Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeszcze raz na temat ubezpieczenia

Featured Replies

Napisano

W wielu wątkach dotyczących ubezpieczeń wyczytałem , że ubezpieczyciel wypłacał różnicę między wartościa wraku auta powypadkowego a rzeczywistą ceną wziętą za niego przez właściciela.

Ja mam właśnei takie auto tj. Peugota 406 Coupe z 2000r. , ktoórego wartośc Compensa ustaliła na 6600zł co oczwiście jest śmieszne z uwagi na zakres zniszczeń(auto nadaje się do kasacji). Ktoś gdzieś proponował żeby wystawić ze dwie aukcje na allegro za tę właśnei cene i po tym jak się nei sprzeda wystawić aukcje z licytacją i sprzedać za wylicytowaną cene a ubezpieczyciel powinien pokryć różnicę.

Czy ktoś może to przerabiał, czy ubezpieczyciel ma taki obowiązek? Proszę o odpowiedzi tych którzy rzeczywiście lizneli teamt a nie slyszeli od znajomego kumpla brata.

Napisano

Tak jest w istocie ... wywodzisz / dokumentujesz maksymalną uzyskaną wartość wraku.

Zawnioskuj do Compensy o wystawienie wraku na "Autoonline", oni jako ubezpieczyciel mogą to uczynić w Twoim imieniu, rozwiązanie jest o tyle proste, że monitorują przebieg aukcji, Ciebie kojarzą z maksymalnym oferentem, do rozliczenia odszkodowania przyjmują maksymalnie wylicytowaną kwotę.

O ile z jakiś powodów Compensa nie pomoże Ci w "Autoonline", sprzedajesz we własnym zakresie, po czym wnioskujesz o ponowne ustalenie wysokości odszkodowania.

Napisano

> Zawnioskuj do Compensy o wystawienie wraku na "Autoonline" (...)

Z własnego doświadczenia - spytaj jakie są koszty, bo mi w PZU chcieli jeszcze 10% od wylicytowanej kwoty uciachać jako 'koszty pośrednie'

Poza tym, możesz wziąć od nich kasę według wyceny a wrak sprzedać nawet drożej, im już nic do tego (mi się udało)

Napisano

> Z własnego doświadczenia - spytaj jakie są koszty, bo mi w PZU chcieli jeszcze 10% od wylicytowanej kwoty uciachać jako 'koszty pośrednie'

Pierwsze słyszę, jeżeli tak ktoś sobie winszował, że tak powiem bolszewickie postępowanie no.gif

> Poza tym, możesz wziąć od nich kasę według wyceny a wrak sprzedać nawet drożej, im już nic do tego (mi się udało)

ok.gif

Napisano
  • Autor

Poza tym, możesz wziąć od nich kasę według wyceny a wrak sprzedać nawet drożej, im już nic do tego

(mi się udało)

Nie wiem czy doczytales mój post ale moje ayto nadaje sie do kasacji, za 6600zl to można kupic takie auto nieuszkodzone np. anglika.

Napisano

> Poza tym, możesz wziąć od nich kasę według wyceny a wrak sprzedać nawet drożej, im już nic do tego

> (mi się udało)

> Nie wiem czy doczytales mój post ale moje ayto nadaje sie do kasacji, za 6600zl to można kupic

> takie auto nieuszkodzone np. anglika.

poczekaj

zasada jest taka, że TU wycenia auto przed szkodą, potem wycenia wrak i płaci różnice. Kasa z odszkodowania plus kasa za wrak daje pełne odszkodowanie. Zastrzeżenia możesz mieć odnośnie wyceny pojazdu i wyceny wraku, w drugim przypadku aukcja pokazuje realną cenę pozostałości.

Napisano

> Nie wiem czy doczytales mój post ale moje ayto nadaje sie do kasacji, za 6600zl to można kupic

> takie auto nieuszkodzone np. anglika.

to w końcu 6600 wycenili wartość przed szkodą, czy po (wraku) ??

Napisano

> TU wycenia auto przed szkodą, potem wycenia wrak i płaci różnice.

>Kasa z odszkodowania plus kasa za wrak daje pełne odszkodowanie.

Dokładnie, tylko pytanie kto sprzedaje wrak, jeśli ubezpieczyciel, to tak jak w moim przypadku, może chcieć pobrać sobie prowizję za pośrednictwo.

Można sprzedać go samemu - i to niekoniecznie na złom (stacji demontażu). Jak ma się miejsce na trzymanie grata to można i pół sprzedawać poszczególne części. Jak chce się szybko to allegro i znajdzie się handlarz. Jak nie, a nie ma się gdzie trzymać, to demontaż - tam też niezłe ceny potrafią dawać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.