Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy ubezpieczenie oc ac drozeje z wziązku z vatem ?

Featured Replies

Napisano

Firmy ubezpieczeniowe nie są płatnikiem VATu.

Napisano

> czy drożeje?

Bezpośrednio nie. Polisa to nie faktura, więc nie ma VAT.

Pośrednio pewnie wzrosną, bo koszty napraw też pójdą w górę.

Napisano

> czy drożeje?

moim zdaniem - bankowo

Pewnie nawet jakby podnieśli akcyzę na papierosy to polisy by zdrożały grinser006.gif

A poważniej, wzrosną same koszty utrzymania biur - czynsze, media, materiały (papiery, krzesła...)

Do tego właśnie jak wyżej kolega wspomniał - wzrosną ceny napraw i to mogą znacznie bo droższe części, droższe materiały (do blacharki).

Możliwe też, że niektórzy pracodawcy potraktują pracowników 'po ludzku' i troszeczkę im podniosą co znowu przełoży się na koszty firm (i naprawiających i produkujących i ubezpieczających). Chociaż w te podwyżki dla ludu to bym nie wierzył, ale takie oficjalne wytłumaczenie może się pojawić.

Napisano

Planowany wzrost stawek VAT będzie tylko okazją do podwyżek z tytułu kosztów funkcjonowania firm - koszty rosną nie tylko ze względu na VAT ale i z innych powodów (koszty paliwa, itp.). Rozmawiałem z właścicielami kilku firm - wzrost VAT jest dla nich okazja do przepchnięcia wzrostu cen z innych tytułów. Natomiast ubezpieczyciele miauczą, że mamy niskie stawki na tle UE więc tez pewnie skorzystają z okazji.

Napisano

> Rozmawiałem z właścicielami kilku firm - wzrost VAT jest dla nich okazja do przepchnięcia

> wzrostu cen z innych tytułów

dokładnie, każdy ogólnie znany konsumentom powód do podwyżek staje się swoistym generatorem 'zawyżonych podwyżek', na zasadzie cenę trzeba podnieść o 2 złote, na co ktoś stwierdza 'podnieśmy o 5 i tak uwierzą że musieliśmy' grinser006.gif

Do jakiego stopnia jest to uzasadnione innymi czynnikami niż aktualnie podwyżka vat'u to pozostawiam sumieniom podwyższających smile.gif

>Natomiast ubezpieczyciele miauczą, że mamy niskie stawki na tle

> UE więc tez pewnie skorzystają z okazji.

sporo rzeczy jest tańsze niż w UE, tyle tylko, że zarobki też mamy niższe, a o tym wszyscy jakoś zapominają frown.gif

Napisano
  • Autor

wczoraj ubezpieczyłem auto chociaż termin mija dopiero 14 stycznia. Nie wszystkie firmy podniosły stawki ubezpieczenia

Byłem u pośrednika i znane były nowe stawki zaoszczędziłem ok 80 zł. Wyniosło mnie 1430 zł za auto. max zniżki auto warte 46 tyś. płakać i płacić , ogólnie drogo.

Napisano

> czy drożeje?

z tego co straszą, to tak, nawet o 30%, ale to nie kwestia VATu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.