Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KONCENTRATY do układów chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Czy jak doleję taki nierozcieńczony koncentrat to będzie źle? Bo np w karcie charakterystyki RedCoola Orlenu podają,że temp. krzepnięcia wynosi -12C icon_eek.gif. Proszę o opinie. ja u siebie sprawdziłem i mam płyn w silniku krzepnący w -15C i dolałem ok. 0,75 litra tego koncentratu i teraz się zastanawiam panic.gif. Mam nadzieję ,że się rozcieńczy tym co juz miałem w układzie chłodzenia i będzie np do -20C

Napisano

Witaj smile.gif

Spokojnie można dolewać koncentratu, lecz na wszelki wypadek należy sprawdzić czy po zmieszaniu tego co masa w układzie i nowy koncentrat się nie żeluje. Niby wszystko jest mieszalne ze sobą ale czytałem że niektórym się zrobił żel po zmieszaniu dwóch płynów. Ja do tej pory nie spotkałem się z tym osobiście smile.gif

Warto sprawdzić jaka jest temperatura zamarzania płynu chłodniczego - 20 wydaje mi się, że to trochę za mało biorąc pod uwagę wahania temperatur jakie są teraz w Polsce smile.gif

Napisano

Te koncentraty dopiero po rozcieńczeniu nabierają swoich właściwości, tzn niższych temperatur krzepnięcia. Podobnie z dodatkami do paliwa - w butelce potrafi zrobić się z nich galareta przy lekkim mrozie, ale po wymieszaniu z paliwem nabierają powera. smile.gif

Napisano

> Czy jak doleję taki nierozcieńczony koncentrat to będzie źle? Bo np w karcie charakterystyki

> RedCoola Orlenu podają,że temp. krzepnięcia wynosi -12C . Proszę o opinie. ja u siebie

> sprawdziłem i mam płyn w silniku krzepnący w -15C i dolałem ok. 0,75 litra tego koncentratu

> i teraz się zastanawiam . Mam nadzieję ,że się rozcieńczy tym co juz miałem w układzie

> chłodzenia i będzie np do -20C

skoro stary plyn mial krzepniecie jakies -15C to ja na twoim miejscu wolalbym wymienic go calkowicie a nie dolewac i robic jakies mikstury, plyn tania rzecz i mozna samemu zmienic i na jakis czas masz spokoj i 100% pewnosc

Napisano

> Te koncentraty dopiero po rozcieńczeniu nabierają swoich właściwości, tzn niższych temperatur

> krzepnięcia. Podobnie z dodatkami do paliwa - w butelce potrafi zrobić się z nich galareta

> przy lekkim mrozie, ale po wymieszaniu z paliwem nabierają powera.

Jak dla mnie to wymień sobie UPG jak ci się paliwo z płynem chłodniczym (koncentrat) miesza.

Napisano

> Jak dla mnie to wymień sobie UPG jak ci się paliwo z płynem chłodniczym (koncentrat) miesza.

Przeczytaj jeszcze raz to co kolega napisal...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.