Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek oleju turbo i odma passat 1,9tdi...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nie dawno przesiadłem się na Passata 1,9tdi AVB (101ps). Generalnie wszystko jest super poza wyciekiem. Zrobiłem nim 500kkm i wszystko super, oleju nie ubywa, ale takiego niepicowanego kupiłem i chciałbym się dowiedzieć co obstawiacie i mniej więcej jakie koszta naprawy. Samochód ma 256km na zegarze zrobione w ciągu 6 lat swojego żywota. Z tego co się doczytałem to turbo ponad 200kkm najczęściej kwalifikuje się do wymiany. U mnie samochód sunie ładnie i nic nie wskazuje na awarię. Komputer nic nie sygnalizuje, spadku mocy nie ma, turbo szaleje powyżej 2-2,5 tyś obr. Czym umyć silnik aby zlokalizować wyciek i nie uszkodzić innych elementów. Dodam jeszcze, że po zdjęciu osłony silnika zauważyłem również że olej sączy się z rury zlokalizowanej po lewej stronie (strona kierowcy) idąca do obudowy filtra znajdującego się w dolnej części zderzaka.

Zauważyłem również jasny nalot pod korkiem wlewu oleju co wskazywało by na dostanie się płynu chłodzącego do silnika, oraz dziwny biały nalot na wygłuszeniu maski, co wywołało moje wątpliwości w sprawie przegrzania silnika.

Konstrukcja 1,9tdi jest mi obca. Książkę "naprawiam" już mam i powoli zaczynam studiować. Przymierzam się do kupna VAG-a, coby sprawdzić co było robione i jak się sprawy mają w kompie.

3.JPG

4.JPG

5.JPG

Będę wdzięczny za dygresje i wskazówki posiadaczy tej konstrukcji.

Pozdrawiam Piotr 20.GIF

Napisano

z tego co ja widziałem to większość tych silników które mają nalatane koło 300 to tak mają a to są oznaki że turbinka rzuca trochę olejem silnik mozesz spryskać płynem do mycia silników polecam z firmy "moje auto" i karcher w dłoń a co do białego nalotu to może być spowodowane pokonywaniem krótkich odcinków samochodem i to jest po prostu para

Napisano

Kurcze leje się jak z kaczego tyłka. Wygląda że wszystko leci z odmy. Weź odkręć przewód od odpowietrzenia i sprawdź czy tam nie ma jakiegoś sajgonu. Silnik umyj pierwszym lepszym środkiem do takich operacji. Tylko nie lej za mocno na elektronikę. Co do nalotu delikatnego na korku to bym się zbytnio nie przejmował. Czasem jak auto niedogrzane to się tak dzieje.

Napisano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi smile.gif trochę uspokoiliście mnie bo zaczynałem się martwić. Z odmy faktycznie wycieka bo jak zdjąłem dekiel to było widać świeże krople oleju. Nie lubię takich mokrych plam, bo spokojnie nie mogę jechać wink.gif. Jak tylko zrobi się przyzwoicie na dworze to zabiorę się do mycia i diagnozowania.

Jeszcze mam kilka pytań w sprawie elektroniki. Czego mogę spodziewać się po odpięciu aku, gdy komp utraci źródło zasilania. Zamierzam również zabrać się za mycie tapicerki, i czy tutaj mogę się czegoś spodziewać po odpięciu i wyciągnięciu foteli przednich (airbag + podgrzewanie).

Do tego mam w zamiarze dorobić elektryczne otwieranie szyb tylnych (moje dzieci bardzo lubią się bawić tego typu rzeczami w aucie i muszę mieć blokadę przed otwarciem szyb). Niemieccy konstruktorzy pomyśleli o takich modyfikacjach ? czy trzeba kłaść wiązki, zmieniać moduł komfortu, jakieś wpisy do kompa, pomijam oczywiście boczki,prowadnice z silnikami, oraz panel sterujący w przednich drzwiach.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Jeszcze mam kilka pytań w sprawie elektroniki. Czego mogę spodziewać się po odpięciu aku, gdy komp

> utraci źródło zasilania.

rozkoduje sie radio ,wyzeruje sie licznik dziennych kilometrów i jesli masz fotel kierowcy z pamiecią to tez zgubi ustawienia

> Zamierzam również zabrać się za mycie tapicerki, i czy tutaj mogę się

> czegoś spodziewać po odpięciu i wyciągnięciu foteli przednich (airbag + podgrzewanie).

jesli przed wyciagnieciem foteli rozłączysz aku i podłaczysz go dopiero po podłaczeniu foteli to nic sie nie stanie

> Do tego mam w zamiarze dorobić elektryczne otwieranie szyb tylnych (moje dzieci bardzo lubią się

> bawić tego typu rzeczami w aucie i muszę mieć blokadę przed otwarciem szyb). Niemieccy

> konstruktorzy pomyśleli o takich modyfikacjach ? czy trzeba kłaść wiązki, zmieniać moduł

> komfortu, jakieś wpisy do kompa, pomijam oczywiście boczki,prowadnice z silnikami, oraz panel

> sterujący w przednich drzwiach.

> Pozdrawiam

wiazka ,silniczki szyb ,tapicerka ,moduł komfortu , przełaczniki w przednich drzwiach

Polecam lekture http://forum.vw-passat.pl/forum.php

Napisano

> Z tego co się doczytałem

> to turbo ponad 200kkm najczęściej kwalifikuje się do wymiany.

Plotki...

Napisano
  • Autor

Jeszcze mam pytanko co do tematu wycieku, gdyż zacząłem się zastanawiać, że przecież olej jest w nim lany MOTUL 5W40 i pytanko czy nie powinno się go zmienić na coś gęstszego coby nie wypłukiwać nagarów wówczas może szczelność się poprawi tu i ówdzie.

Co o tym sądzicie? Bo generalnie MOTUL to chyba najlepsza marka wśród olejów i w zasadzie chciałbym przy nim zostać...

Pozdrawiam Piotr 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.