Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan Almera fakty i mity

Featured Replies

Napisano

rozglądam się nadal za samochodem i trafiam często na ciekawe ogłoszenia z Almerkami.

przyznaję, że to autko stylistycznie mi się podoba i chętnie bym się na takie przesiadł w wersji 5d hatchback

w zwiazku z tym mam pytanka - jakie silniki benzynowe polecalibyście?

czy informacje o braniu oleju przez jednostki 1,8 sa prawdziwe?

znalazłem interesujący mnie model z rocznika 2003 (z instalacją LPG) i zastanawiam się czy warto sobie tymi autami zaprzątać głowę.

z góry dzięki za opinie wink.gif

Napisano

Zapożyczone z forum Nissan Klub Polska; link u mnie w podpisie :

Quote:

1.8 podobno pali duże ilości oleju, jak narazie mam 133,5tys km (mam auto od nowości) i nie zauważyłem, od ~1500km jeżdżę na LPG. Co do rdzy to prawda, mój rocznik to 2001, ruda wyszła przy szybie na tylnej klapie, przy mocowaniach McP, pojawia się lekko za zgrzewach oraz we wszystkich miejscach gdzie jest nawet najdrobniejsze uszkodzenie lakieru, na dolnym mocowaniu chłodnicy również.

Quote:

.....No, z takimi priorytetami to 1.5. Niezawodność - niektóre 1.8 łykają sporo oleju (choć ostatnio rozmawiałem z jednym właścicielem takowej i nie miał z tym problemu), ekonomiczność - tu 1.5 jest sporo do przodu, w dynamice jednakże 1.8 ją rozkłada. Tym samym 2:1 dla 1.5 moim zdaniem
smile.gif

Ogólnie polecam lekturę na tym forum, tam jest obszerny wątek gdzie ludki wklejają ogłoszenia z netu do oceny waytogo.gif Napiszą Ci tam też, na co zwrócić uwagę przy kupnie.

Napisano
  • Autor

ten, którego znalazłem to właśnie ma silnik 1,8

Napisano

> ten, którego znalazłem to właśnie ma silnik 1,8

mam ten silnik i oleum nie bierze...

tylko ze model przed liftem.... słuchy chodzą, że olej bardziej biorą modele 116KM.

1.5 w tej budzie jest zwykłą, głośną taczką...

Napisano

> 1.5 w tej budzie jest zwykłą, głośną taczką...

miałeś? jeździłeś?

ja mam i nie potwierdzam

Napisano

> miałeś? jeździłeś?

> ja mam i nie potwierdzam

mam 1.8, kolega z pracy ma 1,5... jezdzilismy, wymienilismy sie autami... i tyle....

ps.

ale ja nie napisalem, ze nie można sie swobodnie poruszac...1.8 sprinterem nie jest, ale 1.5 to b.spokojny motor...

Napisano

> rozglądam się nadal za samochodem i trafiam często na ciekawe ogłoszenia z Almerkami.

> przyznaję, że to autko stylistycznie mi się podoba i chętnie bym się na takie przesiadł w wersji 5d

> hatchback

> w zwiazku z tym mam pytanka - jakie silniki benzynowe polecalibyście?

> czy informacje o braniu oleju przez jednostki 1,8 sa prawdziwe?

> znalazłem interesujący mnie model z rocznika 2003 (z instalacją LPG) i zastanawiam się czy warto

> sobie tymi autami zaprzątać głowę.

> z góry dzięki za opinie

to ze żrą olej to prawda, choc nam takie egzemplarze co nie biora ani grama, co do lpg to stanowczo odradzam skromny.gif

Napisano
  • Autor

> to ze żrą olej to prawda, choc nam takie egzemplarze co nie biora ani grama, co do lpg to stanowczo

> odradzam

dlaczego odradzasz LPG?

znajomy jeździł Almerą z silnikiem 1,8 z instalacją LPG i chwalił sobie to auto poza wspomnianym apetytem na olej.

Napisano

> miałeś? jeździłeś?

> ja mam i nie potwierdzam

Tescie mieli , mysmy mieli na przechowanie , teraz ma szwagier.

Jezdzilem tym i powiem szczerze ,ze lepiej jezdzilo sie trabantem 601 niz almera n16 1.5 no.gif a o tym jak to auto paruje to nawet nie wspomne (wnetrze osuszone , filtr wymieniony , okna od srodka wyglancowane).

Napisano

> dlaczego odradzasz LPG?

> znajomy jeździł Almerą z silnikiem 1,8 z instalacją LPG i chwalił sobie to auto poza wspomnianym

> apetytem na olej.

no bo niestety silniczki nissana nie lubia gazu, wypalaja sie gniazda zaworowe, pękają głowice, bazuje na tym co widze u siebie w serwisie frown.gif moze byly to odosobnione przypadki, ale nie ma u mnie mechanika ktory by polecil lpg crazy.gif podobnie bylo jak pracowalem w hondzie skromny.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Kurde, rzeczywiście trochę się zagotowaliście...

ja się nie gotowałem grinser006.gif

Napisano

> rozglądam się nadal za samochodem i trafiam często na ciekawe ogłoszenia z Almerkami.

> przyznaję, że to autko stylistycznie mi się podoba i chętnie bym się na takie przesiadł w wersji 5d

> hatchback

> w zwiazku z tym mam pytanka - jakie silniki benzynowe polecalibyście?

> czy informacje o braniu oleju przez jednostki 1,8 sa prawdziwe?

Podobno niektóre egzemplarze 1.8 miały z tym problemy. Podobno, bo nigdy nie spotkałem osobiście żadnego użytkownika N16 1.8 kto by na to narzekał.

Nie przejmowałbym się tym co pisze Radauskas. Wśród użytkowników wszystkich marek i modeli aut (mercedesów również) można spotkać takich, którzy z różnych powodów nie są zadowoleni ze swoich aut, trafili na pechowy egzemplarz itp. Takie opinie są wśród użytkowników Almer raczej odosobnione. Almera N16 pod względem bezawaryjności plasuje się cały czas powyżej przeciętnej. Choć autu z instalacją gazową przyjrzałbym się dokładniej. Ale to niezależnie od tego czy to Nissan, Fiat czy Renault.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.