Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagadka: oleista plama

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

zanim wybiorę się do znajomego mechanika chciałbym podpytać co to może być: w okolicach prawego przedniego koła znalazłem na posadzce garażu plamę oleistej substancji bezbarwnej, lekko żółtej ( klarownej i czystej ).

Na osłonie silnika od zewnętrznej strony widać "zawilgocenie" tą substancją. ( przelatuje otworem przy wkręcie mocującym osłonę ) Czy nie jest to czasem olej ze skrzyni ?

Mam taką teorię, że olej mógł wydostać się przez zimering,

gdyż założone we wrześniu tarcze hamulcowe TRW ( pisa kość porażka ) mają straszne bicie ( ani ich nie katowałem, ani nie jeździłem po kałużach ) i przy hamowaniu z większej prędkości mam bardzo mocne wibracje, które mogą się przenosić na półośkę i rozszczelniać zimering. ( musiałem też po raz drugi poprawiać dokręcenie kół przednich bo znów nie śruby nie były na maksa i dało się je obrócić o co najmniej 1/3 obrotu).

Czy jestem na dobrym tropie?

Napisano

> Witajcie,

> zanim wybiorę się do znajomego mechanika chciałbym podpytać co to może być: w okolicach prawego

> przedniego koła znalazłem na posadzce garażu plamę oleistej substancji bezbarwnej, lekko

> żółtej ( klarownej i czystej ).

> Na osłonie silnika od zewnętrznej strony widać "zawilgocenie" tą substancją. ( przelatuje otworem

...

Kolego - po prawej stronie masz osprzęt i rozrząd - skrzyni tam nie znajdziesz icon_rolleyes.gif ale za to kompresor i przewody od klimy jak najbardziej, Ktoś kto nabijał tobie klimę był uczciwy i porządny - nie żałował barwnika. Układ klimy się rozszczelnił.

Co do bicia tarcz jakże nowych i porządnych TRW- dobra firma - czy aby niezałożone na brudnej piaście, krzywo i niechlujnie? O to powody dziwnych zachowań old.gif.

P.S.

z formą pisania mnie poniosło ale czystą prawdę rzecze w mym skromnym poście 30.GIF

Napisano
  • Autor

> ...

> Kolego - po prawej stronie masz osprzęt i rozrząd - skrzyni tam nie znajdziesz ale za to kompresor

> i przewody od klimy jak najbardziej, Ktoś kto nabijał tobie klimę był uczciwy i porządny - nie

> żałował barwnika. Układ klimy się rozszczelnił.

> Co do bicia tarcz jakże nowych i porządnych TRW- dobra firma - czy aby niezałożone na brudnej

> piaście, krzywo i niechlujnie? O to powody dziwnych zachowań .

> P.S.

> z formą pisania mnie poniosło ale czystą prawdę rzecze w mym skromnym poście

Dzięki, zwrócę uwagę na to, by mechanior się przyjrzał układowi od klimy. Czy to rozszczelnienie to raczej coś trwałego ( uszkodzenie przewodu ) czy niedorkęcony zawór od nabijania ?

Co do rzetelności. Coż, auto przyjechało z Niemiec, a tam nikt nie robi głupich oszczędności na barwniku do czynnika klimatyzacji.

Napisano

> Dzięki, zwrócę uwagę na to, by mechanior się przyjrzał układowi od klimy. Czy to rozszczelnienie to

> raczej coś trwałego ( uszkodzenie przewodu ) czy niedorkęcony zawór od nabijania ?

> Co do rzetelności. Coż, auto przyjechało z Niemiec, a tam nikt nie robi głupich oszczędności na

> barwniku do czynnika klimatyzacji.

Zawór do nabijania ma w swej nazwie zawór - nakrętka ma formę ochronną przed brudem a nie utrzymywaniem szczelności. Ciężko pisać gdzie masz nieszczelność - ale jak wyciekło to musisz mieć sporą dziurę (gdy pęknie uszczelka na przewodach - występuje zapocenie ale nie wyciek, tym bardziej gdy sprężarka nie pracuje) Sądzę że bez problemu zlokalizujesz nieszczelność ... tylko co ją spowodowało - znajdź przyczynę!

Napisano

> ... ktoś kto nabijał tobie klimę był uczciwy i porządny - nie

> żałował barwnika. Układ klimy się rozszczelnił.

> P.S.

> czystą prawdę rzecze w mym skromnym poście

Za prawdę powiadam rozsądnie prawisz, aleee

Ile jest oliwy w układzie? niewiem.gifniewiem.gif

Będzie aż tyle co by poplamić i to i tamto i zostanie jeszcze na posadzkę? niewiem.gif

Bo, że oliwa jest to pewne.

Barwnik przynajmniej mój świeci - przynajmniej w śmiesznych goglach ze śmieszna latarką szukali dziury w całym.

U mnie nieszczelność to było "pssssyt" i nic nie znaleźli, no dobra znaleźli-u siebie w maszynie 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Za prawdę powiadam rozsądnie prawisz, aleee

> Ile jest oliwy w układzie?

> Będzie aż tyle co by poplamić i to i tamto i zostanie jeszcze na posadzkę?

> Bo, że oliwa jest to pewne.

> Barwnik przynajmniej mój świeci - przynajmniej w śmiesznych goglach ze śmieszna latarką szukali

> dziury w całym.

> U mnie nieszczelność to było "pssssyt" i nic nie znaleźli, no dobra znaleźli-u siebie w maszynie

Dzięki.

Napisano

> Za prawdę powiadam rozsądnie prawisz, aleee

> Ile jest oliwy w układzie?

500 +/- 40g

> Będzie aż tyle co by poplamić i to i tamto i zostanie jeszcze na posadzkę?

TAK

> Barwnik przynajmniej mój świeci - przynajmniej w śmiesznych goglach ze śmieszna latarką szukali

Ultrafioletem - ale to się szuka nieszczelności a nie dziur.

U kolegi układ powinni nabijać innym gazem (azot) i szukać gdzie świszczy. Ale ja nie będę uczył jak to się robi.

> U mnie nieszczelność to było "pssssyt" i nic nie znaleźli, no dobra znaleźli-u siebie w maszynie

Zakład zakładowi nie równy, mechanik mechanikowi też

Napisano

> 500 +/- 40g

i nie mam więcej pytań 20.GIF

Napisano
  • Autor

> i nie mam więcej pytań

Byłem dziś z autem na podnośniku.

Okazuje się, że ta plama to jakiś wyciek płynu chłodnicy ( niby czerwony, ale w małych ilościach jest bezbarwny ) - widać było wyraźny czerwony zaciek na plastikach po zdjęciu osłony.

Dziwne jednak, bo nie widać na rurkach uszkodzeń, a po dwóch wyprawach autem od zauważenia plam na podłodze (musiałem uzupełnić odrobinę płynu) poziom płynu jest w normie. Będę musiał przyobserwować ew. ubytki płynu.

I jeśli nie znajdę źródła w łączeniach pozostanie do wymiany chłodnica.

Dzięki za wsparcie w temacie.

PS: wyciek pojawił się jak auto stało zimne bez odpalania ciurkiem przez całe 3 dni.

Napisano

> Byłem dziś z autem na podnośniku.

> Okazuje się, że ta plama to jakiś wyciek płynu chłodnicy

> I jeśli nie znajdę źródła w łączeniach pozostanie do wymiany chłodnica.

Kolego jeżeli wyciek jest niewielki to możesz spróbować użyć uszczelniaczy w postaci płynów lub proszków. Wsypuje się to (lub dolewa) do zbiornika płynu chłodzącego i jak dobrze pójdzie to wyciek ustaje. Znajdziesz to praktycznie na każdej stacji benzynowej lub w sklepie motoryzacyjnym.

Sam swojego czasu tego użyłem kiedy z niewiadomych przyczyn płyn chłodniczy zaczął mi uciekać. Zdało egzamin, płynu już nie ubywa a wszystko chodzi jak ta lala.

Napisano

> i nie mam więcej pytań

Te no ale dopisz, że oliwy to nie ma 500gr. Tyle (około) to jest czynnika. Oliwy to są śladowe ilości (25ml coś mi sie kojarzy, musiałbym poszukać w papierach z przeglądu). A nie piwkiem sie stukac smile.gif

Napisano

> Te no ale dopisz, że oliwy to nie ma 500gr. Tyle (około) to jest czynnika. Oliwy to są śladowe

> ilości (25ml coś mi sie kojarzy, musiałbym poszukać w papierach z przeglądu). A nie piwkiem

> sie stukac

No te , ale czytaj no zanim odpiszesz... 20.GIF

Z Tobą się też stuknę, a co 20.GIF

Przecież ja się dziwiłem tej ilości oleju.

Żyłem w świadomości, że jest go kapka tylko-do smarowania.

To kolega mnie naprostował/skrzywił ( nie sprawdzałem ) że tyle tego tam jest.

Aż sam juro sprawdzę na wydruku....

W sumie sprawa już rozwiązana, a mamy nową zagadkę.

Rozwiązanie proste - ale nie z telefonu 893goodvibes.gif

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.