Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa 1.7DTI opinie na temat silnika

Featured Replies

Napisano

witajcie

czy to jest ten samo silnik co w astrze G? Jeśli nie to jak spisuje się w nim pompa? Czy jest na łańcuchu? Czy w przeniesieniu napędu zastosowano dwumasę? Czy ten silnik jest podatny na lekkie podniesienie mocy?

Napisano

> witajcie

> czy to jest ten samo silnik co w astrze G?

Tak.

> Jeśli nie to jak spisuje się w nim pompa?

Poza wadliwym sterownikiem i cieknącym zaworem TCV bez problemów.

> Czy jest na łańcuchu?

Nie, na pasku. Wymiana paska co 120 tys km lub 8 lat.

> Czy w przeniesieniu napędu zastosowano dwumasę?

Nie.

> Czy ten silnik jest podatny na lekkie podniesienie mocy?

Tak, około 95KM można wycisnąć.

Napisano
  • Autor

> Tak.

> Poza wadliwym sterownikiem i cieknącym zaworem TCV bez problemów.

tam jest pompa vp44? Bo słyszałem, że awarie sterownika są następstwem padającej mechanicznie pompy jak jest w tym przypadku? Czy naprawa sterownika wymaga demontażu pompy?

> Nie, na pasku. Wymiana paska co 120 tys km lub 8 lat.

nieźle, 120tyś to już coś.

> Tak, około 95KM można wycisnąć.

Całkiem nieźle, a tak poza konkursem to jakie przebiegi mniej więcej generują te silniki? Jestem przyzwyczajony do diesli z przebiegami ponad 300tyś pomykających na pełnym syntetyku bez żadnych problemów. Czy ten silnik spełni moje oczekiwania pod tym względem?

Napisano

> tam jest pompa vp44? Bo słyszałem, że awarie sterownika są następstwem padającej mechanicznie pompy

> jak jest w tym przypadku? Czy naprawa sterownika wymaga demontażu pompy?

Nie, to nie jest VP44. Tam siedzi Denso V5. Sterowniki cierpią na "zimne" luty, po skutecznej naprawie problem nie powraca.

> nieźle, 120tyś to już coś.

> Całkiem nieźle, a tak poza konkursem to jakie przebiegi mniej więcej generują te silniki? Jestem

> przyzwyczajony do diesli z przebiegami ponad 300tyś pomykających na pełnym syntetyku bez

> żadnych problemów. Czy ten silnik spełni moje oczekiwania pod tym względem?

300 tysięcy kręcą bez problemu, pod warunkiem wcześniejszej naprawy sterownika, w większości przypadków zaworu TCV, czasem chłodniczki oleju, czasem alternatora. Poza tym trzeba zwrócić uwagę na nieprzegrzanie silnika, gdyż silniki Isuzu są na tym punkcie bardzo wrażliwe.

Napisano
  • Autor

> 300 tysięcy kręcą bez problemu, pod warunkiem wcześniejszej naprawy sterownika, w większości

> przypadków zaworu TCV,

mógłbyś coś więcej o tym zaworze napisać? Czy da się to naprawić we własnym zakresie? I czy demontaż sterownika możliwy jest bez wyciągania pompy? Zimne luty wydają się być problemem do rozwiązania we własnym zakresie.

czasem chłodniczki oleju, czasem alternatora.

z tym się liczę, a jak z dostępem do wyżej wymienionych elementów? czy np na trasie łatwo wykręcić alternator? (przyzwyczajenie z fiata gdzie w bagażniku zawsze miałem zapasowy grinser006.gif)

Pza tym trzeba zwrócić

> uwagę na nieprzegrzanie silnika, gdyż silniki Isuzu są na tym punkcie bardzo wrażliwe.

jak każdy diesel, jestem świadomym użytkownikiem. Szukam auta tylko dla siebie i tylko na lato taka zabawka to dłubania i jazdy w dobrą pogodę.

pytanie poza konkursem.

W których wersjach corsy 3d montowali te nakładki progowe, bardzo fajna sprawa która chroni próg przed wypiaskowaniem, z tego co oglądam nie każda coś takiego ma.

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Czy do tego auta pasuje każde radio w standardzie 2din? Mam okazyjnie do kupienia Kenwooda DNX7200 i się zastanawiam czy będzie pasował. Do obecnej astry tego niestety nie wpakuje frown.gif

Napisano

> mógłbyś coś więcej o tym zaworze napisać? Czy da się to naprawić we własnym zakresie? I czy

> demontaż sterownika możliwy jest bez wyciągania pompy? Zimne luty wydają się być problemem do

> rozwiązania we własnym zakresie.

O zaworze TCV pisałem już na kąciku Astry, demontaż sterownika bardzo łatwy, nie trzeba nic poza wymontowywać.

> czasem chłodniczki oleju, czasem alternatora.

> z tym się liczę, a jak z dostępem do wyżej wymienionych elementów? czy np na trasie łatwo wykręcić

> alternator? (przyzwyczajenie z fiata gdzie w bagażniku zawsze miałem zapasowy )

Nie ma szans na demontaż alternatora na trasie. Do wymontowania alternatora trzeba albo wyciągnąć turbo, albo kompresor klimy, w zależności od upodobań. W większości przypadków robi się opcję drugą.

> pytanie poza konkursem.

> W których wersjach corsy 3d montowali te nakładki progowe, bardzo fajna sprawa która chroni próg

> przed wypiaskowaniem, z tego co oglądam nie każda coś takiego ma.

Wersje NJoy, Sport, Elegance, ogólnie te bogatsze.

Napisano
  • Autor

> O zaworze TCV pisałem już na kąciku Astry, demontaż sterownika bardzo łatwy, nie trzeba nic poza

> wymontowywać.

rewelacja, dzięki za naświetlenie sprawy.

> Nie ma szans na demontaż alternatora na trasie. Do wymontowania alternatora trzeba albo wyciągnąć

> turbo, albo kompresor klimy, w zależności od upodobań.

szkoda, ale w sumie w punto też łatwo nie było trzeba było kombinować.

> Wersje NJoy, Sport, Elegance, ogólnie te bogatsze.

szkoda, że nie było OPC z tym dieslem:) dzięki jeszcze raz za bardzo rzeczowe i konkretne wypowiedzi.

Napisano

> szkoda, ale w sumie w punto też łatwo nie było trzeba było kombinować.

Szkoda zadna...w Oplach alternatory nie pekaja na pol, jak to w starszych Fiatach dziwnie czesto sie dzieje...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.