Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapalniczka

Featured Replies

Napisano

Witam . Robił ktoś może zapalniczkę która jest przykręcona to tunelu środkowego ? A dokładniej pod CB . Gdzie się najlepiej podpiąć ?

Napisano

Chodzi Ci o gniazdo do zapalary ?

Napisano
  • Autor

> Chodzi Ci o gniazdo do zapalary ?

No tak o gniazdo .. żebym mógł się CB wbić .

Napisano

> Witam . Robił ktoś może zapalniczkę która jest przykręcona to tunelu środkowego ?

ja mam dodatkowe gniazdo w tym wgłębieniu przed gałką biegów, niestety foto (jeszcze) brak. tzn. jest, ale przedzmianowe...

284545685-KopiaDSC03689.JPG

> Gdzie się najlepiej podpiąć ?

ja podłączyłem się równolegle do "górnej" zapalniczki 30.GIF

post-109606-14352511005167_thumb.jpg

Napisano

Ja sie wpialem z cb na stale w kable w okolicy stacyjki, po kluczyku. Lepsze polaczenie -> mniej zaklocen i wygodne, bo nie trzeba wlaczac i wylaczac radyjka.

Napisano
  • Autor

> ja mam dodatkowe gniazdo w tym wgłębieniu przed gałką biegów, niestety foto (jeszcze) brak. tzn.

> jest, ale przedzmianowe...

> ja podłączyłem się równolegle do "górnej" zapalniczki

hmm .. a tam masz w górnej 3 wejścia to który + a który - . Najlepiej foto .

Napisano
  • Autor

> Ja sie wpialem z cb na stale w kable w okolicy stacyjki, po kluczyku. Lepsze polaczenie -> mniej

> zaklocen i wygodne, bo nie trzeba wlaczac i wylaczac radyjka.

Ale właśnie ja nie chce na stałe ..

Napisano

To pociągnij se dwa druty oink.gif bezpośrednio z aku i podepnij pod to gniazdo - możesz też zrobić sobie wyłącznik po drodze, a i daj jakiś bezpiecznik, na wypadek zwarciocha.

Napisano
  • Autor

> To pociągnij se dwa druty bezpośrednio z aku i podepnij pod to gniazdo - możesz też zrobić sobie

> wyłącznik po drodze, a i daj jakiś bezpiecznik, na wypadek zwarciocha.

Hm .. a może coś bliżej ? zeby.GIF

Napisano

> Hm .. a może coś bliżej ?

Kup sobie kabelki - najlepiej w kolorze czerwonym i czarnym - czerwony do plusa na aku - czarny do minusa. I z tym jedziesz sobie jakąś dziurką znalezioną w grodziu i dalej do tunelu - tam łączsz to odpowiednio z gniazdem, a wcześniej wstawiasz szeregowo włącznik i bezpiecznik przed włącznikiem na czerwonym kabelku.

Napisano

mam dodatkowe gniazdo pod schowkiem w konsoli środkowej, podpięta ładowarka do nawidacji itp jest niewidoczna i bezpieczna, bo zahaczyć trudno kiedy przylega do deski rozdzielczej pod dnem schowka

na umiejscowienie gniazda na pewno wpłynie umiejscowienie CB

Napisano
  • Autor

> mam dodatkowe gniazdo pod schowkiem w konsoli środkowej, podpięta ładowarka do nawidacji itp jest

> niewidoczna i bezpieczna, bo zahaczyć trudno kiedy przylega do deski rozdzielczej pod dnem

> schowka

> na umiejscowienie gniazda na pewno wpłynie umiejscowienie CB

no właśnie .. ale ja już mam CB przykręcone .. Jutro rano wsadzę foty .

Napisano

cm na stałe po stacyjce w dowolnym miejscu, a dodatkowe gniazda zapalniczki pod zapalniczkę i umieścić obok konsoli... polecam, sam mam tak i smiga

Napisano

> Hm .. a może coś bliżej ?

W górnym gnieździe zapalniczki masz 3 przewody.

jeden to plus stały,drugi to plus do podświetlenia tego gniazda,prąd dopłynie do tego przewodu w momencie gdy zapalisz światła pozycyjne,czy mijania. a trzeci przewód to (-) czy inaczej masa jak kto woli 270751858-jezyk.gif

Możesz wykorzystać to gniazdo i podłączyć pod nie to nowe które mozesz sobie zrobić np.w tunelu środkowym.

Jeśli chcesz aby cb podłączone pod to nowe gniazdo samo sie wyłanczało to mozesz wykorzystać tam właśnie ten przewod od podświetlenia.

Tzn. Kupujesz nie za duży i nie za mały przekaźnik,i tego (+) od podświetlenia podłączasz pod zasilanie cewki przekaźnika.

A pod 1 zestyk przekaźnika podpinasz (+) stały który też masz przy tej górnej zapalniczce.

A pod zestyk 2 czyli ten wyjściowy sygnał podpinasz pod to nowe gnizado zapalniczki.

Oczywiście (-) z tego górnego gniazda też musisz podpiąć pod przekaźnik i pod nowe gniazdo.

Wtedy Cb będzie pobierało prąd z górnego gniazda(czyli wykorzystujesz zasilanie oryginalnej instalacji,bez dodatkowych połączeń )

a nowe gniazdo,w którym bedziesz miał Cb podłączone bedzie działało tylko w momencie zapalonych świateł pozycyjnych czy też mijania.

Wiesz jak połączyć ten przekaźnik czy mam Ci jeszcze raz opisać dokładnie?

Napisano

> Cb podłączone bedzie działało tylko w momencie zapalonych

> świateł pozycyjnych czy też mijania.

icon_eek.gifspineyes.gif o takim patencie nie pomyślałem, zasilanie "po zapłonie" to norma, ale "po światłach"? hmm.gif to nowość waytogo.gif

Napisano

To ja przy okazji zapytam się o podłączenie zapalniczki.Otóż mam takową lecz bez tego czarnego plastiku,który jest u jej dołu.Chciałbym podłączyć się kabelkami do tej zapalniczki.Czy opłaca się kombinować i narażać na zwarcie czy po prostu dokupić całą nową zapalniczkę i wpiąć ją tak jak były seryjnie w tą białą kostkę z zasilającej fabrycznej instalacji?!

Napisano

> Czy opłaca się kombinować i narażać na zwarcie czy po prostu dokupić całą nową zapalniczkę

jeśli dobrze zaizolujesz konektory (bo taki w zapalniczce jest podłączenie?) np. koszulkami termokurczliwymi, to zwarcie ci nie grozi. dodatkowo złap przewody razem np. trytytkami, by nie dyndały luźno waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.