Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie lać paliwo do...

Featured Replies

Napisano

...Passka B5FL 1.9 TDI PD 130? A konkretnie biodiesel można lać czy będą problemy? Pompowtryski nie klękną? Dzięki za odp!

Napisano

> ...Passka B5FL 1.9 TDI PD 130? A konkretnie biodiesel można lać czy będą problemy? Pompowtryski nie

> klękną? Dzięki za odp!

Najlepiej zobaczyć co piszą w instrukcji, a moze masz info na klapce.

Ale ja wychodze z założenia, że nie ma sensu kombinować i leje zwykłe ON, bo tez mi po głowie chodził biodiesel.

Napisano

U mnie w Fabii nie klękły... niestety cena zrobiła się nie atrakcyjna a i producent nie zaleca tankwoania bioestrów przy temperaturach rzędu -10.

Krawiec

Napisano

> ...Passka B5FL 1.9 TDI PD 130? A konkretnie biodiesel można lać czy będą problemy? Pompowtryski nie

> klękną? Dzięki za odp!

Mozna lac BIO mozna zewykly ON co kto lubie. Nic nie kleknie.

Napisano
  • Autor

Akurat tu gdzie mieszkam temp. -10 to rzadkość, a bio mam za 60% ceny najtańszego diesla na stacji. Przy ilości mil które robię miesięcznie różnica w cenie bio-on daje całkiem okrągłą sumkę jeśli chodzi o oszczędności na paliwie.

Dzięki za odpowiedzi! 20.GIF

Napisano

> U mnie w Fabii nie klękły... niestety cena zrobiła się nie atrakcyjna a i producent nie zaleca

> tankwoania bioestrów przy temperaturach rzędu -10.

> Krawiec

Ja w lecie zacząłem lać do paska b5 fl 1.9 tdi ale przestałem jak różnica w cenie zmalała do 20gr. Teraz nie wiem jakie są ceny bo w ziemie nawet do tego nie podchodzę ale na wiosne jak bio będzie tak ze 40-50gr tańsze to na pewno będę lał wink.gif

Napisano

> U mnie w Fabii nie klękły... niestety cena zrobiła się nie atrakcyjna a i producent nie zaleca

> tankwoania bioestrów przy temperaturach rzędu -10.

> Krawiec

Właśnie zastanawiam się dlaczego cena BIO tak ostro poszła w górę, przecież miał to być oszczędne paliwo, a wychodzi na to, że jest "oszczędne" niewiem.gif

Napisano

> Właśnie zastanawiam się dlaczego cena BIO tak ostro poszła w górę, przecież miał to być oszczędne

> paliwo, a wychodzi na to, że jest "oszczędne"

Latem oplacalo sie tankowac. Bylo prawie 1zł roznicy. W tej chwili wychodzi 30gr różnicy wiec bezsensu.

Napisano

> klękną? Dzięki za odp!

Co tanie to drogie. Lej 'normalną' a co jakiś czas 'coś z Super w nazwie' wink.gif

Napisano

> Co tanie to drogie. Lej 'normalną' a co jakiś czas 'coś z Super w nazwie'

Ale piszesz to na jakiejś podstawie czy tylko tak żeby coś napisać?

Napisano

> Ale piszesz to na jakiejś podstawie czy tylko tak żeby coś napisać?

ani do spamowania ani trolowania mi nie spieszno.

Piszę to na podstawie opinii znajomych, którzy jeżdżą dieslami. może nie mają szczęścia, a może coś w tym jest, że nie dość że auto nie pracuje tak jak powinno (choćby przyspieszenie jest mniej dynamiczne niż 'na normalnym')

Napisano

> ani do spamowania ani trolowania mi nie spieszno.

> Piszę to na podstawie opinii znajomych, którzy jeżdżą dieslami. może nie mają szczęścia, a może

> coś w tym jest, że nie dość że auto nie pracuje tak jak powinno (choćby przyspieszenie jest

> mniej dynamiczne niż 'na normalnym')

No zgadza się, przyśpieszenie jest minimalnie gorsze. Tylko tutaj chyba nie chodzi o osiągi a o ekonomie? Bo jak komuś zależy żeby mieć 2 konie więcej to niech sobie verwe zaleje a nie bio. A co do innych (bliżej nie określonych wad) to chyba mają pecha. Wśród znajomych którzy to tankowali/tankują jedna osoba miała mieszane uczucia bo wyraźnie wzrosło spalanie (tzn +1 - 1,5 litra) ale to był silnik wolnossący i tutaj upatruję jednej z możliwych przyczyn. Druga to taka że jego pomiar jak dla mnie był mocno wątpliwy... Jeśli chodzi o spalanie w 1.9tdi to wzrost spalania na poziomie 0,3-0,4 litra (prawdopodobnie spowodowane właśnie minimalnie gorszymi osiągami a co za tym idzie czasem trzeba go ciut więcej podciągnąć na obrotach). Przy czym mój pomiar opiera się na wielu tankowaniach i precyzyjnym liczeniu a nie "na oko". Aha, jest jeszcze jedna wada. Jak wyjeżdżam z garażu (cofam) to wyraźnie wali frytkami wink.gif wolę zapach zwykłego on. wink.gif O ile to można nazwać zapachem.

Napisano

może mieli pecha, a muzę coś w tym jest. nie mnie osądzać :-)

co do frytek z rury - mnie też ten zapach nie podchodzi i to zdecydowanie. Ostatnio jechałem za Sharanem kumpla i czuć było jakbym frytkownice obok na siedzeniu miał.. spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.