Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zapłon

Featured Replies

Napisano

Cholera mnie już bierze, co z tym zapalaniem.Ponoć to przpadłość tych silników C16NZ.Wychodzę po pracy kręcę rozrusznikiem i nic,nie odezwie się wygląda na brak iskry.Ze dwa miesiące temu tak miałem i wymieniłem kopułkę i palec i odpaliła od strzału.Dzisiaj tylko kopułkę zdjołem i założyłem i odpaliła yikes.gifPodobno szwankuje moduł lub czujnik halla ale nie mam pewności.Co robić?sob.gif

Napisano

Czujnika Halla to Ty tam nie masz. Najprawdopodobniej to wina modułu, choć niekoniecznie oznacza to jego uszkodzenie. Poprzyglądaj się przewodom, które do niego idą. Czasem lubią się niezauważalnie połamać.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Czujnika Halla to Ty tam nie masz. Najprawdopodobniej to wina modułu, choć niekoniecznie oznacza to

> jego uszkodzenie. Poprzyglądaj się przewodom, które do niego idą. Czasem lubią się

> niezauważalnie połamać.

> Pozdroofka

A to co jest między palcem a modułem na osi?

Napisano

> A to co jest między palcem a modułem na osi?

Jakim modułem??

z korpusu aparatu zapłonowego wystaje bolec na który montujesz palec i go przykrywasz kopułką, nie wiem jak w C16NZ, ale przykładowo moduł zapłonowy w X14NZ jest pod cewką zapłonową.

PZDR VEN

Napisano

> A to co jest między palcem a modułem na osi?

To jest zwykła cewka - czujnik indukcyjny. Urban legends głoszą, że też może sie zepsuć. Osobiście nie spotkałem takiego przypadku.

P.S.

Nie cytuj proszę przy odpowiadaniu całego posta, i tak wiadomo o co Ci chodzi wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> No właśnie...

Oj no nie pamiętam, ale zaraz się dowiem.

PZDR VEN

Napisano

> To jest zwykła cewka - czujnik indukcyjny. Urban legends głoszą, że też może sie zepsuć. Osobiście

> nie spotkałem takiego przypadku.

20.GIF

Mnie się zdarzyło w trasie, 300 km od domu, w deszczu.

Objawy : szarpał powyżej 2500 obrotów, ciężko zapalał.

Dojechałem do domu, a następnego dnia rano chodził jak nowy. Po kilku dniach powtórka z rozrywki. Wymieniłem moduł, jeszcze gorzej bo nie chciał palić na wolnych. Kupiłem cewkę do czujnika indukcyjnego i to było to. Cewka kosztowała 69 zł w zwykłym sklepie.

Napisano

> Mnie się zdarzyło

Zapisałem w notesiku... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Najpewniej zdycha modul zaplonowy. Bedzie coraz czesciej przyczyna braku iskry (fakt, pomagaja manipulacje pod kopulka...) az w koncu padnie calkowicie. Odradzam wszelkie tanie moduly: padnie rownie szybko jak go zamontowales...

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam natomiast inny problem z zapalaniem. Jak tylko temperatura spadnie poniżej zera to już opla nie ruszę ( kręci lecz nie zapala ). Przy dodatnich problem znika. Iskra jest, świece nowe, wymieniona w grudniu pompa paliwa. Coś gdzieś chyba zamarza tylko co?

Napisano

>Coś gdzieś chyba zamarza tylko co?

Filtr paliwa??

Napisano
  • Autor

Czy na dołączonym zdjęciu cewka to czerwona strzałka a żółta moduł ? A pod cewką zapłonową co jest ?

post-61013-14352511190497_thumb.jpg

Napisano

> Czy na dołączonym zdjęciu cewka to czerwona strzałka a żółta moduł ?

Dokładnie.

> A pod cewką zapłonową co jest

Pod cewką zapłonową (teraz dopiero doczytałem, że pytasz o zapłonową zlosnik.gif ) nie masz nic. Tu masz porozkładane wszystko na czynniki pierwsze: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor
claps.gifNo extra pięknie wszystko opisane,teraz gdzie mogę dostać te elementy na allegro ?
Napisano

> teraz gdzie mogę dostać te elementy na allegro ?

Poszukać za Ciebie? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor
zlosnik.gifChodzi mi tylko o to by uniknąć podróby niewypału.
Napisano

> Chodzi mi tylko o to by uniknąć podróby niewypału.

Na allegro łatwiej dostać używany, cały aparat. I wcale nie jest to głupie rozwiązanie, może się okazać tańsze niż kilkukrotne zakupywanie modułów wink.gif . tosh już to sygnalizował wcześniej - możesz kupić moduł, który już po zamontowaniu nie będzie działał (były takie przypadki tu na forum) albo podziała zanim śnieg się stopi wink.gif Na Twoim miejscu pojechałbym na szrot i kupił cały aparat. Wymontował co mi potrzebne i wsadził do swojego. Albo zamontował w całości. Ale to ja... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor
20.GIFIdę chyba w tym kierunku,odwiedzę okoliczne szroty 30.GIF
Napisano

Moduł w sklepie kosztuje 99zł, ceweczka indukcyjna również 99zł. Za 200zł na szrocie wytargasz co najmniej 3 kompletne aparaty, zależy na jaki szrot trafisz wink.gif.

Pozdroofka

Napisano

Coz, ja kupilem modul zaplonowy BERU za 150 PLN (okazyjnie uzywalem modulu zamiennika-zdechla- ktora osobiscie montowalem-mialo byc tanio- do innej AF, w ktorej zostal w koncu wymontowany i wstawiony caly, uzywany aparat...), czujnik indukcyjny FACET za chyba 50 PLN wylecial juz awansem (oczywiscie oryginal zachowalem, jak rowniez i elementy innego aparatu zaplonowego, aby zlozyc kiedys dobry "na zapas"), od ponad roku oba elementy dzialaja bez problemow.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.