i potem to już bym dał radę.

Wymiana tarcz i klocków (przód) przy tym to pestka.

Już auto jest na chodzie z nowym zestawem z tyłu, teraz to hamuje jak brzytwa :-)

Tylko niech mi ktoś powie gdzie się podciąga linkę ręcznego, bo to moim zdaniem mechanicy zjeb... ręczny muszę prawie pod pachę podciągnąć aby dobrze złapał, kiedyś miałem tak że wystarczyło z 10 cm go podnieść i było git.

Napisano

> mi też się wydawało że to jest prosta operacja, gdyby nie to że moje bębny były już po maxie

> zjechane to pewnie był zdjął je i potem to już bym dał radę.

> Wymiana tarcz i klocków (przód) przy tym to pestka.

> Już auto jest na chodzie z nowym zestawem z tyłu, teraz to hamuje jak brzytwa :-)

> Tylko niech mi ktoś powie gdzie się podciąga linkę ręcznego, bo to moim zdaniem mechanicy zjeb...

> ręczny muszę prawie pod pachę podciągnąć aby dobrze złapał, kiedyś miałem tak że wystarczyło z

> 10 cm go podnieść i było git.

musisz zdjąć obudowę dźwigni ręcznego. U mnie to było chyba 2 śruby pod okrągłymi zaślepkami Nie jestem pewny ale to chyba imbusy były. Tam masz regulację obu linek jedną długą gwintowaną tulejką na klucz 10-tkę (weź długą nasadkę albo klucz płaski). Jak zdejmiesz obudowę to zobaczysz. Rozwiązanie genialne w swojej prostocie i bardzo wygodne, bo robisz wszystko praktycznie podczas jazdy z wnętrza ciepłego samochodu. cool.gif

Powodzenia ok.gif

Napisano
  • Autor

> musisz zdjąć obudowę dźwigni ręcznego. U mnie to było chyba 2 śruby pod okrągłymi zaślepkami Nie

> jestem pewny ale to chyba imbusy były. Tam masz regulację obu linek jedną długą gwintowaną

> tulejką na klucz 10-tkę (weź długą nasadkę albo klucz płaski). Jak zdejmiesz obudowę to

> zobaczysz. Rozwiązanie genialne w swojej prostocie i bardzo wygodne, bo robisz wszystko

> praktycznie podczas jazdy z wnętrza ciepłego samochodu.

> Powodzenia

taa , już sobie poprawiłem. W sumie 4 nakrętki 10 aby zdjąć plastik a potem oczkowym 10 kluczem podkręcanie linki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.