Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie Punto II

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od początku mojej przygody z Kropkiem (Fiat Punto II 1.2 16v 3d) elektryczne wspomaganie nie działa do końca tak jak potrzeba. Od czasu do czasu wyłącza się w czasie jazdy, zazwyczaj podczas mocniejszego skrętu, ale nie zawsze - czasem wystarczy drobny ruch kierownicą. W momencie gdy wspomaganie się wyłącza zapala się kontrolka. Wystarczy wtedy zgasić silnik, i zapalić jeszcze raz, aby wspomaganie wróciło. Objawy nasilają się wyraźnie zimą, a szczególnie podczas pierwszych mrozów. W inne pory roku bardzo rzadko się to dzieje, ale też nieraz potrafi się wyłączyć przy mocnym skręcie.

Niedawno wybrałem się do serwisu, i poprosiłem o diagnozę układu kierowniczego. Podłączyli mnie pod Examiner i oto wyniki:

Napięcie wewnet. centralki: 11.72 Wolt

Zasilanie (+15) : 11.65 Wolt

Wysiłek na kierownice: 0.47 Nm

Prędkość pojazdu (z CAN): 0 Km/h

Stan alternatora (z CAN): nie doładowuje

Rodzaj działania: Sport

Stan lampki awaryjnej (z CAN): Zgaszona

Stan systemu: Inicjalizacja

Błędy wskazane przez centralkę:

Czujnik poz.mom. obr. walu silnika - Obecny, Obw, Otw., Zwar. na mase lub Zwar. na

W serwisie powiedzieli mi, że ten czujnik nie jest wymienialny i należy wymienić całą kolumnę kierowniczą za bagatela 1200zł... Jakoś nie widzi mi się wkładanie 1/6 wartości auta w naprawę wspomagania, więc pytam Was o radę - czy można to jakoś taniej naprawić? Do jakiegoś magika pojechać, co wymieni sam czujnik, lub wręcz go naprawi?

Napisano

Jedyne co mozesz to kupić uzywaną kolumnę, wyjdzie taniej ale jak długo będzie sprawna ta nowa - tego nikt Ci nie zagwarantuje.

Ja właśnie wybrałem takie rozwiązanie i czekam na dostarczenie kolumny.

U mnie objawy były identyczne. Wymiana przekaźników w silniku niczego nie naprawiła.

Napisano

Przy okazji mam pytanie o rodzaj klucza którym można odkręcić silnik wspomagania.

Jakiś czas temu demontowałem go i miałem problem z doborem klucza.

Jak dobrze pamiętam zwykła nasadka TORX 8mka nie pasowała, dopiero od sąsiada pożyczyłem odpowiednią.

To jest zwykły TORX czy jakaś wariacja torksowa?

Napisano

> To jest zwykły TORX czy jakaś wariacja torksowa?

Mnie się udało śrubokrętem wykręcić ale jest to TORX rozmiaru nie pamiętam hmm.gif

Napisano

> Mnie się udało śrubokrętem wykręcić ale jest to TORX rozmiaru nie pamiętam

chyba pokreciles. ja mialem torksy, ale łeb sruby mial gwiazdke wystajaca, czyli odwrotnie niz wiekszosc torksow w samochodzie. u mnie dalo sie kluczem plaskim odkrecic te sruby.

tu widac te sruby - ja mam takie: [LiNK]

Napisano

Bo to też jest torx. Wewnętrzne są Txx, a zewnętrzne Exx jeśli dobrze pamiętam bo nie chce mi się iść do garażu sprawdzić.

Napisano

> no i napisalem, ze zewnetrznych wkretakiem nienada.

Nie posiadam torksów, a silniczek wymieniłem sam pod blokiem. Jak będę miał chwilę to zobaczę jak to dokładnie u mnie wygląda wink.gif

Napisano

> Witam,

< ostatnie ostrzezenie - tniemy cytaty >

witam....mialem takie same obiawy ze wspomaganiem,,,pomogla wymiana silniczka,,,i mozna zrobic to pod blokiem,,,a powiem jeszcze ze sa fachowcy co naprawiają ta usterke

Napisano

> witam....mialem takie same obiawy ze wspomaganiem,,,pomogla wymiana silniczka,,,i mozna zrobic to

> pod blokiem,,,a powiem jeszcze ze sa fachowcy co naprawiają ta usterke

sprostowanko wszesniej mialem PUNTO 2 1.2 16V

Napisano

> ,,,a powiem jeszcze ze sa fachowcy co naprawiają ta usterke

Niestety w tym temacie mówimy o pozostałych 5 % awarii czyli uszkodzonym czujniku momentu skrętu wałka kierownicy lub uszkodzeniu jednostki sterującej i tego jeszcze nikt nie naprawił sciana.gif co gorsze mnie to też chyba czeka sciana.gifsciana.gifsciana.gif

ps. nie odpowiadaj na własne posty tylko je edytuj bo skończy się czerwona.gif

Napisano

> Niestety w tym temacie mówimy o pozostałych 5 % awarii czyli uszkodzonym czujniku momentu skrętu

> wałka kierownicy lub uszkodzeniu jednostki sterującej i tego jeszcze nikt nie naprawił co

> gorsze mnie to też chyba czeka

> ps. nie odpowiadaj na własne posty tylko je edytuj bo skończy się

sorrki,,,ale wracajac do tematu wspomagania,,,mialem podobne problemy a szczegolnie zimą,,,,minimalny ruch kierownica potrafil wyłonczyc wspomaganie,,,pozniej takie objawy mialem kiedy zbyt dlugo mialem kierownice do konca w prawo lub lewo,,,az padlo zupelnie i w serwisie Fiata uslyszalem cene to usiadlem (4 lata wstecz 1200 zl),,,,i tez mialem zwarcie ktore powodowal silniczek wspomagania,,,zamowilem na alletanio, zamontowalem i bylo po sprawie,,,,wiem ze kiedys na tym forum bylo sporo wlasnie o tej przypadlosci w P2,,,trzeba by poszperac w archiwum,,,,moja sugestja jest taka zeby moze najpierw sprawdzic silnik wspomagania wymontowac do madrego elektryka i bedzie wiadomo,,,

Napisano

> wspomagania wymontowac do madrego elektryka i bedzie wiadomo,,,

Specjalistę to my mamy na forum przynajmniej ja mam silniczek od niego opis usterki według WaldiGSI

Napisano

> Specjalistę to my mamy na forum przynajmniej ja mam silniczek od niego

naprawe wykona kazdy kto umie obslugiwac lutownice. nie ma tam polityki. FES pokazuje, ze silnik bierze nawet pod 30 Amper przy maksymalnym skrecie kierownica, wiec luty przekaznikow sie topia. u mnie zrobil sie zimny lut akurat na sciezkach sterujacych. po poprawieniu lutow smiga jak trzeba.

> opis usterki według WaldiGSI

Bylo - wrzucalem wyzej... 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> naprawe wykona kazdy kto umie obslugiwac lutownice. nie ma tam polityki. FES pokazuje, ze silnik

> bierze nawet pod 30 Amper przy maksymalnym skrecie kierownica, wiec luty przekaznikow sie

> topia. u mnie zrobil sie zimny lut akurat na sciezkach sterujacych. po poprawieniu lutow smiga

> jak trzeba.

> Bylo - wrzucalem wyzej...

Ja wiem ale nie wszyscy czytali wątek od początku 033102bebe_1_prv.gif

swoją drogą u mnie padły przekaźniki więc prze-lutowanie by nie pomogło, ale może teraz pomoże hmm.gif

Napisano

> Ja wiem ale nie wszyscy czytali wątek od początku

czerwona.gif lub wpysk.gif im

> swoją drogą u mnie padły przekaźniki więc prze-lutowanie

> by nie pomogło, ale może teraz pomoże

jesli byly wymienione na za slabe, to mogly znowu osmalic sie blaszki i znowu by trzeba wymienic.

Napisano

> lub im

> jesli byly wymienione na za slabe, to mogly znowu osmalic sie blaszki i znowu by trzeba wymienic.

Nie sądzę by WaldiGSI dał za słabe hmm.gif ale nie będę wiedział jak nie zobaczę sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.